Legrottaglie: "de Ligt sosem illett ide igazán"

legrottaglie.jpgA Juventus egykori védője, Nicola Legrottaglie a minap exkluzív interjút adott a TuttoJuve stábjának, melyben finom, de mégis kemény kritikával illette a Bianconeri Chelsea-vel szóba hozott labdarúgóját, Matthijs de Ligtet, aki állítása szerint sosem illett igazán az együtteshez, megtartása pedig teljesen értelmetlen volna abban az esetben, ha a játékos valóban menni akar, miközben a hátsó alakzatban egyébként sem az egyénileg kiemelkedő bajnokokra kellene építeni megítélése alapján. Az alábbiakban ezen szavak következnek. 

Meg kellene tartani Matthijs de Ligtet? 

"Érdemes lenne felmérni, hogy mik a holland valódi szándékai. Ha a srácnak valóban meggyőződése, hogy távoznia kell ahhoz, hogy előre léphessen, s hogy nagyobb fejlődést érjen el, a Juventusnak minden bizonnyal kényelmesebb lenne elengedni őt, mint akarata ellenére itt tartani."

Ha az elmúlt idény volt Matthijs utolsó szezonja a Juventusnál, hogyan értékelnéd torinói pályafutását? 

"Alapvető jellemzői miatt mindig is kedveltem de Ligtet, azonban úgy vélem, hogy ittléte alatt sosem tudott beilleszkedni az őt körülvevő környezetbe, melyhez ekképp nem is illett igazán. Őszintén szólva egyetlen pillanat erejéig sem láttam őt egy igazi vezérnek, melynek oly sokan tartották és tartják őt, távolról nézve pedig úgy tűnt, mintha kissé távolságtartó lenne a keret többi tagjával szemben. Való igaz, itteni karrierje során nem is tett meg mindent azért, hogy megkedveltesse magát csapattársaival."

Amennyiben de Ligt távozni akarna a klubtól, az a körülmény, hogy ugyanahhoz az ügynökséghez tartozik, mint a hamarosan visszatérő Paul Pogba, nem befolyásolná a felek közötti egyeztetéseket? 

"A Juventus biztosan nem fog szembeszállni a játékossal és annak környezetével, ennek alapján pedig úgy gondolom, hogy ha a klub találna egy életképes alternatívát de Ligt helyett, könnyűszerrel elengedné őt. Én legalábbis mindenképpen ezt a forgatókönyvet tartom valószínűnek. Nem hinném, hogy az Öreg Hölgy hagyna távozni egy ilyen fontos labdarúgót, mielőtt meglelné pótlását."

A holland Giorgio Chiellini távozásának nyarán hagyná el Torinót. Ezt figyelembe véve a klubnak egy nagyobb nevet kellene szerződtetnie a két ismert játékos elmenetelét követően? 

"Nem feltétlenül, mivel attól függetlenül, hogy valakinek jól cseng a neve, vagy kiemelkedő képességekkel rendelkezik, nem teljesít jobban, ez pedig különösen igaz a védelemre. Ami igazán számít, az az alakulat összetartása, valamint a csapatszintű védekezés, ugyanis ez gyakran pótolja az egyén minőség terén fennálló hiányosságait, jobbá téve ezzel a labdarúgókat. Emellett meg kell jegyeznem azt is, hogy jelen pillanatban igen kevés, valóban nagyszerű középhátvédet lehet találni a piacon, azon futballisták pedig, mint Gleison Bremer, vagy Kalidou Koulibaly, minden bizonnyal nagyon sok pénzbe kerülnének."

Ennek alapján egyetértesz az Inter vezérigazgatójával, Beppe Marottával abban, hogy egy védőt könnyebb pótolni, mint egy csatárt? 

"Teljes mértékben, hiszen ismétlem, ha van egy jó csapatod, védőid is jobban fognak teljesíteni, ugyanis a gárda kedvező produkciója felhúzza az egyének mutatóit is. Egy alakulatnak az igazán nagy bajnokok nélkül is vannak jó játékosai, s szükség is van olyan labdarúgókra, akik a megfelelő tulajdonságokkal bírnak, ugyanakkor a legnagyobb hangsúlynak azon kellene lennie, hogy ezek a futballisták képesek-e valódi társakká válni, s kiegészíteni egymás pozitív jellemvonásait" – összegzett Legrottaglie.