Allegri: "Nem nyerhetünk meg minden meccset szép játékkal"

max_allegri_after_juve_spezia.jpgA Juventus a Serie A 28. fordulójában a Spezia együttesét fogadta hazai környezetben, mely mérkőzésen az Atalanta AS Roma ellen elszenvedett botlása miatt egyedül a győzelem lehetett a Bianconeri célja, a csapat pedig végső soron el is érte a kitűzött eredményt, ugyanis Álvaro Morata 21. percben szerzett találatával szűk sikert aratott Thiago Motta alakulata fölött. 

A találkozót követően természetesen az Öreg Hölgy mestere, Massmiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül szót ejtett a Zebrák játékának alapvető jellemzőiről, Paulo Dybala és Weston McKennie állapotáról, továbbá a Scudettóért folyó küzdelemről is. 

"A mai találkozó bizonyos szempontból alul múlta várakozásaimat, ugyanakkor az első félidőben alapvetően jól játszottunk, s számos lehetőségünk nyílt második találatunk megszerzésére is, míg a második játékrészben kissé elfáradtunk, ami nagyrészt versenynaptárunk feszített menetének, valamint sérültjeink magas számának tudható be, hiszen immár meccsek teltek el úgy, hogy nem volt lehetőségem variálni a kezdőcsapaton, ami magától értetődő módon a játékosok formájára és lelkesedésére is hatással van" – fogalmazott a DAZN kamerái előtt. 

"Úgy vélem, hogy együttesüknek szüksége van néhány ehhez hasonló, vérrel és verítékkel megszerzett, rengeteg szenvedést hozó, s nagy intenzitást kiváltó győzelemre, mindenekelőtt a kulcspillanatok megértése miatt, elvégre ahogy korábban is kiemeltem, a srácoknak elengedhetetlenül meg kellene tanulniuk, hogy mikor kell lezárni egy-egy találkozót, ennek révén pedig óhatatlan módon is értékesítenünk kell bizonyos helyzeteket, hogy stabil előnnyel vághassunk neki a második játékrésznek, vagy akár a véghajrának. 

Erre a jelek szerint továbbra sem vagyunk tökéletesen alkalmasak, ám ennek ellenére sincs okom panasszal illetni fiaimat, hiszen a legfontosabb ma este az volt, hogy otthon tartsuk a három pontot, ezzel feljebb zárkózva a tabella éllovas gárdáihoz, valamint, hogy kellő tartalékkal nézhessünk a szombati, Sampdoria elleni megmérettetésre, valamint a Villarreal elleni visszavágóra és a Salernitanával szembeni bajnokira, hogy a lehető legjobb helyzetben mehessünk el a válogatott szünetre. Most hat nap áll rendelkezésünkre a regenerálódáshoz, a pihenés pedig jelen esetben létfontosságú tényezőt jelent, mivel jövő héten ugyanezen labdarúgók állnak majd készen a bevetésre Federico Bernardeschi eltiltása miatt. 

Néha mindenképpen becsúszik egy-egy, maihoz hasonló összecsapás, ez pedig így is van rendjén, hiszen a futball történelmében még sosem volt olyan, hogy egy alakulat minden egyes találkozóját könnyed, laza játékkal, különösebb gondok nélkül nyerte volna meg, a bajnoki címek sorsa pedig éppen ezeken a nehezebbnek tűnő mérkőzéseken múlik.

Én magam teljes mértékben megszoktam, ahogy a srácok is megértették, hogy csapatunk a legtöbb összecsapást ehhez hasonló játékkal nyeri meg, számos esetben 1-0-ra, azonban előző ciklusom öt esztendeje alatt rengeteg történésen mentünk keresztül, emiatt pedig a mostani állapot sem tekinthető örök érvényűnek és állandónak. A labdarúgás mindig is egy képlékeny, gyorsan változó sportág volt, a lényeg pedig ebből kifolyólag nem is az, hogy egy-egy összecsapáson milyen eredmény születik, hanem hogy alakulatunk koncentrációja sose hagyjon alább, s hogy az egyes meccsek mindig a számunkra kedvező kimenetel mentén alakuljanak. 

Csapatunktól több bátorság szükségeltetik ahhoz, hogy jobb és szebb támadásokat vezethessünk, ám védelmünk minden szempontból jól és stabilan teljesített, kezdve a visszatérő Daniele Ruganival, aki egy számára kissé idegen poszton, a bal oldalon futballozva is magabiztos produkciót nyújtott. Való igaz, hogy a második félidőre kissé elfáradtunk, s hogy jobban kellett volna zárnunk az üres területeket, azonban ezzel együtt is vezettünk látványos akciókat, Wojciech Szczęsny pedig megmentett bennünket a Spezia legnagyobb helyzeténél. 

Rugani számos jó meccset tudhat maga mögött a jelenlegi idényben, ahogy mindenki más is, ami miatt az utóbbi időben néhány alkalommal a három fős védelmet is kipróbálhattuk, köszönhetően elsősorban Danilónak, aki egy rendkívül intelligens futballista, amit ma este is megmutatott, hiszen lankadatlan lelkesedéssel játszott, s rengetegszer szerelte az ellenfelet, miközben személyiségét is a játék olvasására mutatkozó készségét is sikerült megcsillogtatnia. Remélem, hogy Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci hamarosan visszatérhetnek, mivel a szezon utolsó szakaszára mindannyiunknak megfelelő fizikai állapotba kellene kerülnünk, ami természetesen igaz Denis Zakariára is, akinek különösen nagy szerepe lesz majd a továbbiakban, hiszen Weston McKennie az orvosi stáb jelentései szerint sajnos majd csak a következő évadban térhet vissza a futballpályára. 

Álvaro Morata és Dušan Vlahović között nagyobb összhangra lenne szükség, mivel néha túlságosan messze helyezkednek egymástól, vagy éppen ugyanazon mozdulatsorokat hajtják végre, akadályozva ezzel a másik felet. Ennek ellenére ma este elégedett voltam kettejük produkciójával, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy túlzottan segíteni szeretnének egymásnak, s emiatt a megfelelő mértéknél jóval többször törekszenek az összjátékra. Dušan véleményem szerint sokkal jobban játszott a második félidőben, mint a meccs első periódusában, hiszen megfogadta tanácsaimat, s jóval többet mozgott, illetve látványosan élvezte a játékot, ami mindenképpen fejlődésnek számít tekintetében. 

Arthur remekül teljesít, s biztos vagyok benne, hogy ha ő és Manuel Locatelli is a pályán vannak, remek tengelyt alkotnak a középpályán, minőségileg javítva ezzel csapatunk játékán. McKennie és Zakaria elsősorban a tizenhatoson belülre történő betörésekben számítanak eredményesnek, Adrien Rabiot pedig munkabírásából kifolyólag válhat hasznunkra, azonban a franciának ma este is többet kellett volna tennie, s alapvetően is eredményesebben kellene kezelnie a kulcsmomentumokat. 

Sajnálom, hogy Paulo Dybala ma sem állhatott rendelkezésünkre tegnap délutáni problémái miatt, azonban mivel sérülése nem komoly, joggal reménykedhetünk abban, hogy ha a Samp ellen nem is, de a Villarreallal szemben már visszatérhet a gyepre. Amint korábban említettem, nekem semmiféle beleszólásom nincs abba, hogy az egyes játékosok meghosszabbítják-e szerződésüket, mivel az ezzel kapcsolatos ügyek a klub hatáskörébe tartoznak, azonban még egy alkalommal leszögezhetem, hogy La Joya technikai kvalitásai nem képezik vita tárgyát, nekem pedig elsősorban erre kell fókuszálnom" – összegzett General Max. 

A mérkőzés összefoglalója: