Beharangozó – a Fiorentina elleni mérkőzés

loghi_400x400_0013_fiorentina.pngAhogy azt már megszokhattuk az utóbbi években, hétköznap is a televízió elé ülhetünk Juventus meccset nézni, köszönhetően a rendkívül sűrű naptárnak. Ezúttal nem BL-meccs, sem pedig hétközi Serie A forduló kerül megrendezésre, hanem a Coppa Italia elődöntőjében láthatjuk az Öreg Hölgyet. A Fiorentinával küzd meg két felvonásban a Bianconeri a döntőbe jutásért, az odavágót a firenzei Stadio Artemio Franchiban játszák a felek, ahol a Juve-gólok többet érnek találat-egyenlőség esetében, azaz Olaszországban még él az idegenben lőtt találatok szabálya. Az összecsapás 21 órakor veszi kezdetét, amikor is Marco Guida a sípjába fúj, a SPORT 1 élőben adja a mérkőzést.

A sípmester 1981 június hetedikén látta meg a napvilágot Pompeiben, jelenleg Torre Anhunziatában éli mindennapjait. 2010-ben debütált az olasz elsőosztályban, 2014 óta pedig FIFA bírónak mondhatja magát. Azóta 172 mérkőzést bíztak rá a Serie A-ban, ezen összecsapásokon pedig 860 sárgát osztott ki, 23 alkalommal mutatott fel második sárga kártyát az adott futballistának, 21-szer azonnali kiállításhoz folyamodott, a tizenegyespontra pedig mindeddig 61 alkalommal mutatott. Ha ezt lebontjuk meccsekre, akkor egy összecsapáson átlagban 5 sárga lapot mutat fel, 0.32 pirosat és 0.36 büntetőt ítél. 

A Fiorentinának ebben a szezonban már vezetett mérkőzést, méghozzá a Milan elleni 4-3-as győzelmet, míg a Juventus esetén legutóbb 2020-as évben, nőnapon egy Derby d'Italia dirigálásával volt megbízva, amit az Öreg Hölgy meg is nyert 2-0 arányban. Az olasz rekordbajnoknak összesen húsz meccset vezetett, ezek tizennégyszer értek véget győzelemmel, négyszer döntetlen volt az állás, mikor elhangzott a hármas sípszó, két alkalommal vereséget szenvedett a torinói gárda, büntetőt pedig hat alkalommal ítélt. A Violák kevésbé szerencsések Guida irányításával, ugyanis ők tizenkilenc meccsen csak hétszer nyertek, ötször döntetlent játszottak, szintén hétszer kikaptak, piros kétszer villant ezen összecsapások alkalmával, míg büntetőre háromszor került sor.

Fiorentina-Juventust már dirigált 2018 februárjában, amikor a Juve 2-0-ra tudott győzni Gonzalo Higuaín és Federico Bernardeschi találataival. 

Minden sorozatot figyelembe véve 186 alkalommal csapott össze a két rivális, ebből 87 alkalommal lett végül Juve-győzelem, 58-szor csak döntetlenre futotta a felektől, míg a Fiorentina-diadalok száma 41. Átlagban 2.76 találat esik ezen összecsapásokon, összesen pedig 311 alkalommal talált be a Bianconeri, míg a Viola 202-szer.

A Coppa Italiában 14 alkalommal hozta össze őket a sors, többször pedig a Lilák örülhettek, összesen hatszor, míg négyszer a fekete-fehérek, négyszer pedig remi lett a találkozó vége. A gólok is jobban záporoznak ebben a sorozatban, 3.43 találat az átlag, több gólja pedig értelemszerűen a firenzeieknek van, huszonöt a huszonhárommal szemben.

Legutóbb 2015-ben találkoztak ebben a sorozatban, akkor az első meccsen Torinóban 2-1-re győzedelmeskedett Mohamed Salah duplájával a Fiorentina, míg a Juve részéről Fernando Llorente tudott válasszal szolgálni. A visszavágóra azonban már összekapta magát Allegri együttese és egy 3-0-val mosta fel a padlót a firenzeiekkel, köszönhetően Alessandro Matri, Roberto Pereyra és Leonardo Bonucci góljainak. 

A sportfogadóirodák csak egy hajszálnyival tartják esélyesebbnek a Juventust, ugyanis 2.60 a szorzó a vendégek győzelmére, míg 2.70 a hazaiakra. A döntetlen 3.20-szoros pénzt fizet.

Az őszi összecsapáshoz képest annyit változott az ellenfél kerete, hogy távozott tőlük a Serie A jelenlegi legjobb góllövője, Dušan Vlahović, pótlását pedig Krzysztof Piątekkel és Arthur Cabrallal próbálták megoldani a Lilák vezetői. További erősítésnek érkezett a Lille-től Jonathan Ikoné a jobb szélre, míg a szerben kívül távozott Erick Pulgar a Galatasarayhoz, Marco Benassi pedig az Empolihoz. 

A sérültek listája meglehetősen hosszú a Juve esetében, ugyanis hiányozni fog a mai meccsen Chiellini, Rugani, Sandro, Bernardeschi, McKennie, Zakaria, Dybala, Kaio Jorge és Chiesa.

Vincenzo Italiano mindössze Lucas Martínez Quarta szolgálataira nem szolgálhat, aki eltiltott.

Romeo Agresti információi szerint Allegri tegnap az alábbi kezdőt próbálgatta edzésen:

(3-5-2) Perin; Danilo, de Ligt, De Sciglio; Aké, Locatelli, Arthur, Rabiot, Pellegrini; Vlahović, Morata