Amauri: "Vlahović lehet a következő Lewandowski"

amauri.JPGA Juventus, illetve a Torino egykori brazil felmenőkkel rendelkező olasz válogatott támadója, a szurkolókban számos tekintetben igencsak keserű emlékeket hagyó Amauri Carvalho de Oliveira a ma esti derby előtt hosszabb interjút adott a TuttoJuve stábjának, melynek keretében egyebek mellett terjedelmesebben értekezett az Öreg Hölgy aktuális helyzetéről, játékosainak képességeiről, valamint kitért a nyáron végrehajtandó erősítések kérdésére is. Az alábbiakban ezen szavakat tesszük közzé. 

Kezdjük az aktuálisan legfontosabb kérdéssel: ki fog nyerni, a Juventus, vagy a Torino? 

"A torinói derby mindig is egy olyan összecsapás volt, mely megmozgatta a szurkolók szívét, emiatt pedig egyik csapat sem szeretne kikapni a találkozón. Mivel én magam mindkét együttes szerelését viselhettem pályafutásom során, lehetőségem volt megtapasztalni e különleges meccs légkörét, s őszintén szólva a mai napig élesen emlékszem arra az atmoszférára és hangulatra, ami mindig is a derby alapvető jellemzőjének számított. Bár a Juventus véleményem szerint egyértelmű favoritnak tekinthető, közel sem egy lefutott mérkőzésről beszélünk, ekképp pedig úgy gondolom, hogy a Bianconeri sem szerzi majd meg egyszerűen a három pontot."

A derby valóban egy rendkívül kiegyenlített összecsapás. A párharc legutóbbi meccsén például csak az utolsó percekben dőlt el a három pont sorsa, Manuel Locatellinek köszönhetően. 

"Ez egy másik Juve ahhoz képest, mint amelyet azon a találkozón láthattunk, hiszen a Zebrák mostanra sokkal masszívabbá váltak, miközben jól körvonalazott identitásra tettek szert. Dušan Vlahović és Denis Zakaria megszerzése két jelentősebb problémát is megoldott, elvégre mindenekelőtt biztosította egy olyan csatár jelenlétét a fekete-fehérek számára, aki képes lehet szezononként 25-30 góllal előrukkolni, emiatt pedig úgy vélem, hogy jelenleg már nem is számít irreálisnak a Scudettóról ábrándozni."

Ha már szóba került Dušan Vlahović, mit gondol, mi az oka annak, hogy a szerbnek a kezdetektől fogva sikerült megnyernie a Juventus drukkereit? 

"Elsősorban az, hogy a támadó, dacára annak, hogy mindössze huszonkét esztendős, máris meg akarja hódítani a világot, emellett pedig alapvetően is rendelkezik azzal a sikeréhséggel, valamint mentális és fizikai erővel, ami eddig hiányzott az együttesből. Úgy vélem, hogy az ő érkezése jelentheti a szikrát a Juventus lángjának fellobbanásához, mivel Vlahović egymaga is képes lehet megváltoztatni a támadósor futballját, s eloszlatni annak tehetetlenségét, felülmúlva társait, akik eddig nem sok gólt szereztek a jelenlegi szezonban. Véleményem szerint Dušanban minden megvan ahhoz, hogy az Öreg Hölgy történelmének egyik legjobb csatára legyen."

Vajon Vlahović inkább közvetlen elődje, Cristiano Ronaldo, vagy egy Gonzalo Higuaínhoz hasonló támadó örökösének tekinthető? 

"Cristiano Ronaldo és Lionel Messi szintje még jó ideig elérhetetlen lesz a jövő generációinak számára, ám a szerb könnyen válhat egy következő Robert Lewandowskivá véleményem szerint."

Mit gondol Moise Keanről? Vajon helye lehet a Torino elleni meccs kezdőcsapatában, vagy inkább csereként beállva játszhat-e majd fontosabb szerepet? 

"Természetesen minden játékos szeretne lehetőséget kapni egy olyan fontos összecsapáson, mint a torinói derby, még azok is, akik rosszabb időszakot tudhatnak maguk mögött, ugyanis ezen labdarúgók gyakran motiváltabbnak érzik magukat jobb formában lévő társaiknál, s ösztönzi őket a tudat, hogy jól kell teljesíteniük. Moise egy igen fiatal, nagy tehetséggel megáldott srác, aki egyértelműen képes lehet döntő faktorrá válni egy efféle mérkőzésen, különösen akkor, ha magáénak tudhatja mestere bizalmát is."

Mi a véleménye a Bianconeri új támadóhármasáról? 

"Hát, láttam már rosszabb triót is életemben. Ez természetesen csak irónia, mivel az új tridente minden bizonnyal bármely csapat védelmének dolgát képes lenne megnehezíteni, ám úgy gondolom, hogy még nem nyerte el végleges formáját és teljes hatékonyságát."

Miért? 

"Mivel Álvaro Morata helyett, akit ennek ellenére természetesen nagyszerű futballistának tartok, szívesen megnézném a jelenleg sérült Federico Chiesát a támadósor bal oldalán, Paulo Dybala és Vlahović mellett. A spanyol minden tekintetben elnyerte tetszésemet új szerepkörében, azonban Federico még pusztítóbb hatással lehetne az ellenfelekre, s meggyőződésem, hogy ha az argentin és a szerb oldalán futhatna ki a gyepre, többé nem lennének akadályok a Juventus előtt, elvégre Dybala kreativitása, Chiesa lendülete, valamint Dušan elsöprő ereje és sikeréhsége minden európai együttes számára komoly problémát jelentenének."

Ennek alapján egyértelműen meghosszabbítaná Paulo Dybala nyáron lejáró kontraktusát. 

"Dybala a Juve tízese, ezért pedig szeretném, ha még sokáig az együttes oszlopos tagja maradhatna. Egyértelmű, hogy La Joyának szüksége van olyan társakra a kibontakozáshoz, mint Vlahović, akivel már most kiváló együttműködésben tevékenykedik, s aki kellő teret biztosít számára az ellenfél védőinek lefoglalásával, ezzel taktikai és technikai szempontból is gyarapítva Paulo lehetőségeit. Személy szerint nem kívánom más csapatban elképzelni az argentint, neki a Bianconerinél kell maradnia."

Andrea Belotti visszatérése gondokat okozhat majd a Juventusnak Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini hiányában? 

"Belotti egy igen veszélyes labdarúgó, aki a legjobb korban, érettségének csúcsán van, ebből kifolyólag pedig rendelkezik azzal a tapasztalattal és gyilkos ösztönnel, ami halálos fenyegetést jelenthet az ellenfelekre nézve. Visszatérése egyértelműen megkönnyítheti a Toro dolgát."

A Juventus és a Torino a pályán kívül is összecsaptak a januári mercato utolsó napjaiban, mikor az Öreg Hölgy elhappolta Federico Gattit a Granata orra elől. A két klub közötti rivalizálás ezzel azonban nem ért véget, mivel a Bianconeri Gleison Bremert is szívesen megszerezné, egyenesen a városi riválistól. Mit gondol, a brazil megfelelő igazolás lenne a Juve számára? 

"Jó védőnek tartom őt, még ha nem is láttam sokszor játszani. Úgy gondolom, hogy a Juventus igen jól áll a hátsó alakzatot illetően, mivel Max Allegrinek világklasszis középhátvédek állnak rendelkezésére. Természetesen én is olvastam a híreszteléseket Matthijs de Ligt esetleges nyári távozásáról, azonban véleményem szerint a legjobb futballistáknak egyértelműen a Zebrák kötelékében kellene maradniuk, ha pedig a hollandnak mégis távoznia kell, a klub nem adhatja el őt alacsonyabb összegért, mint amit annak idején kikötöttek a játékos szerződésének kivásárlási záradékában." 

A pletykák szerint a Juve mindenképpen szeretne egy középpályást igazolni a nyár folyamán. Mit gondol, ki lenne a megfelelő választás az olasz rekordbajnok számára? 

"A Juve-drukkerek legnagyobb álma az, hogy Paul Pogba visszatérjen Torinóba, ám személy szerint rendelkezem még egy jelölttel a francián kívül, aki nem más lenne, mint az Atalanta ukrán labdarúgója, Ruslan Malinovskyi. Ezt nem csupán a futballista Bianconeri ellen szerzett fantasztikus találata miatt mondom, hanem pályán való helyezkedése, s itt bemutatott mozdulatsorai miatt is, melyek egyértelműen a szűkebb elitbe sorolják őt, mind a Serie A, mind pedig az európai labdarúgás tekintetében" – összegzett Amauri.