Allegri: "Távol állunk attól, hogy a Scudettóról beszéljünk"

allegri_pre_ata_juv.jpgA Juventus holnap este rendkívül fontos találkozót vív majd meg a Serie A aktuális fordulójában, ugyanis a tabella negyedik helyére ideiglenesen felkapaszkodó Bianconeri a közvetlen riválisának számító, az utóbbi időben pedig igencsak bukdácsoló formát mutató Atalanta gárdájával méri össze erejét. A mérkőzést megelőzően természetesen az Öreg Hölgy mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó színe előtt, melynek keretein belül egyebek mellett kitért a csapat várható összeállítására, az egyes játékosok formájára, valamint a további célokra is. 

"Holnap este rendkívül fontos, közvetlen összecsapás vár ránk egy meglehetősen fizikális, erős ellenfélnek számító Atalantával szemben, mely alakulat az eddigiekben minden tekintetben megmutatta, hogy kiérdemelte jelenleg elfoglalt pozícióját. A meccs azonban nagy jelentőségének ellenére sem fogja véglegesen eldönteni a bajnoki helyezések sorsát. Egyértelmű, hogy magas szintű teljesítményt kell nyújtanunk, ám ezzel együtt a kellő nyugodtsággal is fel kell vérteznünk magunkat" – szögezte le General Max mondanivalójának kezdeteként. 

"A játékosokat, s így a kezdő összeállítását illetően további kiértékelésekre van szükségem, ugyanis jelenleg még nem tudom, hogy milyen formának és mentális állapotnak örvendenek azon labdarúgóink, akikkel csütörtökön kezdőként számoltunk a Coppa Italiában. Dušan Vlahović és Denia Zakaria leigazolása nem pusztán az általuk képviselt magas színvonal, hanem a velük érkező energiatartalékok miatt is kifizetődő lépésnek bizonyult. A mai edzésen, mely az egyetlen tréningünk lesz a találkozót megelőzően, mindenképpen döntést kell hoznom a holnapi kezdőcsapatról.

Úgy vélem, hogy a bergamóiakkal szemben cseréink is rendkívül sokat nyomhatnak majd a latba, ám ez alapvetően mindig így van, hiszen együttesünknek háromnaponta pályára kell lépnie, az esetleges változtatásoknak emiatt pedig számos lehetőséget kell biztosítania számunkra. A később bevetendő futballistáknak minden esetben nagy elszántsággal kell rendelkezniük, s a tőlük telhető legjobb teljesítményt kell nyújtaniuk, ahogy tették azt a múlt héten a Hellas Verona, majd a Sassuolo ellenében is. Ez a helyzet, s a tudat, miszerint bátran hagyatkozhatok keretünk minden egyes tagjára, nagy boldogsággal tölt el engem, emiatt pedig részletkérdésnek tekintem azt, hogy ki lesz majd a pályán az első perctől fogva. 

Tisztában vagyunk vele, hogy egyéni szinten, valamint akcióink befejezésekor változatlanul nagy fejlődésre van szükségünk, ez pedig a Sassuolo ellenében is megmutatkozott, ahol olyan hibákat követtünk el az ellenfél kapujának előterében, melyeket egész egyszerűen nem szabadott volna megtennünk. A vezetés megszerzését követően lejjebb adtuk tempónkat, ami természetesen nem számít kedvező magatartásnak, mindazonáltal biztos vagyok benne, hogy holnap egészen más szellemiséget fogunk képviselni. Erre garanciát jelent nagyszerű labdarúgókból álló keretünk minősége, valamint az itt megtalálható tapasztalatszint mértéke is, ám alapvetően sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a futballban nem létezik tökéletes állapot, s mindig képesek lehetünk a fejlődésre. 

Nem gondolnám, hogy a bajnokság erőviszonyai jelentősebb változáson mentek volna keresztül, ugyanakkor a Juventus jó időszakot tudhat maga mögött, s nem csak az elmúlt hetet, hanem az utóbbi hónapokban lejátszott 12-13 meccset tekintve is. Sportágunkban a siker igencsak apó tényezőktől függ, emiatt pedig nekünk mindig a lehető legeredményesebb játékra kell törekednünk, emellett pedig koncentráltnak kell lennünk, s nem szabad gondolnunk az előttünk álló további feladatokra sem, máskülönben könnyedén elveszíthetjük a fókuszt. Csütörtökön sikerrel kvalifikáltuk magunkat a Coppa Italia elődöntőjébe, most azonban a Serie A küzdelmeire kell összpontosítanunk, s meccsről meccsre kell haladnunk, tudva, hogy minél előrébb jutunk, annál nehezebb ellenfelekkel kell majd összecsapnunk. A szezon végéhez közeledve az idő rövidsége miatt minden egyes megszerzett pont kétszeres súlyozással esik latba, ezért pedig mindig jól kell játszanunk, mikor birtokoljuk a labdát, úgy támadásban, mint védekezésben. 

Meggyőződésem, hogy csapatunkból az eddigiekben nagyon hiányzott egy Vlahovićhoz hasonló futballista, aki olyan tulajdonságokat tudhat magáénak, mely nem feltétlen jellemzi keretünk többi tagját. Dušan, büntetőterületen belüli jelenlétéből kifolyólag egyfajta referenciapontot képez együttesünk többi labdarúgójának a meccsek során, az általa hozott újdonságérzet pedig egyúttal nagyobb lelkesedést is biztosít számunkra. A Juventus továbbra sem nyert semmit az idényben, ezért pedig minden egyes mérkőzésnek nagy jelentőséget kell tulajdonítanunk, ekképp az Atalanta elleni találkozó után máris a Torinóra, majd a Bajnokok Ligájára, a Coppa Italiára, s végül ismételten a bajnoki küzdelmekre kell gondolnunk. A legfontosabb az, hogy ne csak beszéljünk az elérendő célokról, hanem gyakorlati lépéseket is tegyünk annak érdekében, hogy az elvártak szerint teljesítsünk az elkövetkezendőkben. 

Denis Zakaria jól szerepelt az eddigiekben, s számomra is tetszetős, megnyerő módon játszott, ugyanis nagyszerű passzokkal szolgál társainak, miközben eredményes a védekezés és a labdatartás tekintetében is. Ahhoz képest, hogy mindössze két találkozón kapott lehetőséget az olasz futballban, kiváló produkciót nyújtott, s tiszta elképzeléseket valósított meg a gyakorlatban. Csapatunk jó időszakból érkezve fog szembenézni az Atalantával, fiaink pedig továbbra is folyamatosan fejlődnek. Jól érezzük magunkat, boldogok vagyunk, s feltett szándékunk, hogy a március 20-án bekövetkező újabb válogatott szünetig elérjük az általunk kívánt eredményeket. A Juventusnak az az elsődleges feladata, hogy egy-egy meccs megnyerését követően képes legyen félretenni az ott történteket, s máris a következő kihívással foglalkozni, ám ez a múltban is éppen így volt, hiszen ezen szemléletmód nélkül korábban sem nyerhettem volna öt Scudettót az Öreg Hölgy mestereként. 

Elképzelhető, hogy holnap ismételten pályára küldöm a Morata-Vlahović-Dybala hármast, ám az is lehet, hogy értékelésem alapján a kispadon hagyom egyiküket, hiszen egyes játékosaink túl sok meccsen kaptak szerepet az utóbbi időben, s nem lenne tanácsos túlterhelni őket a szezon legfontosabb szakaszában. Moise Kean visszatérhet keretünkbe, Federico Bernardeschi azonban csak most fejezte be rehabilitációs időszakát, ami miatt csak hétfőtől fogva kalkulálhatunk vele, míg Giorgio Chiellini és Federico Chiesa továbbra sem állnak rendelkezésünkre. 

Tudjuk, hogy az Atalanta számos erősséggel bír, nekünk azonban gyenge pontjaik felmérésére kell törekednünk, ám összességében véve jó technikai, fizikai, és taktikai alapokra kell építenünk a holnapi nap folyamán, mely igen kemény küzdelmet tartogat számunkra. A bergamóiakkal szemben én magam öt találkozó óta nem voltam képes győzelemre vezetni gárdámat, ebből fakadóan pedig természetesen nyerni szeretnék, ám nem feledkezhetünk meg Gian Piero Gasperiniről sem, aki kiváló munkát végzett a Nerazzurri mestereként, akikkel tavaly bejutott a Coppa Italia fináléjába, két évvel ezelőtt pedig közel járt a Bajnokok Ligája elődöntőjének eléréséhez is. Az Atalanta vezetősége rendkívül eredményesen munkálkodott az elmúlt idényekben, miközben a szakmai stáb a lehető legtöbbet hozta ki a keret futballistáiból, ami miatt csak gratulálni tudok nekik az átaluk elért eredményekért. 

Célunk továbbra is a negyedik hely elérése, ám egyszerre csak egy lépést szabad tennünk, miközben mindkét lábunkkal a realitások talaján kell maradnunk. Ha nem így tennénk, könnyedén a földre ránthatna minket a valóság, ami mindannyiunk számára nehéz és fájdalmas ütközésnek bizonyulna. Az Inter, az AC Milan, valamint a Napoli az eddigiekben túlságosan nagy előnyre tettek szert velünk szemben, s bár nem szeretném ismételten ennek mantrázásával untatni Önöket, véleményem szerint meglehetősen érdekes lenne a Scudettóról társalogni akkor, mikor a fekete-kékek tizenegy pontos differenciával bírnak hozzánk viszonyítva. A Napoli és a Milan még képes lehet megszerezni a bajnoki címet, mi azonban jelenleg attól is távol vagyunk, hogy egyáltalán beszélhessünk ennek lehetőségéről" – zárta szavait Massimiliano Allegri.