Tudor: "Sokat köszönhetek a Juventusnak"

tudor-verona-2109-epa.jpgA Hellas Verona és a Juventus ma kora esti összecsapását megelőzően Massimiliano Allegri mellett a hazaiakat vezénylő Igor Tudor is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül szót ejtett együttese általánosságban vett állapotáról, mai terveiről, illetve Bianconerihez való kötődéséről is. Az alábbiakban a horvát mester konferenciáján elhangzottakat olvashatjátok. 

Hogyan látja a Verona aktuális helyzetét? 

"Akár hiszik, akár nem, együttesünknél minden egyes nap levonjuk a szükséges konzekvenciákat annak érdekében, hogy még magasabb szintre juthassunk, amilyen rövid időn belül csak lehetséges. Természetesen rendkívül boldogok vagyunk amiatt, hogy szemmel láthatóan a fejlődés útjára léptünk, melynek nyomán jelen pillanatban leginkább a bizalom jellemez bennünket, ugyanakkor sosem kényelmesedhetünk bele aktuális helyzetünkbe. Tudatában vagyunk erősségeinknek, ám mivel újonnan érkeztem a csapatoz, el kellett telnie néhány meccsnek, mire sikerült összehangolódnunk, ami magától értetődő módon eredményeinkben is megmutatkozott, ráadásul mind pozitív, mind pedig negatív szempontból."

Ha a Verona jó pillanatot él meg, miként jellemezné a Juventust? 

"Mit is lehetne mondani arról a klubról, mely az elmúlt tíz esztendőben kilenc Scudettót szerzett? Tisztában vagyok vele, hogy a mai világban minden értesülésnek tíz percig van hírértéke, vagy hogy mindent le kell egyszerűsíteni a szélesebb publikumnak, azonban ez ahhoz vezet, hogy elfelejtjük múltunkat, elhagyjuk emlékeinket, s minden tekintetben, valamint helyzetben átesünk a ló túloldalára. Nekem az a feladatom, hogy saját csapatomra összpontosítsak, s jelenleg pontosan ezt is teszem. Megpróbálom a lehető legjobban felkészíteni fiaimat a Juve elleni találkozóra, mely mindig is sokkal könnyebben ment nekem az igazán nagy meccsek, mint a kisebb jelentőségű összecsapások előtt. Holnap kivételes módon, lehetőségeinken túllépve kell futballoznunk, labdarúgóinknak pedig meg kell ismételniük azt a produkciót, melyet a Lazio ellen nyújtottak. Ez persze nem kis feladat, de örömmel állok elébe."

Mennyire lesz nehéz két nappal az utolsó összecsapást követően máris kifutni a gyepre? 

"Rendkívül nehéz lesz, azonban nem hinném, hogy létezne olyan edző, aki ne követelne még egy plusz pihenőnapot futballistáinak, ha lehetősége lenne erre. Biztos vagyok benne, hogy versenynaptárunk ezt követően sem fog érdemben módosulni, ezzel együtt pedig azt is tartom, hogy Sassuolótól elszenvedett veresége ellenére a Juve ugyanolyan hévvel és eltökéltséggel fog futballozni holnap, mint általában, nekünk pedig mindent meg kell tennünk megállításuk érdekében."

Mit jelent a Juventus ön számára? 

"Rendkívül sokat köszönhetek a Juventusnak, ugyanis annak idején gyermekként érkeztem az Öreg Hölgyhöz, s huszonnyolc esztendős voltam, mikor elhagytam Torinót, így pedig természetes, hogy ezen évek alapvető hatást gyakoroltak rám, s szinte minden tekintetben meghatározták fejlődésemet, emberként és labdarúgóként egyaránt. Szakemberként fontos tapasztalatokat szereztem a Bianconerinél, most azonban a Hellas Verona mestere vagyok, s igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni ezen színekért."

Miként tekint a Veronára: végcélként, vagy pusztán egy lépcsőfokként karrierjében? 

"Az ember az évek múlásával egyre jobb szakemberré válik, így pedig minden edző pályafutásában vannak olyan klubok és pillanatok, melyek meghatározónak számítanak a későbbi történések szempontjából is. A futballban lehetetlen előre tervezni, mivel napról-napra szembesülni kell addig ismeretlen helyzetekkel, s bizonyos értelemben sodródnunk is kell az árral annak érdekében, hogy ne fulladjunk bele a folyamba. Az edzősködés egy meglehetősen sajátos munka, melyhez elsősorban boldognak kell lenni, hogy sikeresen végezhesd feladataidat. Immár tíz esztendeje tevékenykedem trénerként, mely szakmába igen korán ástam bele magam első alkalommal, ám ha visszagondolok eddigi utamra, nem feledem egyik állomáshelyemet sem, ugyanis minden egyes alakulatomat szívemben őrzöm, a Hajduk Split U16-os csapatától kezdve a Galatasarayig."

A Juventus jelenlegi nehézségei felülértékelik azt a munkát, melyet tavaly végzett Andrea Pirlóval? 

"Ezt az összehasonlítást lehetetlen lenne elvégezi. A Juventus egy nagyszerű szakembert tudhat magáénak, aki tökéletes megoldást biztosít számára bizonyos problémákra. Mindehhez csak időre van szüksége."

Az elmúlt időszakban a Hellas több ízben is igen jó eredményeket ért el a nagy csapatokkal szemben...

"Ennek okait mindenképpen ki kell elemeznünk, mivel egyszerűen nem létezik olyan, hogy a nagyokkal szemben jól teljesítünk, a kisebb alakulatok ellenében pedig az esetek többségében csak szenvedünk. Teljesen normális, hogy a srácok nagyobb motivációval futballoznak a jelentősebb téttel bíró megmérettetéseken, azonban minden egyes találkozóra ugyanazon módszerek alapján készülünk fel. Tényleg nem tudom, hogy miért futballozunk jobban az élcsapatok ellen, azonban tiszta sor, hogy mihamarabb rá kell jönnünk ennek okaira."

Csapata egy holnapi győzelem esetén beérheti a Juventust a bajnoki tabellán. Mit gondol erről? 

"Nem igazán foglalkozom a tabellával, mivel csak és kizárólag saját fejlődésünk foglalkoztat. Mindig is azt mondtam labdarúgóimnak, hogy ne gondoljanak a győzelmekre, mivel ez csupán arra jó, hogy energiát pazaroljunk el az ezen való agyalás által. Játékosaim tudják, hogy nyerniük kell, ennek alapján pedig nyerni is akarnak, azonban ehhez jó teljesítmény szükségeltetik. Egy esetleges siker csak mindezen tényezők következménye lehet, nem pedig feltétele. Véleményem szerint sportágunk túlzottan is sikerorientált, s túlmisztifikáljuk az egyes diadalok jelentőségét, holott a részletek, a mindenki által figyelmen kívül hagyott apró betűs részek ennél sokkalta érdekesebbek" – összegzett Tudor.