Marotta: "Vlahovićhoz és Hålandhoz is közel álltam egykor"

marotta_2021.jpgA Juventus egykori, s az Inter jelenlegi általános vezérigazgatója, Giuseppe Marotta a tegnapi nap folyamán rövidebb interjút adott az olasz sportmédiának, melynek keretein belül néhány múltbéli történet felelevenítése mellett szót ejtett a Bianconeri múltbéli elképzeléseiről, valamint a Serie A minőségéről, s a többi topligától való eltéréseiről is. 

Az ismert, s széles körben a szakmája szűk elitjébe sorolt szakember elsőként az Öreg Hölgy egyik legfőbb jövőbeli kiszemeltjéről, Dušan Vlahovićról értekezett, aki állítása szerint tavaly nyáron a Nerazzurri alakulatánál is egyértelmű célpontot képezett, ugyanakkor a Serie A regnáló bajnoka nem volt olyan anyagi helyzetben, melynek alapján megengedhette volna magának a szerb center szerződtetését. 

"Úgy vélem, hogy Vlahović az elmúlt szezon során egyértelműen bebizonyította, hogy mekkora potenciál lakozik benne, s hogy mekkora tehetségként kell tekintenünk rá. A szerb futballista egy hatalmas talentum, aki egyaránt készen áll a jelen, valamint a jövő kihívásaira, s leszögezhetem, hogy ebből kifolyólag az Internél is célpontként számoltunk vele a nyár folyamán. Elismerem, hogy az utóbbi hónapokban nem voltunk olyan anyagi helyzetben, mellyel megengedhettük volna magunknak szerződtetését, ugyanakkor jelen pillanatban már nem is bánkódunk emiatt, hiszen tökéletesen elégedettek vagyunk Edin Džeko eddigiekben mutatott teljesítményével" – fogalmazott a Festival dello Sport elnevezésű rendezvényen tett nyilatkozatában. 

Marotta ezt követően az Inter és a jelenlegi állás nélküli Antonio Conte május végén bekövetkező szakításáról értekezett, elmondása alapján pedig a heves temperamentumáról ismert tréner többé nem volt képes elképzelni jövőjét a milánóiak vezetőedzőjeként, ám minden tekintetben békében, a maximális tisztelet megadása mellett vált el a klubtól. 

"Az idény végén hosszadalmas egyeztetéseket folytattunk Antonio Contéval a jövőt illetően, aki ezen tárgyalások végeztével kijelentette, hogy az általunk felvázolt kondíciók mellett nem kíván többé klubunk alkalmazásában állni. A történtek természetesen fájdalmas hatást gyakoroltak ránk, azonban tisztában vagyunk vele, hogy sportágunkban bármikor megeshetnek ehhez hasonló történések, ennek tudatosításával pedig képesek voltunk maximális tisztelettel elválni egymástól. A mesterek és a játékosok jönnek-mennek, azonban a klub örökké fennmarad."

A szakember, mondanivalójának végéhez közeledve egy múltbéli történet felelevenítésével arról beszélt, hogy a Serie A jelen pillanatban egy átmeneti bajnokságnak tekinthető, mely csak ugródeszkát jelent az igazán nagy névnek számító labdarúgók számára, s véleménye szerint többek között ez is oka lehetett annak, hogy a Juve annak idején nem szerződtethette Erling Braut Hålandot. 

"Annak idején, a Juventus vezérigazgatójaként esélyem lett volna Erling Braut Håland leigazolására, s mindezért mindössze 2-2,5 millió eurót kellett volna kifizetnem a Molde együttesének. Bár e lépés megtételével kibillentettük volna költségvetési egyensúlyunkat, vannak olyan helyzetek, mikor egy-egy labdarúgó tehetségfaktora miatt megéri kockáztatni klubod pénzügyeit, ez pedig egyértelműen egy ilyen transzfernek számított volna. 

Ezzel együtt azonban úgy gondolom, hogy ha a Bianconeri szerződtette volna a norvégot, a játékos csak ideig-óráig állt volna a fekete-fehérek alkalmazásában, mivel a Serie A jelen pillanatban jelentős lemaradásban van a Premier League-gel, valamint a La Ligával szemben a tekintetben, hogy bajnokságunk egyelőre csak egy átmeneti ligának tekinthető, mely pusztán ugródeszkának számít az igazán nagy nevek számára kiteljesedésükhöz, s csúcsformájuk eléréséhez, melyre egyebek mellett Romelu Lukaku közelmúltbéli példája is rávilágíthat. 

Természetesen utólag rendkívül sajnálom, hogy az adott pillanatban nem szerződtettük Erlinget, ugyanakkor tartom magam fent említett kijelentésemhez, melynek alapján szilárd meggyőződésemnek számít, hogy mivel Håland már most is egy ugródeszka-jellegű alakulatban futballozik, egyetlen olasz együttesnek sem lesz esélye szerződteti őt az elkövetkezendő esztendőkben, s főleg nem jövő nyáron" – összegzett Marotta.