Trezeguet: "Chiesa nagyszerű, de Allegrivel tovább fejlődhet"

chiesa_allegri_trezeguet.jpgA Juventus történelmének egyik kiemelkedő játékoslegendája, David Trezeguet az elmúlt napokban rövidebb nyilatkozatot tett az olasz médiának, ezen interjújában pedig megnevezte az általa legjobbnak tartott olasz futballistát, akinek a Bianconeri szélsőjét, Federico Chiesát tekinti, azonban még ezzel együtt is kijelentette, hogy Max Allegrinek rengeteget kell dolgoznia azon, hogy magasabb szintre emelhesse az ifjú futballista játékát. 

Az egykori francia klasszis szavainak kezdeteként a Fiorentina kötelékében nevelkedő támadó alapvető jellemzőiről értekezett, megállapítva, hogy Chiesa egyértelműen kimagaslik az Öreg Hölgy keretéből, ennek alapján pedig semmiképpen sem ért egyet a Zebrák mesterével, aki korábban arról beszélt, hogy a huszonhárom esztendős labdarúgó jól szerepelhet centerként. 

"Biztos vagyok benne, hogy Allegri mester állításaival ellentétben Chiesa nem futballozna eredményesen középcsatárként, mivel Fede igen szereti, ha sok terület áll rendelkezésére, valamint meglehetősen kedvel a pálya széléről középre húzódni, ennek alapján pedig sosem lesz olyan karakterisztikával bíró labdarúgó, mint például Victor Osimhen" – szögezte le a La Gazzetta dello Sport kérdésére. 

"Véleményem szerint Fede leginkább szélsőnek, esetleg secunda puntának tekinthető, egy olyan játékosnak, aki keveset gondolkodva, legfőképpen ösztönös megérzéseit figyelembe véve cselekszik, miközben ezzel együtt is képes csapatai meghatározó alkotóelemévé válni. Chiesa egyértelműen más, mint a legtöbb játékos, ebből kifolyólag pedig hatalmas fegyvert jelent a Juventus számára. Attól függően, hogy éppen a pályán tartózkodik, vagy hiányzik-e, együttese futballja jelentős változáson megy keresztül, ami minden kétséget kizáróan az ő egyedüli érdemének tudható be.

Játéka alapján leszögezhető, hogy Chiesa rendkívül szeret futballozni, s imád pályára lépni az igazán nagy téttel bíró összecsapásokon. Tulajdonságai alapján teljesen érthető, hogy miért volt képes ennyire beilleszkedni az Öreg Hölgy által képviselt játékstílusba. A Bianconeri és Fede találkozása egy fantasztikus közös út kezdetét jelentette, mivel a Juventusnak éppen egy hozzá hasonló labdarúgóra volt szüksége, aki még akkor is küzd a siker érdekében, ha hibákkal tarkítva, vagy éppen szerényebb produkciót mutatva játszik, ez pedig talán sportágunk legnagyobb erényének számít."

Trezeguet ezzel párhuzamosan azt is megállapította, hogy Massimiliano Allegrinek még igen sokat kell munkálkodnia azon, hogy kihozza a maximumot Chiesából, míg a szélsőnek személyes tekintetben is fel kell fognia, hogy bizonyos helyzetekben egyszerűen jobb döntéseket kell hoznia a jelenlegi határozatoknál. 

"Chiesának ezzel együtt is meg kell tanulnia kezelni önmagát. Nem lehet vita tárgya, hogy Fedének a jelenlegi szintél jobb és okosabb mozdulatsorokat kell végrehajtania a pályán taktikai szempontból, emellett pedig sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnie csapattársainak megértésére, valamint a velük való összjáték kivitelezésére. Biztos vagyok benne, hogy az olasz végre fogja hajtani e feladatot, melyben Max Allegri is hatalmas segítséget jelent majd számára. 

A tréner pontosan tudja, hogy miként vigye keresztül akaratát labdarúgóin, így tehát Chiesa esetében is arra kell törekednie, hogy előnyös jellemvonásainak megtartása mellett is egy fegyelmezettebb, és még magasabb szinten álló futballistát faragjon belőle. Fedrico egy olyan játékos mintaképét testesíti meg, mely már régóta hiánycikket képezett a Juventusnál, ebben pedig természetesen az is közrejátszik, hogy a Bianconeri jó ideje nem rendelkezett hozzá mérhető olasz támadókkal."

A most negyvenhárom esztendős korábbi klasszis végezetül az olasz válogatottról, valamint Chiesa Azzurriban betöltött, s későbbiekben betöltendő szerepéről beszélt, akit a számos technikás itáliai labdarúgó ellenére a Csizma legjobb futballistájának nevezett. 

"Úgy vélem, hogy Roberto Mancininek elsősorban az egyes labdarúgókultúrák beható ismerete tette lehetővé, hogy egy ilyen sokszínű keretből ütőképes csapatot faraghasson, s azt, hogy az olasz válogatott ilyen együttesnek tekinthető, a nyáron lezajló események egyértelműen alátámasztották. 

Természetesen nem vagyok teljes mértékben elégedett az Azzurri jelenlegi szintjével, ám ezt elsősorban személyes nosztalgiámból fakad, mivel Andrea Pirlo játékának testközelből való szemlélését követően nehezemre esik elfogadni Marco Verrattit a csapat fazonszabászaként, aki annak ellenére, hogy technikai szinten kiemelkedő, valamint minden más tekintetben is nagyszerű futballista, összességében nem érhet fel az AC Milan és a Juve egykori középpályásának szintjére. 

Ha csak egyetlen olasz futballistát lehetne megnevezni, aki a későbbiekben világklasszissá érhet, mindenképpen Federico Chiesára esne a választásom, aki a pálya minden területén felbukkanva hajt és küzd csapata sikerének kieszközöléséért. Fede minden szempontból a modern futball képviselőjének számít, mivel az újabb, valamint a régebbi stílusokban is biztonsággal alkalmazható, sokrétű és agilis játékos. Bár az eddigiek alapján ez egyértelműnek tűnhetett, szeretném elmondani, hogy mindig is nagy csodálattal tekintettem rá" – zárta szavait Trezeguet.