Allegri: "Azért vagyok itt, hogy nyerjek"

allegri_pre_samp.jpgA Juventus holnap este, minden bizonnyal a győzelem reményében tovább folytatja majd bajnoki menetelését, a Zebrák pedig egy elsőre kellemesnek tűnő ellenféllel, a Roberto D'Aversa által irányított Sampdoriával mérhetik majd össze erejüket az Allianz Stadiumban holnap kora délután, mely találkozót megelőzően természetesen a Bianconeri vezetőedzője, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül szót ejtett az együttes várható összeállításáról, így a hiányzókról, s a kezdőben kieszközölendő változásokról is. A tréner szavait az alábbiakban tesszük közzé. 

"A holnapi összecsapáson mindenképpen megpróbálunk majd jó futballt bemutatni, ezen felül pedig magától értetődőnek számít az is, hogy a győzelem reményében fogunk pályára lépni, mivel egyedül ennek kieszközölésével kerülhetünk magasabb pozícióba a tabella tekintetében. Első idegenbeli sikerünket követően hazai környezetben is be szeretnénk gyűjteni a három bajnoki pontot, ám ezt egészen biztosan nem a szerdai kezdőcsapattal tesszük majd meg, mivel háromnaponta ki kell futnunk a gyepre, ezt pedig igen nehéz lenne kivitelezni ugyanazon labdarúgókkal. 

Adrien Rabiot egészen biztosan kihagyja a holnapi megmérettetést, mivel a középpályás a Spezia ellen kapott egy kisebb ütést a bokájára, ami akadályozza őt a pályára lépésben, mindazonáltal Federico Chiesa szerencsésre igencsak jól érzi magát. Fede képes a bal-, illetve a jobb oldalon is nagyszerű teljesítményt nyújtani, emiatt pedig még nem döntöttünk arról, hogy a Sampdoria ellen a pálya melyik oldalán fog szerepelni, ahogy egyelőre azt sem határoztuk meg, hogy Paulo Dybala a kezdőben, vagy a kispadon találja-e majd magát a találkozó első percében.

Továbbra sem tudnám egyértelműen meghatározni, hogy mely alakulatok tekinthetőek a Serie A legnagyobb esélyeseinek, ám abban egészen biztos vagyok, hogy a Milan ezen csapatok közé tartozik, mivel a Rossonerivel folytatott, egy héttel ezelőtti párharcunk alkalmával a Diavoli könnyedén bevihette volna a végső csapást ellenünk, ami mindenképpen az együttes erejét és mentális felkészültségét támasztja alá. 

Arrigo Sacchinak messzemenően igaza van abban, hogy a bajnokság három legfőbb favoritja az Inter, a Milan, illetve a Napoli, azonban a Juventusnak a múltbéli pontveszteségek ellenére nem a tabellán fennálló szituációval, hanem csak és kizárólag saját helyzetével, továbbá előrehaladásával kell foglalkoznia. A Spezia ellen a győzelemmel együtt hitünket is visszaszereztük, holnap pedig egyértelműen a három pont begyűjtésének érdekében találkozunk a Sampdoriával. 

Bár a novemberi válogatott szünetig minden egyes szakember csak puszta találgatásokba bocsátkozhat, véleményem szerint címvédőként kétségkívül az Internek van a legnagyobb esélye a Scudetto elhódítására, míg a Milan ismét visszatért a Serie A élmezőnyébe a koronavírus miatti leállást követően, mellettük pedig nem feledkezhetünk meg a kiváló, öt sikerrel járó bajnoki rajtot produkáló Napoliról sem. Véleményem szerint a legjobb négybe való bekerülésért való küzdelem igen nagy és serkentő hatással rendelkező kihívást jelent számunkra, s mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy az idő előrehaladtával ennél jelentősebb célkitűzéseket is megfogalmazhassunk magunkkal szemben. 

A Speziában elért siker meglehetősen nyögvenyelős és nehézkes diadalnak bizonyult, ám alapvetően számíthattunk rá, hogy ellenfelünk ilyen magabiztossággal és vággyal játszik majd ellenünk, mivel a szóban forgó stadion már az én játékoskarrierem során is igazi tűzfészeknek számított, ahol a vendégcsapatoknak hatalmas kihívással kellett találkozniuk a klub drukkereinek állhatatossága miatt. Úgy vélem, hogy 2-1-es állásnál hatalmas szerencsénk volt, hogy a Spezia nem szerezte meg harmadik találatát is ellenünk, mely után képesek voltunk felállni a padlóról, s kiváló reakciót mutatva, szilárd védekezésünknek is köszönhetően megfelelhettünk a velünk kapcsolatban támasztott elvárásoknak. 

A Speziával szemben a csereként pályára lépő futballisták igen jól teljesítettek, aminek normális esetben nem kivételes esetnek, hanem alapvető feltételnek kellene lennie. Federico Bernardeschi igen jó produkciót nyújtott, ezt pedig mindenképpen megfelelő módon kell majd honorálnom, ahogy abban is biztos vagyok, hogy itt az ideje Wojciech Szczęsny pihentetésének, s másik nagyszerű kapusunk, Mattia Perin pályára küldésének is, aki kezdőként fog lehetőséghez jutni a Samp ellen, s ugyanezt vonatkozik Leonardo Bonuccira is. 

Hogy a 4-2-3-1 lenne-e a megfelelő hadrend a Bianconeri számára? A felállások mindig, minden esetben az adott mérkőzések jellemvonásaitól függenek, ahogy az a Spezia ellen is látható volt, mikor olykor három, bizonyos pillanatok idején pedig négy védővel szerepeltünk. Tiszta sor, hogy továbbra is fejlődnünk kell az egyes meccsek sajátos momentumainak kezelésében, ugyanis legutóbbi összecsapásunkon egy alapvetően jó első félidő után majdnem totális összeomlást mutattunk. Mindig is arra törekedtem, hogy a számukra legmegfelelőbb pozíciókban játszassam labdarúgóimat, mivel meggyőződésem szerint egyedül ennek révén érhetjük el az optimális csapatösszhangot, viszont ennek megtételéért a játékosoknak is tenniük kell, s nem csak nekem muszáj szorgoskodnom. 

Egyelőre nem tudom, hogy holnap Moise Kean, vagy Álvaro Morata kezdenek-e majd, ezt a kérdést mindenképpen a holnapi, utolsó edzés fényében fogom majd meghozni. Könnyen elképzelhető, hogy a két futballista egyike a másik labdarúgót váltva érkezik majd a pályára a meccs egy későbbi szakaszában. Nem tudom, hogy a jelenlegi Juventus egy másik csapat lenne-e, mint melyet az elmúlt hetekben láthattunk, ugyanakkor mindenképpen jó jelnek tekinthető, hogy a Spezia ellen már huszonöt alkalommal próbálkoztunk kapura lövéssel, sőt ebből rengeteg kísérletet az első félidőben adtunk le. 

Manuel Locatelli a hozzá intézett kritikák ellenére jól teljesít szerelésünkben, mindazonáltal nem felejthetjük el, hogy a középpályás egy esztendővel ezelőtt még a Sassuolo színeiben futballozott, mely együttesnél teljesen más elvárásokkal kellett szembesülnie, mint az Öreg Hölgynél. A Juventus mezében nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, s fizikai, valamint mentális szempontból is felkészültebbé kell válni, mint a Neroverdinél. Manuel a második félidőben futott ki a gyepre a Spezia ellen, ami talán a legnehezebb feladat egy játékos számára, ő mégis helytállt, szellemiségével pedig tevékeny szerepet vállalt győzelmünkből is. 

Juan Cuadrado azon labdarúgóink közé tartozik, akik az utóbbi időben sorozatban hat-hét találkozón léptek pályára, ezért pedig mindenképpen pihennie kellett legutóbbi bajnokinkon. Ha szükségünk lett volna segítségére, egész biztosan pályára küldtük volna. Elképzelhető, hogy ha Juan kezdőként kap szerepet az adott mérkőzésen, az első félidő sokkal jobban alakul számunkra, s nem kellett volna beállítanunk Locatellit sem, ezt azonban nem tudhatjuk, ezért pedig teljesen felesleges találgatásokba bocsátkoznunk. 

Giorgio Chiellini jól érzi magát, s velem együtt ő is abban bízik, hogy a nagy számok törvénye alapján innentől fogva jóval kevesebb gólt kapunk majd, mint az eddigiekben. Mikor egy csapat ennyi találatot enged be kapujába, magától értetődő, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a védekezésre, emiatt pedig mi magunk is így tettünk, s úgy gondolom, hogy a kívülről rendkívül rossznak látszó helyzet dacára jelen pillanatban sokkal előrébb tartunk e tekintetben, mint a visszatérésemet követő első pár hétben. Alakulatunk igen jól védekezik saját térfelén, ez pedig kétségkívül egy olyan erényünknek számít, melyre alapozva megreformálhatjuk hátsó alakzatunk futballját. 

Nem gondolnám, hogy kapott góljaink számának indoka fizikai állapotunkban, azaz általánosságban vett erőnlétünkben lenne keresendő, ugyanis sokkal inkább technikai jellegű problémáról lehet szó. Ha a Milan által bemutatott játékot vizsgálom, a Rossoneri futballistái labdavesztést követően azonnal visszazárnak, s a játékszer újbóli megszerzésére törekednek, majd ennek megtörténtekor rendkívül labdabiztos futballt mutatnak be. A védekezési fázis kiemelten fontos részét képezi az egyes mérkőzéseknek, ugyanakkor nem elegendő, hogy a közép- és szélső hátvédek jó produkciót mutassanak be, mivel egy eredményes együttes csapatszinten is egységesen és kompakt módon védekezik. 

Ahhoz, hogy a szurkolók ismét az általuk követelt, úgynevezett régi Juventust láthassák, egyedül az eredmények hiányoznak, hiszen ezen tényező mindig is alapvetőnek számított a labdarúgásban. Ha egy csapat nyer, önbecsülése új szintre emelkedik, önbizalomszintje megnő, gondtalansága és nyugodtsága pedig a mindennapi munka során is szembetűnővé válik. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy milyen fontos hét elé nézünk, ám jelen pillanatban egyedül a Samp legyőzésére összpontosítunk. 

Pontosan tudom, hogy Roberto D'Aversa mennyire nagyszerű mesternek tekinthető, aki minden tekintetben képes biztosítani együttesei számára a megfelelő szilárdságot és mentalitást. Holnapi ellenfelünk támadósora meglehetősen veszélyesnek mondható Francesco Caputo és Fabio Quagliarella jelenléte miatt, akikkel egyáltalán nem könnyű szembenézni, éppen ezért pedig igen okosan és körültekintően kell készülnünk a velük való megmérkőzésre. Úgy vélem, hogy általánosságban vett helyzetünket illetően mindenképpen javulás állt be az elmúlt időszakban, mivel tudatosítottuk magunkban, hogy a Juventusnak soha, semmilyen körülmények között nem szabadna hét pontot elfecsérelnie az első öt fordulóban, a negatív tendencia pedig nem állt meg a Milan ellen sem, hanem folytatódott a Speziával szemben is.

Természetesen utóbbi találkozóval kapcsolatban elsősorban az eredmény megfordítását, s az ebből fakadó pozitívumokat kell szem előtt tartanunk, ugyanakkor nem feledhetjük azt sem, hogy ellenfelünk huzamosabb ideig képes volt állandó veszély jelenteni kapunkra. Teljesen egyértelmű, hogy a futballban az eredményesség a legfontosabb, mivel ha egy alakulat töretlenül szállítja a pontokat, akkor sem kap kritikákat, ha egyébként borzasztóan játszik, míg azon együttes, mely szép játéka ellenére nem képes elérni a kitűzött célokat, semmire sem viszi sportágunkban. A Juventus futballja tetszhet, vagy nem tetszhet bizonyos személyeknek és csoportoknak, ám végső soron mindenki azt tartja szem előtt, hogy a gárda hol áll a tabellán, nem pedig azt, hogy a játékosok hány cselt hajtanak végre a meccseken. 

Hogy hiányzott-e az edzői munka? Rendkívül, éppen emiatt pedig nagyon élvezem, hogy ismét lehetőségem van egy ilyen nagyszerű alakulatot irányítani. Egy tréner legfőbb feladata az, hogy a technikailag lehető legjobbnak számító futball megvalósítására sarkallja labdarúgóit, valamint hogy javítson játékosainak minőségén, emellett pedig nyilvánvalóan nem feledkezhetünk meg az eredmények szállításának fontosságáról sem. Nem érdekel, hogy együttesem kritikákat kap az általa megvalósított játék állítólagos élvezhetetlensége miatt, ugyanis a lényeg az, hogy nyerjünk. A negatív hangok egyedül abban az esetben számíthatnak jogosnak, ha ezt képtelenek vagyunk megtenni, éppen ezért pedig nem is emeltem szót az utóbbi hetek kritikái miatt. 

Bár én magam bátran nézek szembe a kritikákkal, a srácok nem minden esetben érdemlik azt, hogy ekkora gyűlölet zúduljon rájuk, mivel minden pillanatnyi nehézségünk ellenére is egy győztes csapatot alkotunk, melyben hatalmas potenciál lakozik, s mely igen sikeressé válhat a jövőben. A közvélemény mindig azon csapatokat támadja, akik egy hosszú győzelmi széria után némiképpen visszavesznek lendületükből, ez egyértelmű, s általános törvényt jelent a futballban. A kritikák szakmám szerves részét képezik, s bár néhány közülük csak hangulatkeltési célzattal születik, egy részük építő jellegű felvetéseket is tartalmaz, ezért pedig meccseink után minden egyes mérvadó véleményt igyekszem elolvasni a látottakkal kapcsolatban. 

Természetes, hogy hiányzott a labdarúgás, mivel sportágunk, mindennapos bonyodalmaink ellenére igen szórakoztató és mulatságos, ahol minden egyes tréner igen jól szórakozik, még akkor is, ha a legtöbb alkalommal szemérmetlenül letagadja ezt. Pihenőm alatt meglehetősen gyakran és sokat unatkoztam, s éppen amiatt tértem vissza egy olyan alakulathoz, mely arra várt, hogy felrázhassák, s melyhez alapvetően is rendkívül szorosan kötődöm. Az a feladatom, hogy valami pluszt adjak ezeknek a labdarúgóknak ahhoz, hogy együttes erővel igen nagy eredményeket érhessünk el, s hogy egy nehezebb időszakban is a klub segítségére legyek. Ragaszkodom a győzelemhez, hiszen azért vagyok itt, hogy nyerjek, ebből pedig egy jottányit sem fogok engedni pályafutásom során, ahogy nem tettem ezt az eddigiekben sem" – zárta mondanivalóját General Max.