Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

juve_women_verona.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni nemrég indult sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

A Juventus focihétvége ezen a héten már pénteken elkezdődött, amikor az alábbi kezdővel felálló Primavera-csapat Bergamóba látogatott, és szenvedett 4:2 arányú vereséget. Andrea Bonatti legénysége a 4-4-2-es hadrendet választotta, és ebben a formációban került már a 10. percben egy gólos hátrányba. Történt ugyanis, hogy Andrea Ceresoli a bal oldalon lefutotta a védelmet, laposan a második hullámban érkező Shakur Omar elé gurított, aki a tizenegyes pont magasságából a jobb oldali kapufa mellé zúdította a játékszert. Aztán a 34. percben Alessana Sidibe játszotta ki középről a balösszekötő pozíciójába a labdát, és Lorenzo Bernasconi a hosszú sarokba lőtt. Simone Scaglia kapus felelőssége azért firtatható az ügyben, bár a két gól között eltelt időben is csak hazai helyzeteket jegyezhettünk fel. Aztán a második találat után már ébredezni kezdett a fekete-fehér gárda is, és egy nagyon veszélyes szöglet után még kimaradt egy helyzet, de a félidő vége előtt Tomasso Galante passza után Angel Chibozo a tizenhatos bal csücskétől megcsinált befelé egy cselt, és bal lábbal ő is a hosszú sarokba lőtt, igaz, a labda szerencsésen pattant meg egy védő lábán.

A fordulás után az Atalanta 3 perc alatt lezárta a meccs lényegi részét is. A 46. minutumban Sidibe tanári labdát adott a saját térfeléről, a két védő között kilépő Simone Lozzának, aki az egész térfelet átfutva is gyorsabbnak bizonyult labdával együtt a két hátvédnél, és a kifutó kapus mellett higgadtan gurított a kapuba. Egy perccel később aztán egy tanári presszing után 20 méterre a kaputól labdát szerzett a kék-fekete alakulat, azonnal ment az ütempassz a tizenhatoson belülre, és az ötös csücskénél még egy higgadt csel is belefért Lozza részéről, és abból a távolságból már nem hibázott. A labdaszerzés és a gólpassz ezúttal is Sidibe érdeme volt. Ezután még felváltva forogtak veszélyben a kapuk, de gólt már csak a torinóiak értek el, a 82. percben Nicolò Turco pofozta a hálóba Kristian Sekularac passzát. Ezzel a vereséggel a fiatalok a tabella 10. helyén állnak, és legközelebb a közvetlenül mögöttük álló Napoli csapatát fogadják majd jövő héten szombaton.

A mester így értékelt: "Elnézést kérek az eredményért, jó taktikával érkeztünk, de nem tudtuk azt megvalósítani. Nyilvánvaló, hogy a két figyelmetlenség a második félidő elején döntően befolyásolta a végeredményt, mert túlságosan negatív helyzetbe sodortak bennünket, és megnyitották az utat az Atalanta győzelméhez, ami a mai napon mutatott, eltökélt és felkészült futballjuknak köszönhetően el is értek. A mai mérkőzés továbbra is csak egy szakasz az utunkon, és tisztában vagyunk vele, hogy mennyi munka van még hátra. A cél az lesz, hogy a továbbiakban valóban élni tudjunk a találkozó által felajánlott lehetőségekkel."

atalanta_juve_4-2.jpg

Vasárnap délután az a képen szereplő összeállításban a gyepre kifutó hölgyek következtek, akik zsinórban az 5. bajnoki címükre hajtanak. A vendégcsapat a Hellas Verona volt. A lányok az első félidőben a legnagyobb helyzeteket is elpuskázták, egészen a hajráig, amikor is a 40. percben egy bal oldali szöglet után Valentina Cernoia ívelt Cristiana Girelli fejére, aki a kapuba bólintott. Aztán a 48. percben majdnem ugyanezt figyelhettük, csak jobbról jött a szöglet, de a feladó és a befejező ugyanaz volt. A második félidő Juventus-örömjátékot hozott, rengeteg helyzettel, szép futballal, de gól már csak egy született, Lina Hurtig bal oldali alapvonali centerezését a két gólpasszt jegyző Cernoia rúgta a kapu közepébe. A hölgyek szeptember 25-én az Empoli csapatát fogadják, és rosszabb gólkülönbségük miatt, 100%-os teljesítményük ellenére is csak másodikok a tabellán, melyet a Milan vezet.

A női csapat mestere, Joe Montemurro így látta az eseményeket: "Gratulálnom kell a Veronának, akik nagyon jól játszottak. Elégedett vagyok az eredménnyel, de a teljesítménnyel nem maradéktalanul, mivel úgy gondolom ma a szintünk alatt játszottunk, és fontosnak tartom, hogy mindig fenn tudjuk tartani azt a magas színvonalat, amit eddig képviseltünk. A célunk az volt, hogy 9 pontot szerezzünk az első 3 meccsen, ez sikerült, és ez fontos. Most jönnek a válogatott meccsek, ez fontos a lányoknak, és remélem, hogy majd jól teljesítenek."

Végezetül vasárnap este a következő kezdő tizeneggyel szereplő U23-as csapat is pályára lépett, és a Pro Patria vendégeként gólt sem szerezve 1:0-ás vereséget szenvedett, holott a 12. percben egy mesteri kiugratás után a kapus csak buktatni tudta a kapura törő Nikola Sekulovot, de a tizenegyest Marley Aké erőtlenül rúgta a bal alsó sarokra, és így a kapus védeni tudott. A 28. percben egy hulló falevélként a kapu elé érkező szögletet csak néztek a védők, és a visszafejelt labdát Luca Bertoni egy pattanás után a rövid sarokba rúgta. Innen kezdve a fekete mezes vendégcsapat végigtámadta a mérkőzést, de igazi helyzet híján csak távoli lövésekkel, és pontrúgások után veszélyeztetett. Így a hazaiak kibekkelték az egygólos előnyt, gyakorlatilag egyetlen kapura lövésüket gólra váltva. Lamberto Zauli legénysége legközelebb szeptember 19-én a 2. helyezett Pro Vercelli csapatát fogadja a bajnokságban, de ezt megelőzően a kupa második körében a Feralpisalò gárdájával is összecsap. A csapat 2 forduló után 0 ponttal a 16 csapatos bajnokság 13. helyén áll.

zauli_pro_partia.jpgZauli mester szavai: "Sajnálom az eredményt, mert több helyzetet is kialakítottunk a mérkőzés során. Nem volt könnyű meccs, mert egy olyan csapattal álltunk szemben, amely zártan védekezett és kevés teret engedett. Lehetőségünk lett volna vezetni egy büntetőrúgás után, de nem jártunk sikerrel, és ezek az események alapvetően befolyásolták a végeredményt, ám összességében annak a tudatában kell hazamennünk, hogy jól játszottunk, de van még hova fejlődjünk."