Bonucci: "A Juventus mezének viselése felelősséggel jár"

bonucci_1.jpgA bajnokság kudarcos, három mérkőzésen mindössze egy pontot hozó rajtja után holnap este az európai kaland is megkezdődik a Bianconeri számára, ugyanis Massimiliano Allegri alakulata belevág menetelésébe a Bajnokok Ligájában, melynek keretein belül 21 órai kezdettel a svéd nemzeti versenysorozat győztesének, az FF Malmö alakulatának otthonába látogat, minden bizonnyal a győzelem reményében. 

A találkozót megelőzően az ilyenkor szokott módon a felek egy-egy futballistája, valamint az együttesek mesterei is elmondták meglátásaikat, illetve közzétették helyzetjelentésüket a mérkőzéssel kapcsolatban, ennek révén pedig a tréner mellett az Öreg Hölgy veterán középhátvédje, Leonardo Bonucci is lehetőséget kapott arra, hogy a sajtónyilvánosság előtt fejtse ki véleményét a Zebrák előtt álló meccsről, melynek keretein belül szót ejtett a csapat mentalitásának és eltökéltségének fontosságáról, valamint a szenátorok szerepének jelentőségről is. 

"Mindenekelőtt azzal kezdeném ma esti nyilatkozatomat, hogy megállapítom: mentalitásunk folytonosságának tekintetében rendkívül nagy probléma áll fenn alakulatunknál mind csapat-, mind pedig egyéni szinten, emiatt pedig teljesen egyértelmű, hogy a jövőben igen sokat kell dolgoznunk a futballpályán, valamint szellemiségünkön is. Fel kell vérteznünk magunkat az önmagunkba vetett hittel, ugyanis anélkül, hogy biztosak lennénk benne, hogy rendelkezünk a sikerességhez szükséges alapvető tulajdonságokkal, egyedül további nehézségekbe ütközhetünk. Újra meg kell lelnünk azt az alázatot, mely mindig is jellemzett bennünket, e folyamatot pedig már holnap el kell kezdenünk, ugyanis nem késlekedhetünk tovább" – kezdte szavait a harmincnégy esztendős labdarúgó. 

"Összességében véve messzemenően felelősnek érezzük magunkat tetteinkért, ennek alapján pedig kudarcaink esetén nem is szabad elvonulnunk a nyilvánosság elől, s kifogásokat keresnünk, ugyanis ha az ember a Juventus mezét viseli, nem hivatkozhat különféle mentésekre. Ha megadatik neki az a megtiszteltetés, hogy magára ölthesse e klub szerelését, csapattá kell kovácsolódnia társaival, s győzelmet kell aratnia az egyes összecsapásokon. Ezen alaptételt nekünk, szenátoroknak mindenképpen át kell adnunk együttesünk fiatalabb labdarúgóinak, úgy a most érkezőknek, mint a már egy, vagy két esztendeje itt futballozóknak. A holnapi meccs során látni szeretném e játékosokon, hogy megértették, s elsajátították, amit mondani szerettünk volna nekik. Nem véletlen, hogy a Partenopei elleni vereséget követően Giorgio, ma pedig én állok a kamerák elé, ugyanis státuszunkból fakadóan kötelességünk példát mutatni fiatalabb társainknak. 

Természetesen mint minden hasonló alkalommal, a mostani esetben is óriási felelősség nehezedik vállainkra, ugyanakkor szentül hiszem, hogy ha valaki nem képes megfelelően kezelni ezen nyomást, akkor semmi keresnivalója nincs ezen a szinten, vagy egyáltalán ebben a sportágban. Tiszta sor, hogy az eddigiekben mutatottaknál jóval eredményesebb futballal kell előállnunk a Malmö ellen, mely alakulat fizikai tekintetben is meglehetősen erősnek számít, ilyen formán pedig mindenképpen egy megerőltető találkozóra kell készülnünk.

Úgy gondolom, hogy a folytonosságnak minden egyes versenysorozatban alapvető jellemvonásunkká kell válnia, mivel ennek megléte nélkül nem érhetjük el az általunk kitűzött célokat és eredményeket. Nem kereshetünk kifogásokat, s nem hivatkozhatunk semmiféle alibire, mivel labdarúgóként az a dolgunk, hogy diadalokat arassunk és trófeákat nyerjünk, ekképp pedig egyedül ez lebeghet szemünk előtt. A Bianconerinél mindig, minden egyes pillanatban vagy meccsen arra kell törekednünk, hogy 110%-os teljesítményt nyújtsunk, ezt pedig mindenkinek fel kell fognia gárdánknál, a játékosoktól kezdve, a szakmai stábon át egészen a vezetőségig. 

A pletykák ellenére semmiféle nézetletérés nem áll fenn köztem, valamint mesterem, Max Allegri között, akivel mindig rendkívül őszinte viszonyt ápoltam. Trénerem a négy esztendővel ezelőtti eseményeket megelőzően is nagy becsben tartott engem, erről pedig az is tanúbizonyságot ad, hogy az Allegri-éra alatt én szerepeltem a legtöbb összecsapáson a Juventus kötelékében, még azzal együtt is, hogy egy szezont a klub kötelékétől távol töltöttem. Ha nyilatkozni kívánok egy efféle sajtótájékoztatón, akkor azt a mesterrel egyeztetve bármikor megtehetem, mivel az évek során majdnem ötszáz találkozón húztam magamra a zebracsíkos mezt. Teljesen mindegy, hogy pillanatnyilag magaménak tudhatom-e a csapatkapitány-helyettesi titulust, vagy sem, mivel Allegri arra kért, hogy legyek mellette ezen az eseményen, én pedig örömmel tettem eleget kérésének, mivel igen nagy felelősségtudattal bírok a Juventus ügyeit illetően. 

Készen állunk arra, hogy a jelenlegi idény során számos nehézséggel kell majd szembesülnünk, azonban ezen pillanatokban is a víz felett kell maradnunk, s meg kell próbálunk töretlenül végezni a dolgunkat anélkül, hogy túl sok szót fecsérelnénk felesleges motivációs beszédekre, valamint lelkifröccsök magunkból való kiadására. Az ellenfeleinkkel szemben tanúsított lehető legnagyobb tisztelet megléte mellett is azt kell mondanom, hogy a Juventusnak saját, s nem mások helyzetére, valamint eredményeire kell koncentrálnia. Holnap mindenképpen győzelmet kell aratnunk Svédországban, mivel a Malmö elleni összecsapás sok tekintetben fordulópontként szolgálhat számunkra. 

A Napoli elleni mérkőzést követően mesterünk hosszabb beszédet intézett hozzánk, melyet követően csak és kizárólag arra összpontosítottunk, hogy a megfelelő edzésmunkával kellőképpen felkészülhessünk a holnapi megmérettetésre. Nem gondolnám, hogy kapusunknak, Wojciech Szczęsny-nek különösebben aggódnia kellene az utóbbi meccseken elkövetett hibái miatt, mivel karrierünk során mindannyian kénytelenek voltunk nehezebb pillanatokkal szembesülni, melyeken szinte mindig sikerült túllendülnünk, ezután pedig ismételten képesek voltunk feladatainkra fókuszálni. Teknek továbbra is nyugodtnak kell maradnia, s el kell engednie füle mellett a rá irányuló kritikákat, s egészen biztos vagyok benne, hogy e körülmény fontosságát ő maga is tökéletesen érzékeli. 

Hogy beszéltünk-e Dejan Kulusevskivel a találkozót megelőzően a Malmö együtteséről, s általában véve Svédországról? Magától értetődő módon az ehhez hasonló helyzetekben szinte mindig felmerülnek az ezzel kapcsolatos kérdések egymás között, azonban Dejan mindvégig készségesen válaszolgatott kérdéseinkre. Biztos vagyok benne, hogy a holnap este folyamán az ilyenkor természetes módon képes lesz félretenni nemzeti érzelmeit, s hazája iránti elkötelezettségét, ennek alapján pedig a tőle telhető legjobb produkció elérésére törekszik majd" – összegzett Bonucci.