Helyzetjelentés – Az utánpótlás és a női csapat

juve_women.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni nemrég indult sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

A Juvetus férfi csapat mellett a tegnapi nap folyamán az U23-as alakulat számára is megkezdődött a 2021/2022-es idény, ugyanis Lamberto Zauli fiai a harmadosztályú klubok között zajló Coppa Italia Serie C első fordulójában a Pro Sesto együttesével mérték össze erejüket, mely találkozón hatalmas fordítást bemutatva végül 2-3-as győzelmet arattak az előző évadot a bajnoki tabella tizenhetedik helyén záró lombardiai gárdával szemben. 

A találkozó korántsem indult jól a nyár folyamán számos értékét (többek között Félix Correiát, Luca Coccolót, Alessandro Di Pardót, Grigoris Kastanos, Hamza Rafiát, illetve Daouda Peeterst is) elveszítő, ekképp pedig az alábbi, jelentősen átalakult kezdőcsapattal a gyepre kifutó Bianconeri számára, ugyanis a Pro Sesto együttese már a meccs első percében vezetéshez jutott Daniele Grandinak köszönhetően. Bár Matías Soulè a 4., majd a 8. percben is veszélyeztetni tudott, a Zebrák nem voltak képesek igazán nagy helyzeteket kialakítani, ezt kihasználva pedig az ellenfél Federico Marchesi révén a 16. minutumban megduplázta előnyét, rendkívül nehéz helyzetbe hozva ezzel a Bianconerit. 

A 28. percben a mindössze tizennyolc esztendős Fabio Miretti zörgette meg a kapufát, mely már önmagában is jó előjelnek bizonyult, míg a 34. minutumban végül a jég is megtört, ugyanis Alessandro Sersanti ügyesen kotorta a kapuba Matteo Anzolin átadását. A 40. percben az egyenlítés is összejött a Juventusnak, miután Nicolò Cudrig a tizenhatos széléről befelé cselezve egy pokoli lövést eresztett el jobb lábbal, esélyt sem adva Federico Del Frate kapusnak. 

Egy viszonylagosan eseménytelen, s meddő labdabirtoklással eltöltött második félidőt követően hosszabbításhoz készülődhettek a rekkenő hőségben futballozó felek, melynek első tizenöt percét követően ismételten felpörögtek az események, ugyanis a 108. minutumban büntetőhöz jutott a torinói alakulat, majd Fabio Miretti révén ki is használta addigi legnagyobb lehetőségét, megnyerve ezzel a találkozót, s kvalifikálva magát a versenysorozat következő körébe, ahol szeptember 15-én a Pro Partia gárdájával csap majd össze. 

zauli.jpgLamberto Zauli mester a következőképpen értékelte a látottakat a találkozót követően: "Rendkívül örülök, hogy a szezon első hivatalos mérkőzésén máris győzelmet arathattunk egy rendkívül szívós ellenféllel szemben, melyet még annak ellenére is sikerrel abszolváltunk, hogy a kezdő sípszót követően szinte azonnal találatot kaptunk, majd ezt követően negyed óra elteltével kétgólos hátrányba kerültünk. Együttesünk ennek ellenére is igen bátran és célratörően futballozott, diadalunk pedig minden tekintetben megérdemeltnek mondható a ma látott hozzáállás és játék alapján, ugyanis kezdeti nehézségeinket magunk mögött hagyva a második játékrészben jóval magasabb technikai színvonalat képviselve, emellett pedig az eseményeket mindvégig biztosan irányítva szerepeltünk. A hosszabbítás során, rendkívüli fáradtságunk ellenére sikerült előnyhöz jutnunk, melyet a hátralévő percekben meg is tartottunk. Úgy vélem, hogy játékosaink, fiatal koruk ellenére máris megmutatták, hogy milyen nagyszerű személyiséggel rendelkeznek, melyet minden bizonnyal tovább fejlesztenek majd az előttünk álló hónapokban."

fabio_miretti.jpg

Az U23-as alakulat mellett a Juventus női csapata is továbbjutással párosuló győzelmet ünnepelhetett a héten, ugyanis az együttes irányítását idén nyáron átvevő Joe Montemurro alábbi felállásban pályára lépő alakulata sikerrel vette a Bajnokok Ligája-selejtezők első megmérettetését, s 4-1-es győzelemmel búcsúztatta az osztrák St. Pölten gárdáját, kvalifikálva magát a sorozatba való bejutásért folyó küzdelmek következő körébe. 

A lányok viszonylag gyorsan eldöntötték a lényegi kérdéseket a hazai környezetben megrendezett összecsapáson, ugyanis a mérkőzés nyolcadik percében a finn jobbhátvéd, Tuija Hyyrynen mesteri indítását követően Arianna Caruso a tizenhatos közepére juttatta a játékszert, melyet Barbara Bonansea lőtt a kapuba közvetlen közelről. Bár az első félidőben nem igazán történt több említésre méltó eset, a második játékrészben felpörögtek az események, ugyanis az 54. percben ezúttal a középpályás Annahita Zamanian adott parádés mélységi labdát Bonanseának, a Juventinák egyik legnagyobb sztárja pedig nem is hibázott, sőt mi több, egy nagyjából huszonöt méterről eleresztett bombával törte össze az osztrák álmokat. 

Dupláját követően Bonansea előkészítőként is jeleskedett, mivel a 64. percben két cselt, valamint egy igen pontos centerezést követően a tavalyi gólkirály Cristiana Girelli elé tette a játékszert, aki közelről nem is hibázott, háromgólos előnyhöz juttatva ezzel alakulatát. Mikor úgy tűnt, hogy a St. Pölten vitorláiból végleg kiveszett a szél, az osztrákok szélsője, Stefanie Enzinger egy lágy fejest eresztett meg a kapu irányába, s mivel a Zebrák kapusa, Pauline Peyraud-Magnin elszámolta a labda ívét, megszerezte együttese szépítő találatát is. 

A gól némileg visszahozta Ausztria ékkövét a meccsbe, azonban a fekete-fehérek végig koncentráltak maradtak, az összecsapás ráadásában pedig a kegyelemdöfést is bevitték ellenfelüknek Lina Hurtig révén, továbbjutva ezzel a BL-selejtező következő körébe, ahol a Ferencvárost búcsúztató albán KS Vllaznia Shkodër gárdájával találkoznak majd.