Scolari: "A Juve braziljai örülnek, hogy egy ilyen klubnál szerepelhetnek"

scolari.jpgA világsztárokkal felvonuló Seleçãót 2002-ben világbajnoki címre vezető, jelenleg pedig a szülőhazája élvonalában szereplő Grêmio együttesénél tevékenykedő ismert brazil szakember, Luiz Felipe Scolari a minap exkluzív interjút adott a TuttoJuve szerkesztőségének, melyben szót ejtett az edzői pályára való – immáron negyedik – visszatéréséről, valamint a Juventus honfitársainak számító labdarúgóiról is, nem elfeledkezve az alakulata kötelékébe tartozó egykori Bianconeri-játékosról, Douglas Costáról sem. Az alábbiakban ezen beszélgetés fordítását olvashatjátok. 

Mint ismert, klubtól való távozását követően hat évvel, idén júliusban úgy döntött, hogy visszatér a Grêmio kötelékébe, ezzel együtt pedig az edzői szakmába is. Milyen tapasztalatokat szerzett eddig a kék-feketéknél? 

"Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a tőlem telhető legjobb munkát végezzem alakulatomnál, különös tekintettel a helyzetre, melyben bajnokságunk jelen pillanatban tudhatja magát. Bár még csak az idény elején járunk, nagy vágy munkálkodik bennünk, hiszen mindenképpen sikereket szeretnénk elérni a szezon további részében, én pedig éppen azért foglaltam el ismételten a kispadot, hogy segítsek ebben együttesemnek. S egyébként is, alapvetően rendkívül jól érzem magam e környezetben."

A Juve egykori futballistája, Douglas Costa nemrég ugyancsak visszatért a gárdához. Milyen érzés vele együtt munkálkodni? 

"Douglas egy igen pozitív kisugárzású srác, aki rendkívül kedvesen és tisztelettudóan viselkedik velem, továbbá társaival, ennek nyomán pedig meglehetősen érdekes kalandot jelent vele tevékenykedni. Nagyszerű érzés, hogy itt, a Grêmióban magunkénak tudhatunk egy olyan labdarúgót, akire egy olyan jelentős klubnál is szívesen emlékeznek teljesítményének köszönhetően, mint amilyennek a Juventus tekinthető."

Mivel brazilként minden bizonnyal alaposan ismeri Kaio Jorgét, kérem, fejtse ki, mit gondol a Juve legújabb szerzeményéről. 

"Kaio Jorge egy igen kivételes képességekkel bíró, fizikálisan erős, valamint technikás csatár, aki pontosan tudja, hogy mikor szükséges gólt szerezni, s milyen módon lehet bevenni az ellenfelek kapuját. Az eddigiek alapján úgy vélem, hogy hamar beilleszkedik majd a Bianconerinél fennálló közegbe, ennek révén pedig nagyszerűen fog teljesíteni Olaszországban."

Sokan úgy tartják, hogy az Öreg Hölgy két brazil szélső védője, Danilo és Alex Sandro továbbra is garanciát jelentenek az olasz rekordbajnok számára a diadalok kieszközöléséhez. Mit gondol ezen megállapításról? 

"Határozottan egyetértek vele, mivel úgy gondolom, hogy Danilo és Alex Sandro az előttünk álló idényekben is számos örömteli pillanattal ajándékozzák majd meg a fekete-fehérek szerelmeseit, ahogy azt a korábbi évek során is tették. A szóban forgó két futballista egyértelműen rendelkezik azzal a minőséggel, mely alapvető feltétele annak, hogy valaki egy ekkora klubnál szerepelhessen, ekképp pedig nem is lehet véletlen, hogy éppen a Juventus mezét húzhatják magukra hétről-hétre. Megítélésem szerint két olyan labdarúgóról beszélünk, akik rengeteget fejlődtek Európában, s kétség sem férhet hozzá, hogy a világ szűk elitjébe tartoznak saját posztjukat illetően."

Mit gondol Arthurról? A középpályás egy nem túl eredményes évadot követően nemrég egy komolyabb műtéten is átesett, ennek folytán pedig az új idény első hónapjaiban nem is állhat majd csapata szolgálatára. Hisz benne, hogy a játékos képes lesz szintet lépni az Öreg Hölgynél? 

"Véleményem szerint igen, sőt egyenesen azt gondolom, hogy az előttünk álló szezonban is magasabb színvonalat fog képviselni, mint a hátunk mögött lévő hónapokban, mivel az elmúlt idényben lehetősége volt alaposan megismerni a Serie A világát, mely egyáltalán nem jelentett számára könnyű feladatot, hiszen az olaszországi futball merőben különbözik attól a játékmódtól, melyet addigi pályafutása során megszokhatott Brazíliában és Spanyolországban. Amennyiben Arthur képes lesz felfogni, hogy milyen módon kell játszania, rendkívül fontos alkotóeleme lehet a Juventusnak, személyes tekintetben pedig véleményem szerint immár boldognak érzi magát amiatt, hogy a Bianconerihez tartozhat, hasonlóképpen Alex Sandróhoz és Danilóhoz."

Míg a Copa Libertadores lassan a végéhez közeledik, Európa izgatottan várja a Bajnokok Ligája következő kiírását. Mit gondol, végül a nyáron rendkívüli igazolásokat tető alá hozó a Paris Saint-Germain fogja megnyerni a serleget? 

"Egyértelmű, hogy a PSG jelentős erősítéseket eszközölt ki az idei átigazolási szezon során, mely által sikerült még magasabb színvonalúvá tennie egyébként is elképesztőnek számító keretét. Ennek alapján azt gondolom, hogy a franciák mindenképpen a végső győzelem elérésére esélyes alakulatok között vannak, több más nagyobb klubbal egyetemben."

Bár közel negyven éve van a pályán, sosem edzett olasz együttest. Örülne, ha egy napon lehetősége lenne erre? 

"A világ minden edzője szeretne egy napon Olaszországba tevékenykedni, engem, mint itáliai felmenőkkel rendelkező embert pedig különösképpen vonzott ezen lehetőség. Azonban már előre tudom, hogy mire akar kilyukadni, ezért megelőzőm kérdését: nem, pályafutásom ideje alatt egyetlen alkalommal sem kerestek meg a Juventustól, sőt egyetlen más olasz gárdától sem. Ez minden bizonnyal csak egy rejtett vágy marad" – összegzett  Scolari.