De Zerbi: "Locatelli készen áll a Juventusra"

loca_ronci.jpgA Sassuolo egykori mestere, az elmúlt szezon elején Ukrajnába szerződő Roberto De Zerbi a minap hosszabb nyilatkozatot adott az olasz médiának, melyben többek között beszélt Manuel Locatelli helyzetéről, s esetleges nyári átigazolásáról, valamint Domenico Berardi jövőjéről is, leszögezve, hogy rendkívül szerette a Neroverdi együttesénél való tevékenykedést, melynek során megpróbálta tudása legjavát átadni az alakulatnak. 

"Rendkívül szerettem a Sassuolo együttesénél munkálkodni, mivel a kezdeti nehézségek ellenére erős futballisták álltak rendelkezésemre, akiknek megpróbáltam átadni futballról szerzett tudásomat, valamint életfilozófiámat, melynek alapján arra tanítottam őket, hogy mindig 110%-ot nyújtva edzenek, s hogy az egyes összecsapásokon ne mellékszereplők legyenek, hanem törekedjenek arra, hogy az események középpontjában tartózkodjanak. A tényt, hogy Locatelli és Berardi pályára léphetett az Európa-bajnokság döntőjében, csak és kizárólag annak köszönhető, hogy ezen két labdarúgó milyen mentalitással rendelkezett, s mivel a torna egésze során a megfelelő hozzáállással futballoztak, egyedül büszkeséget érezhetek irántuk" – szögezte le a La Gazzetta dello Sport számára. 

"Véleményem szerint Berardinak egyedül a belé fektetett bizalomra volt szüksége ahhoz, hogy ilyen eredményeket érhessen el, míg Locatelli és Raspadori korosztályuk kiemelkedő játékosai, akiket immár a szakma is igen nagyra tart, s akikről mindig rendkívül jó érzés az őket illető dicsérő szavakat olvasni a sajtóban. Manuel elképesztően sokat dolgozott azért, hogy most ezen a szinten lehessen, mivel annak ellenére, hogy mindig is óriási tehetségnek számított, a múltjában átélt csalódások sokáig gátolták abban, hogy igazán kibontakozzon, s szüksége volt némi segítségre ahhoz, hogy felfoghassa, milyen értékeket is képvisel valójában. 

Meggyőződésem, hogy Locatelli készen áll a Juventusra, vagy bármelyik jelentősebb európai klubra, elsősorban azért, mert megtestesíti mindazon jellemvonást, mellyel egy modern középpályásnak rendelkeznie kell ahhoz, hogy sikeres legyen. Manuel igen hasznos a támadásépítés, valamint a védekezési fázis során, jelenléte pedig hozzáadott értéket ad a csapat számára, a pályán, illetve azon kívül is. Az együtt töltött három esztendő alatt egyetlen alkalommal sem tapasztaltam, hogy elvesztette volna a fonalat a mérkőzésekre való felkészülés során, vagy a találkozók időtartama alatt, mivel egy taktikailag rendkívül intelligens, bármely poszton bevethető labdarúgó, aki egyértelműen generációja egyik legjobbja lehet szerepkörében. 

Hogy miért van Berardi még mindig a Sassuolóban, s mi az oka annak, hogy nem csatlakozott egy nagyobb alakulathoz? Meglátásom szerint elsősorban az, hogy Domenico nem a pénz, hanem a szenvedély miatt futballozik, s elsősorban a tiszta élvezet miatt szerepel ebben a sportágban. Ha ezért el kellene őt ítélni, én lennék az utolsó ember, aki követ vetne rá, mivel én magam is hasonló nézőpontból szemlélem a labdarúgást, s igyekszem menedzselni karrieremet. Úgy vélem, hogy Berardi nem érezné jól magát egy klasszikus értelemben vett topklubnál, azonban nem azért, mert fél szembenézni a kihívásokkal, hanem sokkal inkább abból kifolyólag, hogy a saját értékei szerint kíván tevékenykedni. Ennek ellenére Domencio igen erős játékos, aki mentális tekintetben is bebizonyította, hogy ura saját karrierjének. Egy különleges ember, aki pusztán önmaga szeretne lenni egy kívülről vezérelt világban is, emiatt pedig meglehetősen nagyra értékelem őt. 

Hogy miként alakulhat a Serie A jövő évi kiírása? Conte távozása nagy veszteség a liga számára, ugyanakkor az Antonio elmenetele által jelentett veszteséget sokszorosan pótolhatja Allegri, Mourinho, Sarri, valamint Spalletti visszatérése, akik igazán kiélezett és erős mezőnyt hozhatnak majd létre tevékenységük által. A Juve és az Inter természetesen kimagaslanak a liga csapatai közül, s a Milan is rendkívül jó úton halad, annak ellenére, hogy a nyár folyamán két meghatározó labdarúgójuktól is el kellett köszönniük. A Torino meglátásom szerint vissza fog térni arra a szintre, ahová tartozniuk kellene, mivel Ivan Jurić garanciát jelent a sikerre, az Atalanta pedig továbbra is azon a nyomvonalon lépked majd, mint az eddigiekben. A Sassuolo változatlanul a topcsapatokat közelíti majd, míg a Fiorentina remekül fog teljesíteni Italianóval. A Sampdoria a tabella kilencedik helyén végzett a tavalyi bajnokságban, D'Aversának köszönhetően pedig jövőre is bebiztosították magukat, a Cagliari pedig véleményem alapján egészen biztosan nem fog kiesni a következő évad végén" – összegzett De Zerbi.