Sacchi: "A Juve a Scudetto legfőbb esélyese"

sacchi_allegri_and_other_coaches.jpgA legendás olasz mester, az itáliai sportsajtó különféle lapjainak igen gyakran nyilatkozó Arrigo Sacchi a minap ismételten a média rendelkezésére állt, ezúttal pedig elsősorban a Serie A következő idényével kapcsolatban bocsátkozott jóslásokba, kifejtve álláspontját Massimiliano Allegri, Antonio Conte, valamint Maurizio Sarri tekintetében is. 

A korábbi tréner elsőként a Juventust illetően fogalmazta meg véleményét, leszögezve, hogy Max Allegri visszatérésének köszönhetően a Bianconeri ismételten a bajnoki arany legfőbb esélyesévé lépett elő, mivel az Öreg Hölggyel sorozatban öt ligaelsőséget begyűjtő mester képes lesz lelkesedést adni a keretnek, melyet tovább erősít majd szakértelmével is. 

"Véleményem szerint a Juve a Scudetto legfőbb esélyese, mivel rendelkeznek egy olyan tényezővel, melyet az Inter és a Milan jelen pillanatban még nem igazán tudhat magáénak: Max Allegri visszatérésével a lelkesedés is újra megtalálható a keretben, ez pedig rendkívül sokat nyomhat a latba egy ilyen hosszú versenysorozat esetén" – jelentette ki a La Gazzetta dello Sport kérdésére. 

"Úgy gondolom, hogy az olyan fiatalok, mint Federico Chiesa, Dejan Kulusevski, vagy Adrien Rabiot, hatalmas segítséget jelentenek majd a fekete-fehéreknek, míg ezzel párhuzamosan Allegri az ő útjukat fogja egyengetni. Mindenki tudja, hogy Max milyen nagyszerű szakember, ennek nyomán pedig meggyőződésem, hogy azon taktikai felkészültségnek és világos elképzeléseknek köszönhetően, melyek mindig is jellemezték őt, a Bianconeri ifjú futballistái is a lehető legjobb teljesítményt fogják nyújtani az előttünk álló szezon során.

Allegri félelmetesen nagy taktikus, s e tekintetben talán a legkiválóbb vezetőedző a teljes mezőnyben. Pontosan tudja, hogy milyen módon befolyásolhatja az egyes kulcspillanatok, valamint mérkőzések kimenetelét, emellett pedig azzal is tisztában van, hogy milyen eszközökkel hozhatja ki a legjobbat labdarúgóiból, mind a pályán, mind pedig azon kívül, elsősorban mentális szempontból."

Sacchi ezt követően kitért a regnáló bajnok Inter megítélésére is, elmondása szerint pedig annak ellenére, hogy Antonio Conte elvesztése nagy érvágást jelent a Nerazzurrinak, Simone Inzaghi a korábbiakban is bebizonyította, hogy rendkívül felkészült és kompetens szakembernek bizonyul. 

"Az Inter minden bizonnyal meg fogja érezni Antonio Conte elvesztésének következményeit, mivel a Nerazzurri korábbi mestere ugyancsak nagyszerű vezetőedző, aki az együttes mentalitását is alapvetően befolyásolta. Conte minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a fekete-kékek ismét sikeresek legyenek, e folyamat során pedig milánói életének minden egyes pillanatában a csapat, valamint a klub mellett volt. Ennek ellenére úgy vélem, hogy az Inter Simone Inzaghi irányítása mellett is sikeres lehet, ugyanis a Laziótól távozó szakember az elmúlt esztendőkben mindenki számára megmutatta valós értékét, s bebizonyította, hogy felkészült, valamint igen kompetens trénerként kell számolni vele.

Úgy vélem, hogy az Inter szezonja azon fog múlni, hogy Beppe Marotta milyen mértékben igyekszik majd segíteni Inzaghit az alakulat vezénylésében, míg a játékosoknak arra kell törekedniük, hogy megvédjék a bajnoki címet, ehhez pedig az kell, hogy maximálisan kiálljanak új mesterük mellett. Achraf Hakimi elvesztése természetesen igen nagy érvágást jelent, ugyanakkor a marokkói távozását valamilyen szinten kompenzálhatja Hakan Çalhanoğlu leigazolása, míg Romelu Lukaku jelenléte továbbra is alapvető fontosságúnak számít majd."

A két fenti klub mellett más alakulatoknál is érdekesen alakult a mercato, mivel míg a Milan rendkívül okos befektetéseket eszközölt ki a transzferpiacon, addig a Napoli, a Lazio, továbbá a Roma nemzetközileg is elismert trénereket ültetett le kispadjára, akik sokak szerint akár arra is képesek lehetnek, hogy beleszóljanak a három legnagyobb olasz alakulat terveibe. 

"A Rossoneri az eddigiek folyamán rendkívül okosan tevékenykedett az átigazolási piacon, ugyanis nagyszerű befektetéseket hajtottak végre, magukhoz láncolva több, eddig csak kölcsönben szereplő labdarúgót, valamint javítva a klub gazdasági helyzetét az adósság törlesztésével, s a költségvetési mérleg kiegyenesítésével. Hasonló változások mentek végbe más kluboknál, például a Napolinál is, ahol a rendkívül szenvedélyes, ám mindig körültekintően határozó Aurelio De Laurentiis nagyszerű döntést hozott Luciano Spalletti kispadra való leültetésével. Véleményem szerint az Égszínkékek készen állnak a szintugrásra, ehhez pedig immár minden eszközük megvan. 

Nagyon boldog vagyok, hogy Maurizio Sarri egy év kihagyást követően visszatért a szakmába, s megítélésem alapján a lehető legjobb klubhoz igazolt, mikor elfogadta a Lazio ajánlatát. A Sasok könnyen a csúcsra juthatnak a következő idényben, mivel biztos vagyok benne, hogy nagyszerűen fognak teljesíteni, s ugyanez igaz lehet az AS Romára is, ahol José Mourinho személyében végre ismét egy topkategóriás edző, s egy rendkívül művelt, intelligens ember tevékenykedik" – összegzett Sacchi.