Cobolli Gigli: "Remélem, hogy Cherubini eléri majd Secco szintjét"

cobolli.jpgA Juventus egykori elnöke, Giovanni Cobolli Gigli kisebb szünet után jószerivel futószalagon kezdte el gyártani az újabb és újabb nyilatkozatokat, ugyanis azt követően, hogy pár nappal ezelőtt a Radio Kiss Kiss adásában értekezett a Bianconeri anyagi helyzetéről, most a TuttoJuve számára adott exkluzív interjút az Öreg Hölggyel kapcsolatban, egyebek mellett szót ejtve a klub új vezetőségéről, s természetesen Cristiano Ronaldóról is. 

Ha Ön még most is a Juve elnöke lenne, milyen jelszóval illetné az Öreg Hölgy vezetőségében végbemenő személycseréket, ha ezt kampánycélzattal kellene megtennie? 

"Talán a »Változtass!« jelszót használnám, azonban elnézve az új illetékeseket, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ez lenne a legmegfelelőbb kifejezés rájuk nézve."

Miért nem? 

"Szerintem ez egyértelmű. Lehet, hogy mára sokan elfeledték, én azonban tisztán emlékszem rá, hogy Pavel Nedvěd egyike volt azon két befolyásos személynek, akik 2019 tavaszán kikényszerítették Massimiliano Allegri menesztését, most pedig úton-útfélen méltatják őt. Ez nem valódi változás, ez csupán egy látszatmegoldás, mellyel a külvilág figyelmét igyekeznek elterelni."

Maurizio Arrivabene vezérigazgatói kinevezése is ilyen látszatmegoldás lenne? Mit gondol az újdonsült szakemberről? 

"Arrivabene kinevezése Pavel Nedvěd megtartásával szemben egy rendkívül fontos cselekedet, mivel a szakember minden bizonnyal igen széles hatáskörrel rendelkezik majd, s képes lesz érdemben befolyásolni a Juventus belső ügyeinek alakulását. Őszintén szólva nem ismerem őt személyesen, ugyanakkor a tekintetben egyet kell értenem Andrea Agnellivel, hogy az önéletrajza magáért beszél."

Gondolja, hogy az új vezérigazgató fokozatosan elhomályosíthatja majd Agnelli elnök úr tevékenységét? Vajon képes lesz némiképp gyengíteni a pozícióját, vagy megbillenteni a fennálló hierarchiát? 

"Arrivabene minden bizonnyal nagy hatalommal bír, s véleményem szerint ez nem véletlenül van így, hiszen a tavaszi események hatására a részvényeseknek is rá kellett döbbenniük, hogy nem szabad minden területen szabad kezet adniuk Andrea Agnellinek. Megítélésem alapján a Juve elnöke többé nem élvezi maradéktalanul ugyanazon jogokat, mint korábban, de erre nem Maurizio kinevezése, hanem egy másik esemény döbbentett rá valójában."

Mi volt ez az esemény? 

"Természetesen a 400 millió eurót tőkeemelés bejelentése, mely egyértelműen arra világít rá, hogy az Exor fejesei elégedetlenek azzal az üzleti modellel, melyet Agnelli képviselt a múltban, s tisztában vannak vele, hogy a Juventus gazdasága fenntarthatatlan a jelenlegi körülmények között. A részvényesek kétségkívül jelezni akarták Andreának, hogy nincsenek megelégedve munkásságával, ezt minden tekintetben alátámasztja a tőkeemelés, illetve Arrivabene vezérigazgatónak való megtétele is."

Van-e közös vonása Federico Cherubininek és Alessio Seccónak, az Ön egykori sportigazgatójának? Elvégre Cherubini Beppe Marotta és Fabio Paratici tanítványának számít, mint ahogy Secco is Luciano Moggi növendéke volt.

"Remélem, hogy Cherubini többet tanult Marottától, mint Paraticitől, akinek színtiszta nyerészkedésen, illetve az ingyen igazolható játékosok megszerzésén alapuló transzferpolitikája nem hozott sok jót a Bianconerinek, ekképp pedig nem is meglepő, hogy a fejesek egy idő után elbocsátották. Sajnálatos módon nem ismerem kifejezetten Cherubinit, azonban bízom benne, hogy ugyanolyan jó szakember lesz, mint Secco, aki velem és Jean-Claude Blanc mellett minden tekintetben kiváló munkát végzett."

Mit gondol Cristiano Ronaldo jövőjéről? 

"Nagyon jól tudja, hogy ez a kérdés legfőbb vesszőparipám, mivel már megszerzését sem támogattam annak idején. Azt kívánom neki, hogy alapos gondolkodást követően találja meg álmai csapatát, s úgy tűnik, hogy a portugál maga is ezen dolgozik jelen pillanatban. Sajnálatos módon azonban érzésem szerint további egy idény erejéig mindenképpen a klub kötelékében fog maradni, mivel az általa keresett összeget igen kevés klub tudná biztosítani számára."

Paulo Dybaláról is hasonló véleménye van? 

"Egyáltalán nem, sőt mondhatni, hogy szöges ellentétben áll a Ronaldóról alkotott nézeteimmel. La Joya egyértelműen a Juventus vezéralakja kell, hogy legyen, hiszen egymagában is előfutára lehet az Öreg Hölgynél végbemenő nagyszabású fiatalításnak, emellett pedig még sok-sok éven keresztül képes lehet meghatározó szerepet játszani a Bianconerinél, akár a csapatkapitányi karszalag viselése mellett is" – összegzett Cobolli Gigli.