Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

empoli_juve_hr.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni nemrég indult sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

Az U19-es gárda a bajnokság alapszakaszában 57 pontot gyűjtött, akárcsak a Sampdoria és az Internazionale fiataljai, de a minitabella eredményeit figyelembe véve kijelenthetjük, hogy az ifjak csak harmadik helyet szerezték meg, így a legjobb hat együttes részvételével zajló rájátszásban, a hatodik Empolival vetekedtek az elődöntőbe jutásért, mely összecsapáson sajnálatos módon az olasz kis csapat Primavera-alakulata némi meglepetést okozva 2-1 arányban felülmúlta az esélyesebb torinóiakat.

Az első csapás a 22. percben érte a következő felállásban szereplő hazai együttest, amikor egy közeli fejesbe az egész évben prímán teljesítő Giovanni Garofani reflexmozdulattal belekapott, de a labda a felső lécre hullott, onnan pedig Emmanuel Ekong elé került, és ő fél méterről a gólvonal mögé terelte mellel a játékszert. Alig két minutummal később Gabrielle Mulazzi a kék mezesek jobb oldalán kezdett cselezgetésbe, és mikor a tizenhatoson belülre ért, jobb lábbal egy lapos lövést eresztett kapura, melyet követően Klemen Hvalić kapus egy suta mozdulattal bevédte a labdát.

Innen kezdve hetven perce maradt a Zebráknak kivívni a győzelmet, és ezzel a továbbjutást, de a mindent eldöntő gólt a 68. percben az Empoli szerezte. Francesco Donati robogott el a jobb oldalon, nagyon okosan, laposan a második hullámban érkező Kleis Bozhanaj elé gurított, aki egy befelé csellel a bal lábára tette a labdát, és megcélozta a hosszú sarkot, a labda pedig még egy védő lábán is megpattanva, védhetetlenül vágódott a kapuba. A hátralévő időben már nem változott az állás, holott Nikola Sekulov a felső lécet, a jobbhátvéd Daniel Leo pedig a kapufát találta telibe, ennek révén pedig a Toszkánok jutottak a négy közé, ahol az Inter csapatával játszanak a döntőbe jutásért. A Juventus számára ezzel véget ért a Primavera bajnokság, és ezzel a vereséggel az ötödik helyet sikerült megszerezni.

bonatti.jpgA csapat mestere, Andrea Bonatti a találkozó után így nyilatkozott: "A mai mérkőzés nagyon kiegyensúlyozott volt, ahol apróságok döntöttek. Van bennem keserűség, mert kétszer is a kapufa fosztott meg minket a gólszerzés örömétől, de ezek a dolgok ennek a sportágnak a részei. Gratulálok az Empolinak a továbbjutáshoz. Meggyőződésem, hogy megmutattuk, hogy sok munkával ambiciózus eredményeket lehet elérni. A Juventus jelenleg egy komoly projektben van, és biztos vagyok benne, hogy a mai mérkőzés a játékosaim fejlődését fogja szolgálni. Büszkének kell lennünk erre az évadra."

A kiesést követően a fiatal jobbhátvéd, Daniel Leo is szólt néhány szót: "A mai összecsapás számunkra a kezdő, és nem végpont kell, hogy legyen, s mindenekelőtt nem szabad elfeledkeznünk erről a rendkívüli idényről, melyben a többi csapathoz képest más típusú és innovatív futballt játszottunk. Elégedett vagyok a szezonban nyújtott munkával, és gratulálni szeretnék minden csapattársamnak azért, amit bemutattak ezekben az intenzív hónapokban. Számunkra mindig a csapat volt ami a különbséget jelentette."

Bár az U23-as alakulatot, valamint a női együttest követően a kieséssel az idény a Primavera számára is véget ért, a szezon mellékzöngéiről is érdemes beszámolnunk, ugyanis azon túl, hogy a Bianconeri nagyon szép eredményt elérve a tabella harmadik helyén végzett a bajnokság alapszakaszában, a csapat 16 győzelmet, 9 döntetlent, valamint mindössze 5 vereséget írhatott fel neve mellé az idény során, melynek eredményeképp a versenysorozat álomcsapatába két futballistája is bekerült a szezon folyamán 34 fellépésen 6 gólt szerző, s 5 gólpasszt kiosztó Fabio Miretti, valamint a már a felnőtt csapat kötelékében is bemutatkozó, 17 mérkőzésen 15 találatot lövő Cosimo Marco Da Graca személyében. 

A szezon álomcsapata (4-3-3): Stanković (Inter); Angileri (Sampdoria), Michelis (Milan), Saccani (Sassuolo), Ghislandi (Atalanta); Baldanzi (Empoli), MIRETTI (JUVENTUS), Milanese (Roma); DA GRACA (JUVENTUS)Satriano (Inter), valamint Contini (Cagliari).

Az alapszakasz tabellája a következőképpen nézett ki az évad végeztével: 

campionato_primavera_tabella.png