Helyzetjelentés – Az utánpótlás és a női csapat

juve_women_scudetto.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni nemrég indult sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

A Juventus Primavera alakulata a hét folyamán két összecsapáson lépett pályára saját bajnokságában, melyeken aratott győzelmeinek köszönhetően hat fordulóval a sorozat vége előtt az U19-es pontvadászat tabellájának harmadik helyén áll, két egységgel lemaradva az éllovas Inter együttesétől. Andrea Bonatti gárdája az elmúlt napokban elsőként hétfőn futott ki a gyepre a tizennegyedik Lazio ellen, akikkel szemben 1-2-es győzelmet ünnepelhettek a fiúk. 

A találkozót egyértelműen az alábbi kezdővel felálló fekete-fehérek kezdték jobban, akik egy rendkívül szépen felépített akció révén már a 4. percben megszerezték a vezetést Angel Chibozo lövésének köszönhetően, ugyanakkor az első félidő ezt követően maximum a mindkét felet érő sárga lapos figyelmeztetésekről maradhatott emlékezetes. A fordulást követően a sasfiókák kettőzött erővel igyekeztek egalizálni, mely az 54. minutumban sikerült is nekik egy centerezést követően, mikor is egy szép csel után Andrea Marino juttatta a hálóba a játékszert. Az Öreg Hölgy nem sokáig várt a válasszal, hiszen három perccel később egy hosszú indítás, majd egy beadás révén Samuel Iling kotorhatta a gólvonalon túlra a labdát, ismételten megszerezve a vezetést, egyúttal a három pontot csapatának. 

Andrea Bonatti a következőképpen értékelt a Juventus hivatalos oldalának: "Ma délután igen nagy érettséget képviseltünk, s egyértelműen megmutattuk, hogy csapatunk a megfelelő, s minden kétséget kizárólag a pozitív úton halad. Nagyon fontos győzelmet arattunk, melyet a csapat minden egyes tagja szeretett volna elérni, megvalósításáért pedig hatalmas eltökéltséget mutatva vettük fel a kesztyűt ellenfelünkkel. Boldogok vagyunk, hogy a labdabirtoklási szakaszokban a kellő agressziót képviselve, erős presszinggel játszottunk, s elégedettséggel tölt el bennünket, hogy játékstílusunkból profitálni is képesek voltunk, melyre jó példát adhatnak az általunk szerzett gólok, illetve az ezeken felül kialakított lehetőségek is."

A zebracsikók szombat délután következő kezdő tizenegy mellett a Genoa csapatával mérkőztek meg a bajnokságban, ahol ismét magabiztos, 2-0-ás sikerrel folytatták menetelésüket a tabella első helye felé. A kiegyenlített játékképet mutató találkozón uralkodó gólcsendet a 39. percben törte meg a Bianconeri, mikor is az ifjú középpályás, Matías Soulé egy remekbe szabott, körülbelül huszonöt méterről előtt szabadrúgással talált be a Grifoni portásának, Giuspeppe Agostinónak halójába, a rendkívül határozott futball reprezentáló fekete-fehérek pedig előnyüket nem pusztán megtartották, hanem egy eseménytelen, nagyjából ötven perces időszakot követően a 90. minutumban meg is növelték, mikor egy kiugratás után Fabio Miretti gurított a gólvonal mögé a tehetetlenül kivetődő kapus mellett. 

Andrea Bonatti az alábbi szavakkal méltatta fiait: "Úgy vélem, hogy a mai nap folyamán a lehető legpozitívabb, s legcsodálatosabb félidőt produkáltuk, melynek keretein belül egy olyan csapatot láttam a pályán, ami elképesztően magas színvonalon futballozott. A második játékrészben a mérkőzés képe megváltozott, ugyanakkor mi továbbra is nagy szilárdságról, emellett hatalmas áldozatvállalásról és büszkeségről tettünk tanúbizonyságot, ez pedig lehetővé tette számunkra, hogy győzelmet arathassunk egy rendkívül nehéz összecsapáson, egy olyan tapasztalt és erős ellenféllel szemben, mint a Genoa.

Természetesen még számos tekintetben javíthatunk az elkövetkezendőkben, ám mindent összevetve jó úton haladunk, erről pedig hamarosan, a Bologna elleni találkozón tanúbizonyságot is adhatunk a külvilág, továbbá saját magunk számára. A Rossoblu tökéletesen ismer bennünket, ekképp tudják, hogy miként állíthatják meg támadásainkat, azonban az ellenük való megmérettetés tökéletes alkalmat nyújt majd számunkra ahhoz, hogy visszacsatolást adjunk magunknak tevékenységünk helyességét illetően."

juve_u19_genoa.jpg

A Juventus U23-as alakulatának számára jóval kevesebb babér termett az elmúlt időszakban, ugyanis azt követően, hogy a Lamberto Zauli irányítása alatt álló srácok két héttel ezelőtt a Pro Patria ellenében sikeresen kvalifikálták magukat a Serie C rájátszásának következő fordulójába, szerdán, a Pro Vercelli vendégeként már nem sikerült folytatniuk menetelésüket, melynek köszönhetően a fiatalok már a második körben búcsút inthettek a további küzdelmeknek. 

A mérkőzést a Bianconeri kezdte jobban, akik a 10., majd a 34. percekben is nagy lehetőségekhez jutottak, azonban Abdoulaye Dabo előbb a kapu mellé bólintott, majd később elgurította a kapufa mellett a játékszert. Az első félidő ennél több izgalmat nem is tartogatott, azonban a második játékrész hajrájához közeledve igencsak felgyorsultak az események: a 67. minutumban egy cselsorozat után Alejandro Marqués lőtt mellé, majd a 77. percben a hazaiak támadója, Rocco Costantino fejelte a gólvonal mögé a játékszert, mely találatot azonban a játékvezető les miatt érvénytelenített. A futballista öt minutummal később már nem hibázott, s egy nagyjából tizenhárom méterről eldurrantott lövéssel mattolta az Öreg Hölgy uruguayi kapusát, Franco Israelt, megszerezve a vezetést csapatának. A Juve erejéből ezt követően már csak egy középre érkező Vrioni-lövésig futotta, ennek révén pedig a többek között Nicolò Fagiolit, valamint Félix Correiát is soraiban tudó együttes búcsút intett az olasz harmadosztály ez évre szóló további küzdelmeinek. 

Zauli mester így értékelt a szezon utolsó meccsének számító vereség, s egyben kiesés után: "Tisztában voltunk vele, hogy egy rendkívül nagy játékerőt képviselő, valamint igen agresszívnak számító alakulattal fogjuk összemérni erőnket, azonban összességében véve úgy gondolom, hogy vereségünk ellenére is képesek voltunk kiegyensúlyozott találkozót játszani. A mai összecsapás egyik fél számára sem tartogatott túlzottan sok gólszerzési lehetőséget, ám az ehhez hasonló meccseken éppen ezért minden apró mozzanatra nagy hangsúlyt kell fektetni, melyet mi sajnálatos módon nem voltunk képesek megtenni, ebből kifolyólag pedig tíz perccel a lefújás előtt hátrányba kerültünk, ami vereséget eredményezett számunkra. 

A kiesés ellenére természetesen nagy gratulációval tartozom játékosaimnak, akik ma is bebizonyították, hogy képesek eltökélten küzdeni céljaik eléréséért, s álmaik megvalósításáért. A sokak által negatív mérlegűnek vélt szezon számos pozitívumot is tartogatott számunkra, ugyanis rengeteg fiatal labdarúgónk nőtt fel az előtte álló feladathoz, s felelt meg a kihívásoknak. Leszögezném, hogy a mai eredmény ellenére minden egyes játékosomra rendkívül büszke vagyok, mivel mindvégig nagy elkötelezettséget, s nagyszerű hozzáállást képviseltek, úgy a pályán, mint azon kívül, s meggyőződésem, hogy a Juventus U23-as alakulattal kapcsolatos projektje az elkövetkezendő idényekben csak még tovább fejlődik és növekszik majd, ennek értelmében pedig semmiképp sem szabad búslakodnunk a kiesés miatt."

A legnagyobb ünneplésre minden bizonnyal nem valamelyik korosztályos csapatnak, hanem a Juventus női alakulatának volt oka, akik a tegnap délután folyamán nagyszerű győzelemmel zárták idényüket, mivel a Derby d'Italia keretein belül (talán némiképp revansot véve a férfiak Scudettóját megnyerő Interen) fölényes, 5-0-ás sikert arattak a Nerazzurri ellen, mellyel 22 bajnoki összecsapásuk mindegyikén sikerült begyűjteniük a három pontot. A bajnoki címüket már korábban bebiztosító hölgyek sorrendben Sara Gama, Cristiana Girelli, Arianna Caruso, Tuija Hyyrynen, valamint Andrea Stašková találataival növelték parádés, 75-10-es mérleget mutató gólkülönbségüket, a trófea felemelésével pedig méltó búcsút vettek sikeredzőjüktől, a sorozatban négy aranyérmet szerző Rita Guarinótól is. A Vinovóban megrendezett összecsapást, valamint a ceremóniát a klub elnöke, Andrea Agnelli is élőben tekintette meg, aki személyesen is köszönetet mondott a trénernek az általa elért eredményekért, valamint gratulált a lányoknak az egészen kivételes szezonhoz. 
sara_gama_guarino.jpg

rita_guarino_grazie.jpg

agnelli_and_juve_women.jpg

juve_women_22_wins.jpg