Pirlo: "Eredményeink másodlagosak, maradni szeretnék"

pirlo_before_sass_juve.jpgHabár a Juventus e héten szerdán meghatározó diadalt aratott a Coppa Italia fináléjában, a Bianconeri számára nem a hétközi, sokkal inkább a hétvégi összecsapás lesz meghatározó, ugyanis az Öreg Hölgy a holnap este folyamán a Serie A utolsó fordulójában a Bologna vendégeként lép pályára, egy sikerrel, illetve a Milan, vagy a Napoli botlásával pedig bebiztosíthatná helyét a Bajnokok Ligája főtábláján, ugyanakkor egy újabb ponthullajtással messzemenő következményeket kellene elszenvednie. 

Ezen körülménnyel pontosan tisztában van a csapat vezetőedzője, Andrea Pirlo is, aki az elmúlt órákban megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtónak, melynek keretein belül egyebek mellett szót ejtett a holnapi ellenfél erősségeiről, egyes játékosainak állapotáról, majd természetesen saját jövőjéről is. 

"A győzelmek minden egyes gárdán segítenek, ekképp alakulatunk is pozitív érzéseket tanúsított a Coppa Italia szerdai fináléját követően. Úgy vélem, hogy keretünk kellőképpen felépült a döntőt követően, s a megfelelő hozzáállással, illetve nagy adrenalinszinttel vághatunk neki a holnapi találkozónak. Tisztában vagyunk a Bologna erősségeivel, ugyanis a Rossoblu alakulata nagyszerű futballt játszik, rengeteg gólszerzési lehetőség teremtése mellett, valamint kiváló fiatal reménységekkel rendelkezik, mely körülmények mindenképpen előnyükre válhatnak a holnap este során is. Meggyőződésem, hogy nehéz dolgunk lesz, csakúgy, mint idénybeli első, egymás elleni találkozónkon. Óvatosnak kell lennünk, hogy felülkerekedhessünk az akcióik által jelentett esetleges nehézségeken" – szögezte le a Maestro a meccs előtti sajtótájékoztatón. 

"Az AC Milan ellen elszenvedett vereségünk után szinte minden tekintetben halottnak érezhettük magunkat, a közvélemény pedig már el is temetett bennünket, azonban most mégis élünk, s tovább harcolunk céljaink megvalósításáért. A holnapi nap folyamán elsősorban saját győzelmünk bebiztosításával kell foglalkoznunk, s csak ezután törődhetünk azzal, hogy milyen események zajlottak le a bajnokság többi összecsapásán. Nem szabad sajnálkoznunk a múlt eseményei miatt, s bár természetesen e pillanatban is óriási nyomás nehezedik ránk, semmiképpen sem szabad idegeskednünk, s a továbbiakban is nyugodtnak kell maradnunk, máskülönben nem érhetjük el az általunk kívánt eredményeket" – tette hozzá. 

Az elmúlt időszak kezdőcsapatai alapján sokan úgy gondolják, hogy az egykori középpályás hosszas keresgélést követően végre meglelte a fekete-fehérek számára minden szempontból ideálisnak számító felállást, ugyanakkor Pirlo szerint ez nem azt jelenti, hogy a holnapi nap folyamán ugyanazon tizenegy labdarúgó fut majd ki a gyepre, mint az Inter, vagy akár az Atalanta ellen. 

"Az elmúlt hetekben aktuális ellenfeleink jellemzőinek függvényében határoztam a kezdőcsapat összeállításáról, melynek egyik legszembetűnőbb példáját Dejan Kulusevski Atalanta elleni játszatása jelentette. A bergamóiak ellen Kulut számos szempontból megfelelő választásnak véltem, ugyanakkor a svéd eddig is számos lehetőséget kapott, csupán igen sok alkalommal egymástól különböző szerepkörökben, mely természetesen összezavarhatta a nézőket, valamint a szakértőket is. 

A Bologna elleni megmérettetés egy, a szerdaitól teljes mértékben eltérő összecsapás lesz, ekképp nagy valószínűséggel más megoldásokkal fogunk élni. Ezen elképzelések a kezdetektől fogva alapvetően befolyásolták szakmai munkásságomat, s kijelenthetem, hogy egyetlen általam meghozott döntést sem sajnálok, s nem is érzek ezek miatt bűntudatot, még akkor sem, ha esetleg hibát követtem el ezen határozatok gyakorlatba való átültetése során."

Mint ismert, a Maestro a Coppa elhódítását követően elmondta, hogy ha rajta múlna, egészen biztosan maradna az Öreg Hölgy kispadján, ezen ötletétől pedig most sem tért el, még a menesztéséről szóló, immár hiteles forrásokból származó hírek ellenére sem. 

"Éveken keresztül profi futballista voltam, ekképp természetes, hogy megtanultam együtt élni a megemelkedett adrenalinszinttel, illetve a labdarúgásra jellemző nyomással, mely jellemzőket immár meg is szerettem. Ha az ember egy ehhez hasonló munkakörben tevékenykedik, óhatatlanul éreznie kell, hogy a vér felpezsdül ereiben, mivel a játékosok, továbbá a szakemberek egyedül ennek révén érhetnek el jelentősebb eredményeket. Korábban leszögeztem, hogy a magam részéről megerősíteném pozíciómat, ezt pedig jelen pillanatban is így gondolom, ugyanis egyértelműen folytatni szeretném a közös munkát ezzel a klubbal, s ezzel a csapattal. 

Nem hinném, hogy a vezetőség kizárólag a holnapi eredmények alapján hozná meg döntését, hiszen véleményem szerint a teljes szezon áttekintésével határoznak majd a jövőmet illető kérdésekről. A továbbiak egyedül rajtuk múlnak, ekképp egyelőre számomra is rejtély, hogy mi fog történni, ezt az elkövetkezendő hetekben látjuk majd csak meg. Pályafutásom során minden alkalommal felszegett fejjel dolgoztam, s kijelenthetem, hogy érezésem szerint minden tőlem telhetőt megtéve, 100%-os hatékonysággal végeztem eddig vezetőedzői munkámat. Mindig egyértelműen fogalmaztam, s mindenkivel képes voltam kertelés nélkül szót ejteni, s meglátásom szerint a Juve bajnokságban szerzett pontszáma miatt sem lehet okom különösebb panaszra. 

Nyilvánvalóan eredményeink számos esetben nem nyerték el tetszésemet, mivel nem értük el az általunk kitűzött célokat, ugyanakkor a srácokkal kiépített, meglehetősen jónak mondható kapcsolatom igen nagy visszaigazolást ad számomra, s éppen ezt nevezném az idény legnagyobb örömöt jelentő jellemzőjének is. Játékosaim mindvégig hatalmas áldozatvállalást, s nagy küzdőszellemet tanúsítva futballoztak, ennél többet pedig egyetlen mester sem követelhet fiaitól. 

Játékosként a legnagyobb győztesek közé tartoztam, s feltett szándékom, hogy edzőként is ezen szakemberek közé verekedjem be magam, éppen ezért pedig úgy vélem, hogy a jelenlegi szezonban elért eredmények némiképpen másodlagosak, ugyanis a szóban forgó évad mindenekelőtt a növekedésről és a fejlődésről, nem pedig a trófeák elhódításáról szólt." 

Pirlo egyik legközelebbi barátja, Gianluigi Buffon szerdán utolsó összecsapását játszotta a fekete-fehérek szerelésében, a tréner szerint pedig a Juventus a sportág történetének egyik legnagyobb ikonját veszítette el. 

"Az Öreg Hölgy eldobta magától a sportág történetének egyik legnagyobb legendáját, egy valóságos futball-emlékművet, aki mind a pályán, mind pedig azon kívül a klub történetének egyik legmeghatározóbb alakjaként él az emberek tudatában. Ezen lépés magától értetődő módon számomra is igen nagy szomorúságot okozott, ugyanis Gigivel az elmúlt évtizedek során páratlannak mondható közös utat tettünk meg, s a magam részéről továbbra is hatalmas csodálattal tekintek Buffonra, aki negyvenhárom esztendős kora ellenére is egy gyermek lelkesedésével fut ki a gyepre, vagy éppen érkezik edzésre."

Az olasz rekordbajnok egyik legnagyobb sztárjának, Cristiano Ronaldónak jövője számos kérdést vet fel maga után, ugyanis ha a Bianconerinek nem sikerülne bejutnia a BL-be, a portugál támadó minden bizonnyal azonnal kifejezné távozási szándékát az illetékeseknek. 

"Cristianót továbbra is a Juve mezében láthatom, ami igen nagy elégedettséggel tölt el, s ennél is nagyobb boldogságot okoz számomra, hogy a támadó még mindig képes ilyen eltökéltség és koncentráció mellett végezni a rá szabott feladatokat. Ronaldo feltétlenül meg akarta nyerni a Coppa Italiát, s igen boldog, hogy részese lehetett ennek a sikernek. A továbbiak természetesen mindannyiunk számára nyitott kérdésnek számítanak, ugyanakkor számos idő áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy tárgyalhassunk a jövőt illető forgatókönyvekről" – zárta szavait Pirlo.