Zoff: "Buffon a Juve történelmének alapköve"

buffon_zoff.jpgMint ismert, a Juventus legendás hálóőre, Gianluigi Buffon a tegnapi nap folyamán bejelentette, hogy az idény végeztével nem hosszabbítja meg a torinóiakkal fennálló szerződését, s ezúttal húsz esztendőt követően véglegesen is elhagyja az Öreg Hölgyet, mely hír természetesen az olasz labdarúgás világának jeles képviselőit is szóra bírta, akik közül nem egyen az ikon méltatásába bocsátkoztak a tegnapi nap folyamán. 

Ezen futballisták közé tartozik a Bianconeri egyik legendája, a szintén kapusként szereplő Dino Zoff is, aki tegnap este adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy kollégája a fekete-fehérek történelmének egyik legfontosabb alapköve, akit személyisége és tehetsége mindig is kiemelt kor,- illetve poszttársai közül. 

"Ha egy játékos úgy érzi, hogy eljött idő a váltásra, klubjának minden esetben tiszteletben kell tartania a szándékait, kiváltképp, ha egy olyan fontos és meghatározó egyénről beszélünk, mint amilyennek Gigi számít. Ennél többet meglátásom szerint nem érdemes beszélni a történtekről, ugyanis Buffon két évtizeden át képezte a Juve alappillérét, most pedig a felek úgy határoztak, hogy befejezik közös pályafutásukat" – fogalmazott a TuttoJuve kérdésére. 

"Úgy vélem, hogy Buffonnak egyáltalán nincs szüksége a nagy öregek tanácsaira a folytatáshoz, részben azért, mert maga is egy valódi veteránnak számít, másrészt pedig azért, mert mindig is rendelkezett a szükséges érettséggel ahhoz, hogy képes legyen egyedül felmérni helyzetét. 

Ha Gigi a továbbiakban is futballozni szeretne, könnyedén megteheti, ugyanis valószínűleg mindegyik együttes tárt karokkal fogadná őt. Mindez csak eltökéltség és motiváció kérdése, Buffon pedig a kezdetektől fogva magáénak tudhatja e két jellemvonást, melyek egy játékos karrierjének ezen pontján talán mindennél fontosabbnak számítanak.

Nem tudom, hogy a Juve szempontjából én, vagy Gigi vagyunk-e fontosabb személyiségek, ugyanakkor az ehhez hasonló összehasonlításoknak nincs is sok értelmük, mivel más élethelyzetekben, s más korokban játszottunk, mely időszakok során mindketten megírtuk a magunk fejezeteit a Bianconeri történelemkönyvében, ugyanakkor annyi bizonyos, hogy Buffon mindörökké az Öreg Hölgy történelmének egyik legfontosabb alapköve fog maradni."

Zoff a válogatott mestereként edzőként is figyelemmel kísérhette utódja karrierjének első lépéseit, ennek folytán a portást arról is faggatták, hogy milyennek látta a kamasz Buffont a nemzeti együttesnél, s hogy véleménye szerint milyen tulajdonságok emelték a futball legjobbjai közé a hálóőrt. 

"A Gigihez köthető egyik első, trénerként átélt emlékem a 2000-ben megrendezett Európa-bajnokság előttről származik, mikor Buffon sajnálatos módon sérülést szenvedett, melynek következtében ki kellett hagynia a tornát. Ennek ellenére ekkor is tudtam hogy ebből a fiatal kapusból egyszer majd a világtörténelem egyik legjobbja válik majd, mivel egyedi karakterisztikája, illetve kivételes kvalitásai már tizennyolc esztendős korában is egyértelműen megmutatkoztak a külvilág számára. 

Úgy vélem, hogy Buffont személyisége, valamint tehetsége együtt tette igazán naggyá, melyeknek következtében gyakorlatilag nem is volt szüksége tanulóévekre. Gigi már tinédzserként is készen állt a profi labdarúgásra, ami igen kevesekről mondható el, debütálásának mindenki számára ismert körülményei pedig egyértelműen bebizonyították ezt."

Az ikont végezetül arról kérdezték, hogy mit gondol a Zebrák idei viszontagságairól, ő pedig mindenekelőtt kijelentette, hogy a Juventus a pillanatnyi eredmények ellenére is megmarad annak, aminek mindig is számított. 

"A Bianconerinél igen sok változás történt a jelenlegi idény előtt és alatt, azonban megítélésem alapján a Bajnokok Ligája-kvalifikáció kivívása már önmagában is hatalmas eredmény lenne egy újjáépülőben lévő alakulat számára. Tíz, csúcson töltött szezont követően bármikor előfordulhat egy ehhez hasonló év, az Öreg Hölgy szerelemeinek pedig nem szabad elfelejteniük a tényt, hogy bármi történjék is, a Juve mindig Juve marad majd" – összegzett Zoff. 

Végezetül, bár Giginek a hírek szerint még ma, illetve az Atalanta elleni Coppa Italia-fináléban is lehetősége lesz a pályán szolgálni szeretett együttesét, ám elöljáróban nézzünk meg egy összeállítás legszebb pillanatairól: