Helyzetjelentés – Az utánpótlás és a női csapat

women_team_scudetto.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni nemrég indult sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

Az elmúlt hét találkozói a Juventus U19-es együttesének szerdai mérkőzésével indultak, melyet az alábbi kezdőcsapattal a gyepre kifutó zebracsikók az Empoli korosztályos alakulatával szemben vívtak meg. A találkozót egyértelműen a kék mezben szereplő vendégek kezdték jobban, akik egy védelmi hibát kihasználva már az összecsapás 3. minutumában vezetést szereztek Tommaso Baldanzi révén, melyet azonban a Bianconeri tizenkilenc támadója, Enzo Barrenechea a 32. percben egy tizenegyesnek köszönhetően ki tudott egyenlíteni. Az összecsapás ezt követően minden tekintetben kiegyenlített játékot, hozott melynek megfelelően mindkét oldalon adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek, ugyanakkor a felek már képtelenek voltak bevenni a másik kapuját, ennek következtében pedig a 90+4. percben a játékvezető 1-1-es állásnál zárhatta le a találkozót. 

Az alakulat mestere, Andrea Bonatti a következőképpen értékelt a lefújás után: "A mai nap folyamán egy rendkívül erős együttessel kellett szembenéznünk, mely a bajnokság legeredményesebb gárdájának számít idegenbeli mérlegét tekintve, s mely átlagosan három találatot lő az ellenfeleknek mérkőzésenként. Ugyan az Empoli igen nagyfokú szervezettséget, s meglehetősen egyedi stílusjegyeket mutattak, sikerült velük felvennünk a versenyt, ezt pedig még azzal együtt is kijelenthetjük, hogy az eredménnyel korántsem vagyunk elégedettek. Jelen pillanatban minden szempontból idényünk fordulópontján állunk, ennek révén pedig arra kell törekednünk, hogy még magasabbra helyezzük a megugrandó lécet. A továbbiakban sokkal magabiztosabbnak és pimaszabbnak kell lennünk a kapu előtt, mivel ennek hiánya egyértelmű problémát jelent gárdánknál."

A kezdőn némiképp változtató fiatalok a hét következő megmérettetésén a Sassuolo gárdájával csaptak össze, és akárcsak az előző összecsapáson, most is 1:1-re végeztek, ezúttal vendégként. Egy órán keresztül tartották a csapatok a 0:0-ás állást, és csak a 62. percben jutott vezetéshez a fiatal Zebra-gárda, akik Nikola Sekulov idénybeli negyedik találatával kerültek előnybe. A gólpassz ebben az esetben Fabio Miretti nevéhez fűződik. Ez az eredmény egészen tíz perccel a lefújás előttig maradt meg, hiszen akkor Matteo Saccani döntetlenre mentette az állást. A mérkőzés krónikájához tartozik még, hogy a fekete-fehérek házi gólkirálya, Cosimo Marco Da Graca a 10. percben sérülés miatt kivált a küzdelemből. Az első helytől három pont hátrányban lévő, s a 4. pozícióban tanyázó bianconero-csapat a következő fordulóban, a 14. Lazio vendége lesz majd.

Bonatti mester így fogalmazott a Neroverdivel való pontosztozkodás után: "A mai napon kiváló teljesítményt nyújtottunk, s minden tekintetben rendkívül kompakt, szilárd, valamint mindenekelőtt érett együttes képét mutattuk, melyek elengedhetetlen feltételeknek számítanak egy idegenbeli megmérettetés szempontjából. Annak ellenére, hogy nem sikerült diadalmaskodnunk, összességében elégedettek lehetünk az elmúlt másfél órában látottakkal, hiszen olyan futballt mutattunk be, mely az előttünk álló időszakban is nagyszerű alapot képezhet majd számunkra. Természetesen csalódottak vagyunk, hogy egy ehhez hasonló, kifejezetten ártalmatlan szituációban engedtük ki kezünkből a vezetést, ám a meccs előtt mindannyian tisztában voltunk a Sassuolo erényeivel, így pedig nem is szabad hagynunk, hogy a normálisnál nagyobb mértékű csalódottság uralkodjon rajtunk."

uve_u19_empoli.jpg

A Serie C rájátszásának első fordulójában az alábbi kezdőcsapattal szereplő U23-as gárda is vendégségben lépett fel, és a Pro Patria ellenében aratott 3:1 arányú diadalt, pedig az első játékrész derekán a hazaiak szerezték meg a vezetést, a 22 éves elefántcsontparti támadó, Emmanuel Latte Lath szólógóljával. Az első negyedóra végén, még a gólt megelőzően, Alessandro Di Pardo, a jobb oldalról indulva, amolyan Douglas Costa-módra négy védőt cselezett ki, de nagy helyzetben a spárgázó kapus lábát találta el. Filippo Ranocchia még ebben a félidőben egyenlíteni tudott, egy nem akármilyen bal oldali szabadrúgás után juttatta a labdát a rövid alsó sarokba. A félidő végén a hazai Aristidi Kolaj majdnem lemásolta Lath szólóját, de az utolsó pillanatban Franco Israel hképes volt hárítani. Kolaj a második játékrész elején a kapufát is megzörgette, de gólt a vendégek értek el, ugyanis egy hatalmas védelmi hibát kihasználva Andrea Brighenti lőtt a hosszú sarokba az 55. percben. A 95. minutumban aztán egy félpálya közepén szerzett labdával, a kapust is maguk mögött tudva, két narancsmezes indult az üres kapu felé, és végül a múlt héten nálunk is bővebben bemutatott Félix Correia állította be a 1:3-as végeredményt.

A csapat vezetőedzője, Lamberto Zauli a következő szavakat mondta a továbbjutást érő győzelmet követően: "Rendkívül boldognak érzem magam, s a csapat is igen örömteli pillanatokat él át. Abban a tudatban érkeztünk ide, hogy mindenképpen győzelmet kell aratnunk a továbbjutás érdekében, ugyanakkor ellenfelünk hamar megszerezte a vezetést, melyből fakadóan a legkevésbé sem volt könnyű dolgunk. Ennek ellenére éppen az mutatja meg legjobban alakulatunk erejét, hogy egy szinte vert helyzetnek számító szituációból is képesek voltunk talpra állni, s hatalmas küzdeni akarást képviselve teljesíteni legfontosabb feladatunkat, azaz a következő körbe való kvalifikáció kivívását. Ma délután nagyszerű eredményt értünk el, ekképp most itt az ideje az ünneplésnek, melyet véleményem szerint a srácok minden tekintetben megérdemelnek mostani munkájuk és produkciójuk után, ám ennek ellenére utunk a későbbiekben tovább folytatódik majd, a fejlődéshez pedig pontosan úgy kell szerepelnünk, mint ahogy az elmúlt órákban tettük, azaz hatalmas szívvel, s kivételes technikai kvalitásaink megcsillogtatásával kell ellenfeleink fölé kerekednünk."

A következő felállásban szereplő hölgyek a hétvégén a Napoli csapatát látták vendégül, és a 2:0-ás győzelemmel zsinórban negyedik alkalommal hódították el a bajnoki címet. A 19. percben törték meg a kékek ellenállását, mikor is a jobb oldalról a 20-as számú Souza Alves adott a kapu elé, és bár Cristiana Girelli fejesét védte a kapus, a közeli ismétlés ellen már tehetetlen volt. Tíz perc elteltével Alves újabb beadása ezúttal Barbara Bonanseát találta egyedül, és ő közelről nem is hibázott. A második félidőben mindkét gólszerző telibe találta a felső lécet, de az eredmény már nem változott, a vendégek egyetlen ziccerénél pedig Laura Giuliani védett hatalmasat.

A mérkőzés utáni ünneplés közepette, a vezetőség nem feledkezett meg a csapatot a háttérből működtető stáb köszöntéséről sem, kiemelve a munkájuk fontosságát, míg a főszereplők így nyilatkoztak:

Az edző, Rita Guarino "Rendkívüli, és izgalmas utazás volt. Egy olyan bajnokságban álltunk helyt, melynek szintje folyamatosan emelkedett. Döntőek voltak a közvetlen rivális Milan elleni találkozók, akik sohasem adják fel a küzdelmet. Hogy tudunk e még fejlődni? Három trófeát akartunk nyerni idén, ez nem sikerült, úgyhogy a válasz egyértelműen igen."

Laura Giuliani: "Ez egy gyönyörű Scudetto, melyet ráadásul ezúttal a pályán nyertük meg. Olyan csapat vagyunk, aki soha nem kíméli magát, és mindig a jövőbe tekint. Mi volt a döntő felvonás? A Milan elleni meccs, ami újra nyílttá tehette volna az összecsapást."

Cecilia Salvai: "Nagyon jól szórakoztam ebben az évben. A csapat színvonala folyamatosan emelkedik, és nő az egészséges verseny. Érett csapat vagyunk, és hazai pályán ünnepelni nagyon jó érzés. Rendkívüli szurkolóink vannak, akiket nagyon hiányoltunk, de ennek a címnek ők is a részesei."

Cristiana Girelli: "Abszolút megérdemelt ez a Scudetto. Ebben a társaságban az a nagyszerű, hogy folyamatosan kommunikál a pályán. Most élvezzük ezt a bulit, és meg szeretnénk nyerni a hátralévő két összecsapást, ez a nem titkolt célunk."

Ez a bizonyos két meccs a Roma ellen idegenben, s az Inter ellen hazai pályán vár még a lányokra.