Gravina: "A Juve a kizárást kockáztatja"

gravina_pres.pngAz Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Gabriele Gravina egy nemrég adott nyilatkozatában leszögezte, hogy amennyiben a Juventus kitart az Európai Szuperliga tervezete mellett, s az elkövetkezendőkben sem vonul ki az egyelőre csak névleg fennálló versenysorozatból, a Serie A-ból való kizárást kockáztatja, ugyanakkor mindehhez hozzátette, hogy a maga részéről kész közvetíteni a torinói klub, valamint az UEFA között a megoldás meglelésének érdekében. 

"Jelen pillanatban a labdarúgás világa több mint öt milliárd eurót kitevő adóssághalmazzal kénytelen szembesülni, ebből kifolyólag pedig mindenképpen bele kell vágnunk a korábban már emlegetett, költségcsökkentést illető projektünk megvalósításába, hogy gátat szabjunk az összeg növekedésének, még mielőtt túlságosan késő lesz" – szögezte le a RAI Radio adásában. 

"Kijelenthetem, hogy a 2021-2022-es idényt illetően hamarosan egy szélesebb körű javaslatot fogunk benyújtani az illetékes szervezetekhez, mely, immár előírás formájában várhatóan az egyes nemzeti bajnokságok mindent összefogó szabályzatába is bekerül majd. Ezen rendeletek egy költségplafonhoz hasonló cikkelyt tartalmaznak majd, mely meggátolja, hogy az egyes alakulatok egy adott összegnél többet költhessenek egy idényben. Terveink szerint mindez a jelenlegihez viszonyítva körülbelül 10-20%-os csökkentést jelent majd, ugyanakkor egyelőre még nem tisztáztuk a pontosabb részleteket."

A sportvezető ezt követően elsősorban az Európai Labdarúgó Szövetség által lefektetett, állítása szerint teljes mértékben világos alapelvekre hivatkozott, majd kijelentette, hogy mivel a Bianconeri, immár egyetlen olasz együttesként továbbra is kiáll az ESL mellett, ellenállásának folytatása esetén igen komoly szankciókra, akár a Serie A-ból való kizárásra is számíthat. 

"Akik nem tartják tiszteletben a labdarúgás egyetemes, s egyébként rendkívül egyszerűnek mondható alapelveit, melyeket többek között az Olimpiai Charta is megerősített, magától értetődő módon nem sok jóra számíthatnak az ezt illető előírásokat betartató szervezetektől. Ezeket a hangsúlyos kitételeket a földkerekség minden egyes klubja respektálja, s ennek alapján szervezi mindennapjait, ekképp meglátásom szerint teljesen egyértelmű, hogy az ellenállók elmarasztalásával egyik legfőbb feladatunknak számít példát statuálni a hasonló versenysorozatok létrehozásában gondolkodó egyénekkel szemben.

Szervezeteink és szövetségeink minden tekintetben világos alapelveket fektettek le megalakulásukkor, s ugyanilyen egyértelmű szabályokat toldottak hozzá előírásaikhoz az elmúlt évtizedek folyamán. Legfontosabb szabályaink minden kétséget kizáróan leszögezik, hogy sportágunkban egyedül a sportra kell fektetni a hangsúlyt, minden ezzel kapcsolatos tevékenységet is ideértve, s szeretnénk, ha ez a továbbiakban is így maradna, éppen ezért őszintén remélem, hogy az utóbbi hetekben kirobbanó vita végére mihamarabb pont kerül majd. 

Úgy vélem, hogy mostanra mindannyian belefáradtunk az UEFA, illetve a három szóban forgó klub közötti vitákba és csatározásokba, ennek folytán bízom benne, hogy az előttünk álló hetekben sikerül majd közvetítenem az Európai Labdarúgó Szövetség, valamint a Juventus között, hogy minél előbb megoldhassuk a fennálló helyzetet. A jelenlegi állapotok nem tesznek jót a nemzetközi futballnak, az olasz labdarúgásnak, valamint meglátásom szerint az Öreg Hölgynek sem, ekképp véleményem alapján mindkét félnek az ellentétek feloldására kellene törekednie. 

Természetesen a FIGC továbbra is maximálisan tiszteletben tartja sportágunk alapelveit, s meghatározó szabályrendszerét, ezek pedig, mint ahogy az mindenki számára ismert, kimondják, hogy a Serie A küzdelmeiben nem léphet pályára olyan alakulat, mely egy, az UEFA hatáskörén kívül megrendezendő versenysorozatban szerepel, vagy kíván futballozni. Ha a Juventus nem fogja betartani ezen előírásokat, természetesen kizárjuk a Serie A-ból. Igen, kijelenthető, hogy a Bianconeri jelen pillanatban a kizárást kockáztatja, ahhoz pedig, hogy ne marasztaljuk el őket, hitet kell tenniük az UEFA mellett, s távozniuk kell az Európai Szuperligából. Sajnálom, hogy a Zebrák szerelmesei minden egyes nap kénytelenek jelentős aggályokkal szembesülni szeretett klubjukat illetően, ugyanakkor a futball alapvető értékrendjét a sportág minden egyes szereplőjének be kell tartania. Kilenc klub az elmúlt napokban már belátta ezen körülményt, így már csak három együttes maradt a szakadárok körében, s remélem, hogy a Real Madrid, a Barcelona, illetve a Juventus is hasonlóképpen tesznek majd" – összegzett Gravina.