Pioli: "A Juve-Milan semmit sem dönt el"

pioli_ahead_juve_milan.jpgAz Öreg Hölgy és a Rossoneri ma este megrendezésre kerülő összecsapását megelőzően Andrea Pirlo mellett a Diavoli mestere, Stefano Pioli is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó előtt, melynek keretein belül mindenekelőtt kijelentette, hogy a két fél egymás elleni találkozója a szezon egyik legizgalmasabb mérkőzése lesz, ugyanakkor leszögezte, hogy a meccs, fontossága ellenére semmiképpen sem fog dönteni a Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciók elosztásáról. 

Az olasz mester mindenekelőtt elmondta, hogy alakulata továbbra is a lehető legnagyobb egységben, valódi csapatként futballozik, ennek minden előnyével és hátrányával egyetemben, ennek köszönhetően pedig egységesen tapasztalhatják meg az idény örömeit és nehézségeit, mely szellemiségükre is jó hatást gyakorol. 

"A Juventus elleni megmérettetés előtti eddigi utunk összes állomását számba kell vennünk, a legyőzött nehézségeket, valamint az örömteli pillanatokat is ideértve, mivel kizárólag ennek révén vehetjük sikerrel a holnapi akadályt, valamint futballozhatunk érett labdarúgókként és emberekként" – kezdte szavait a meccs előtti sajtótájékoztatón. 

"A holnapi találkozó minden bizonnyal a szezon legjelentősebb és legizgalmasabb mérkőzései közé fog tartozni, ebből kifolyólag kellő komolysággal kell vennünk az előttünk álló feladatot. Az álmok egyedül akkor válnak valóra, ha teszünk is értük, mi pedig meglátásom szerint felfogásunk meghatározásával, s taktikánk kiötlésével minden tőlünk telhetőt megtettünk a diadal érdekében. 

A győztes együttes természetesen igen nagy lépést tesz majd a Bajnokok Ligájában való szereplés lehetőségének kivívása felé, ugyanakkor a holnapi összecsapás nem dönt véglegesen sorsunkról, hiszen ezen kívül még három találkozón lesz lehetőségünk elérni céljainkat. Az utolsó fordulóban példának okáért az Atalatával találkozunk majd, akikkel jelen pillanatban is fej-fej mellett haladunk, ekképp érzésünk szerint sorsunkat saját kezeinkben tudhatjuk. 

A Bianconeri idegenbeli megverése természetesen hatalmas tett lenne, mivel a Juve, nehézségei ellenére változatlanul rendkívül erős alakulatnak számít, mely rendelkezik a kellő minőséggel és hozzáállással ahhoz, hogy minden egyes ellenfelének dolgát megnehezítse. Nyilvánvaló, hogy a meccsen adódnak majd komplikáltabb pillanatok, ugyanakkor nekünk nem ezen szakaszokra, hanem a teljes kilencven percre kell fektetnünk a hangsúlyt, s ennek megnyerését kell szemünk előtt tartanunk."

Pioli ezt követően kitért a Gianluigi Donnarummát a Bianconerivel összeboronáló pletykákra, majd a Milan alapvető elképzeléseire is, részben kiegészítve, részben pedig megerősítve fentebbi gondolatait. 

"Ebben a pillanatban a Milan összes futballistája egyetlen célért küzd, ennek folytán minden egyes labdarúgónk a csapat érdekeit tartja szem előtt, s képes alárendelni ennek személyes tekintetben képviselt igényeit. Nincsenek kétségeim játékosaim profizmusát illetően, hiszen a jelenlegi évad ideje alatt számtalanszor megmutatták, hogy akár vért izzadva is képesek harcolni együttesükért, egészen a legvégső percekig. A jövőt nézve magától értetődően sosem lehetünk teljesen bizonyosak, ugyanakkor most egyetlen célra, a Juventus legyőzésére fókuszálunk. Ezen felül minden más csak mellékzöngét jelent alakulatunk életében. 

A hét folyamán természetesen rengeteget beszéltem a srácokkal a találkozóról, ennek nyomán pedig kijelenthetem, hogy sziklaszilárd taktikai elképzelésekkel rendelkezünk. Mindannyian bízunk benne, hogy alkalmunk nyílik pontot, vagy akár pontokat rabolni Torinóból, ami a teljes idény alatt alapvető célunknak bizonyult, még akkor is, ha energiaszintünk csökkenésével párhuzamosan teljesítményünk színvonala is ereszkedő tendenciát kezdett képviselni. 

Tudjuk, hogy a Juve milyen kvalitásokkal bír, azonban feltétel nélkül bízunk saját képességeinkben, s eltökéltek vagyunk elképzeléseink megvalósítását illetően. Véget szeretnénk vetni az Allianz Stadiumot övező, évek óta jellemző tabunak, s diadalmaskodni akarunk az Öreg Hölgy otthonában, melyet a megfelelő intenzitás és minőség mellett képesek is leszünk végrehajtani. 

Nyilvánvalóan tisztában vagyunk a Zebrák futballistáinak nagyszerűségével, melyről januárban első kézből kaphattunk némi ízelítőt, ám megállításukra is számos opciót találtunk ki. Ezeket magától értetődően nem szeretném részetekbe menően kielemezni, viszont annyit elmondhatok, hogy fő feladatunkat a fekete-fehérek labdabirtoklási arányának leredukálása, valamint a játékszer általunk megvalósítandó gyors  járatása jelenti majd, mivel egyedül ennek segítségével válhatunk kiszámíthatatlanná, ebből kifolyólag pedig halálossá. 

Úgy vélem, hogy csapatunk mentális tekintetben a lehető legnagyszerűbb módon készült fel a megmérettetésre, mivel érezzük, hogy egy esetleges siker a továbbiakra nézve is igen nagy önbizalommal, valamint jelentős energiatartalékkal ruházhat fel bennünket. Nem szabad hagynunk, hogy a ránk nehezedő nyomás irreális mértékben befolyásolja szellemiségünket. Kijelöltünk egy nyomvonalat, melyen holnap este haladni szeretnénk, s bízunk benne, hogy ezen út követésével megszerezhetjük azt, amit szeretnénk, s ami jár nekünk" – összegzett Pioli.