Infantino: "Szigorúak leszünk a Barca-Real-Juve hármassal"

infantino_satanic_smile.jpgA FIFA elnöke, Gianni Infantino az UEFA tegnapi kongresszusát követően ismételten hosszabb nyilatkozatot adott a Diario AS-nek, melyben egyebek mellett arról beszélt, hogy a nemzetközi labdarúgást irányító legfelsőbb szervezetnek mindenképpen szigorúan kell fellépnie az Európai Szuperliga mellett kiálló klubokkal szemben, ezen felül pedig még egy alkalommal leszögezte a szövetség korábban is hangoztatott alapelveinek érvényességét, melyek szerint a futballnak mindenkiről kell szólnia, s a sportágat nem sajátíthatják ki a topklubok. A sportvezető szavait kísérőszöveg nélkül, teljes terjedelemben közöljük. 

"A FIFA elnökeként a teljes futballpiramis képviseletére kell törekednem, ekképp minden egyes klubcsapat érdekeit meg kell védenem, e tekintetben pedig a világ egyetlen alakulata, bajnoksága, vagy szövetsége sem képezhet kivételt, attól függetlenül, hogy ezen együttesek kicsi, közepes, vagy nagy fejlettségi szintet képviselnek. Ebből kifolyólag szem előtt kell tartanom minden egyes labdarúgó, edző, játékvezető, illetve legfőképpen szurkoló által megvalósítandónak vélt elképzeléseket is, s mindent meg kell tennem ezek kivitelezéséért. A drukkereknek mindig tevékenységünk középpontjában kell állnia, ezt illetően pedig az elmúlt interjúimban igen világosan nyilatkoztam a saját véleményemmel, illetve a FIFA álláspontjával kapcsolatban, leszögezve, hogy továbbra is rendkívül károsnak ítélünk minden olyan, Szuperligához hasonló kezdeményezést, mely veszélyezteti a labdarúgás egyik legfontosabb alapvetésének, azaz a szolidaritásnak és a egységességnek megvalósulását. 

Úgy véljük, hogy a fent említett két tényezőnek minden körülmények között meg kell lennie a futballpiramisban, hiszen éppen ezen tulajdonságok kötik össze az amatőr sportot a profi futballal, ekképp érzésem szerint egészen egyszerűen kötelességem közvetíteni a két fél között, hogy mélyreható és konstruktív párbeszéd kezdődjön a közös megoldások meglelésének érdekében, hiszen csak és kizárólag ennek révén emelkedhetünk felül sportágunk jelenlegi gondjain. A labdarúgás az eddigiekben éppen azért bizonyult sikeresnek, mert a piramis teteje és alja állandó kapcsolatban volt egymással, ugyanakkor az egyes klubok nem egyedüli alkotóelemei, hanem csupán egyes részei ezen láncolatnak, melyeknek ebből kifolyólag minden tekintetben együttes erővel kell munkálkodniuk a teljes struktúra kollektív sikereiért, mely adott esetben akár még azt is lehetővé teheti, hogy egyes, hagyományosan csekélyebb eredménysorral rendelkező együttesek is részesedhessenek a legismertebb együttesek népszerűségéből, illetve anyagi bevételeiből. A hangsúly mind a hat kontinensen az egységességen van, ettől az alapvetéstől pedig egy pillanatra sem szabad eltérnünk, máskülönben rendszerünk végleges megszűntését tennénk kockára. 

Természetesen mindannyian tisztában vagyunk az egyes pontokkal, melyeknek mindenképpen meg kell újulnia sportágunkban. Ilyen például a Klubvilágbajnokság, mely a játékosokra nehezedő teher csökkentése végett a jövőben két tornára, a jelenlegi versenysorozat továbbvitelélének számító megmérettetésre, illetve az újonnan bevezetendő Konföderációs Kupára fog bomlani. Az új formáció magától értetődő módon magasabb összeget kitevő juttatásokat generál majd a résztvevők számára, ugyanakkor a tornából kimaradó együttesek számára is jelentős előnyökkel jár majd, mivel a FIFA személyesen fogja garantálni, hogy a versenysorozatból származó bevételek maradéktalanul visszajutnak majd az együttesekhez, illetve ezen csapatok nemzeti szövetségeihez, melyeket az egyes szervezetek nemzetük futballjának fellendítésére és támogatására fordíthatnak. Ezzel párhuzamosan kisvártatva bejelentjük majd a női világbajnokság megújult változatának jövőben alkalmazandó kereteit is, melyek meglátásom szerint szintúgy rendkívüli sikerekkel járnak majd. A legkiemelkedőbb szempont továbbra is az egységesség, mivel a világjárvány mindenki előtt megmutatta, hogy a globális problémákon csak széleskörű nemzetközi összefogások révén juthatunk túl, úgy a labdarúgásban, mint az élet bármely más területén. 

Még egy ízben szeretném tisztázni álláspontomat, ennek nyomán kijelenthetem, hogy a FIFA elnökeként minden szempontból az UEFA, illetve annak elnöke mellett foglalok állást a Szuperligát illető kérdésekkel kapcsolatban. Úgy vélem, hogy az ESL létrehozása révén kialakult szituáció erősen túlmutat a futball keretein, ekképp szélesebb nézőpontban kell vizsgálnunk a kezdeményezés meggátlása érdekében kieszközölhető opciókat, minden egyes alkalommal alaposan átgondolva soron következő lépésünket. Sportágunk jelenlegi ökoszisztémájának meggyőződésünk szerint az elkövetkezendőkben is háborítatlannak kell maradnia, ennek biztosítása pedig mindennél fontosabbnak számít nézőpontunk szerint, mely akár bizonyos döntések meghozatalára, például egyes szankciók bevezetésére késztethet bennünket. Az esetleges büntetési lehetőségekről nem nekem kell beszélnem, mivel ennek esélyeit független szakértőkből álló bírósági csoportok elemezték az utóbbi hetekben, a magam részéről mindazonáltal kijelenthetem, hogy a kluboknak választaniuk kell a jelenlegi struktúra feltétel nélküli elfogadása, illetve ennek elutasítása esetén a következmények minden tekintetben való elviselése között, melyet egyes csapatok mér meg is tettek a mai nap folyamán. Ezt illetően továbbra sincs kompromisszum. 

Biztos vagyok benne, hogy ezzel az adott klubok vezetői is tisztában vannak, s annak ellenére, hogy a békés megoldást mindig is jobbnak véltem az erőszakos fellépésnél, a jelenlegi helyzetben további renitencia esetén nem mérlegelhetjük lépéseinket túlzottan sokáig, mivel ezzel saját magunk, valamint mások jövőjét kockáztatjuk. A Szuperliga megalakulása globális jelentőséggel bír, ugyanis a szóban forgó együttesekben játszó futballisták a világ minden tájáról érkeztek Európába, a FIFA-nak pedig az az érdeke, hogy mind a labdarúgókat, mind pedig a válogatottakat megóvja az elmarasztalások következményeitől. Ha a kérdéses csapatok a későbbiekben nyitottságot fognak képviselni a párbeszéd megkezdése iránt, szervezetünk ajtaja mindig nyitva áll majd előttük, ám leszögezném, hogy olyan javaslatokról, melyek alapjaiban veszélyeztetik sportágunk jövőjét, nem kívánunk egyeztetni, s ezen ötleteket kérdés és válasz nélkül söpörjük majd le az asztalról. A jövő nem képezhet tárgyalási alapot. 

A változásokat illető kérdésekről szintén nem tudok érdemben nyilatkozni, ugyanis ezen témákkal a FIFA által megbízott testületek foglalkoznak, akik hozzánk hasonlóan eltökélten végzik munkájukat. A konszenzus megléte e tekintetben is rendkívül fontos tényezőnek bizonyul majd, ugyanis az FFP bevezetése előtt is kikértük az egyes klubok véleményét az adott témával kapcsolatban, akik akkor az őket sújtó rendkívüli gazdasági krízis okán egyhangúlag határoztak a szabályrendszer életbeléptetése mellett. 2011-ben Európa együtteseinek összadóssága nettó 1,7 milliárd euróra rúgott, míg az új kritériumoknak való megfelelés révén öt esztendőn belül ez a szám már csak 300 millió euró körül mozgott, ami mindenképpen óriási eredménynek tekinthető. Az egyes korszakok újfajta kihívásaihoz ugyanakkor minden esetben alkalmazkodnunk kell, ennek folytán be kell látnunk, hogy azon intézkedések, melyet tíz évvel ezelőtt elérték alapvető céljukat, mostanra elavultnak számíthatnak. Meg kell vizsgálnunk, hogy jelenlegi rendszerünk egyes elemei megfelelően működnek-e, ha pedig a kérdésre nemleges választ kapunk, jobbá kell tennünk struktúránkat, hogy sportágunk gazdaságának átlátható és ellenőrizhető működését a későbbiekben is képesek legyünk garantálni. 

Egy kérdésre azonban mégis egyértelmű választ tudok adni: mivel szervezeteinknek, mindenekelőtt a két legfőképpen érintett szövetségnek, azaz a FIFA-nak, illetve az UEFA-nak minden egyes alkalommal a keretein belül helyet foglaló együttesek kollektív érdekeit kell szem előtt tartania, a lehető legkeményebb módon tervezünk fellépni a továbbra is ellenállást mutató klubokkal, vagyis a Barcelonával, a Real Madriddal, valamint  Juventusszal szemben. Természetesen hajlunk a közös megoldások meglelésére, azonban amennyiben a fent említett alakulatok nem lesznek képesek belátni hibáikat, igen nagy mértékű hátrányokat szenvedhetnek el, ezt egyértelműen biztosíthatom" – összegzett Infantino.