Nocerino: "Muntari gólja mindent megváltoztatott"

muntari.jpgAz AC Milan egykori futballistája, Antonio Nocerino a tegnapi nap folyamán a Juventus és a Rossoneri vasárnapi összecsapását megelőzően arról beszélt, hogy a két fél 2012-ben végbemenő hírhedt találkozójának mai napig éles vitát képező eseményei alapjaiban változtatták meg a Diavoli történelmét, mely egyebek mellett előidézte Thiago Silva, illetve Zlatan Ibrahimović távozását is. 

Mint ahogy az mindenki számára ismert, 2012. február 25-én megrendezett mérkőzésen a két rivális 1-1-es döntetlent játszottak a San Siróban, mely holtpontra helyezte a Juventus nagy sorozatát megnyitó Scudetto iránti versenyfutást, s mint utólag kiderült, fordulópontot jelentett az aranyéremért folyó harcban, ugyanakkor a találkozó nem erről, hanem Sulley Ali Muntari érvényes, ám meg nem adott góljáról híresült el, mely esetet a Milanisták mind a mai napig a klub lejtmenetének kezdeteként emlegetnek. 

"Nem a mérkőzés után szabadultak el a felek indulatai, hanem rögtön a találatot követően, hiszen az eset akkor, s most is rendkívül hihetetlennek tűnt számunkra. Muntari találata egyértelműen érvényes volt, hiszen Gigi Buffon már a gólvonalon túlról halászta ki a kapuból a játékszert, ugyanakkor ennek valóságtartalmát sem akkor, sem pedig most nem voltak hajlandóak elfogadni a döntéshozók" – szögezte le a The Italian Football Podcast adásában. 

"Ez a momentum alapjaiban változtatta meg a Milan jövőjét. Meggyőződésem, hogy ha Muntari gólját megadják, a Rossoneri megnyerte volna a Scudettót, aranyérmesként pedig képes lett volna megtartani legjelentősebb kulcsembereit, mindenekelőtt Thiago Silvát, valamint Zlatan Ibrahimovićot, akikkel a csapatnak újabb bajnoki címek elhódítására is lehetősége lett volna. A klubnak a Serie A megnyerése esetén nem kellett volna szembesülni a később egyre csak növekvő anyagi problémákkal sem, ekképp biztos vagyok benne, hogy ez az úgynevezett szellemgól alapvetően befolyásolta a továbbiakat."

A svéd támadó nyolc évet követően, 2020 januárjában visszatért Milánó vörös-fekete felébe, s nagy valószínűséggel a hétvégi rangadón is a pályán tartózkodik majd, Nocerino pedig, egyetértésben Fabio Capello tegnapi szavaival kijelentette, hogy a meccs győztese nagy valószínűség szerint a Bajnokok Ligájában is szerepelhet majd. 

"A Milan egy teljes esztendőn keresztül elképesztő teljesítményt nyújtott, ennek folytán pedig természetes, hogy a futballisták energiaszintje alaposan lecsökkent, mivel minden tekintetben felélték tartalékaikat. Őszintén remélem, hogy a szezon véghajrájában ennek ellenére is képesek lesznek jó összecsapásokat játszani, mivel a Bajnokok Ligája-kvalifikáció alapvető fontossággal bírna számukra, melynek elérését meg is érdemelnék, kiváltképp egy ehhez hasonló nagyszerű évadot követően. 

Ami a Juventust illeti, a torinói alakulat olaszországi dominanciája kilenc szezont követően megtört, ugyanakkor ezen történésekből nem vonnék le messzemenő következtetéseket, mivel egy-egy átmeneti év minden egyes gárda számára belefér adott időközönként. Az Öreg Hölgynél tapasztalatlan edző tevékenykedik, s számos új labdarúgó igyekszik felnőni a fekete-fehér mez viselésével járó feladatokhoz, akik annak ellenére, hogy jelenleg tapasztalatlannak és ügyetlennek tűnnek, néhány szezonon belül világklasszisokká válhatnak.

Nem gondolnám, hogy a Juve és a Milan képesek lennének egyidejűleg kvalifikálni magukat a BL-be, mivel jelen állás szerint az Atalantának és a Napolinak jóval több esélye mutatkozik erre, nem is beszélve a szintén harcban álló Lazióról, éppen ezért a vasárnapi megmérettetés egyfajta Bajnokok Ligája-rájátszásnak is betudható, mivel aki hétvégén győzelmet arat majd, szinte bebiztosítja indulását, aki pedig kudarcot szenved, európai topfutball következő idényre szóló összecsapásain kívül fog rekedni" –  jelentette ki Nocerino.