Rabiot: "Pirlótól csak tanulni lehet"

adrien-rabiot.jpgA Juventus labdarúgója, Adrien Rabiot a minap hosszabb nyilatkozatot adott a francia sportsajtónak, melyben egyéb témák mellett, számos, Öreg Hölgyhöz köthető emlékéről és benyomásáról beszélt, többek között szót ejtve Torinóban töltött első napjairól, Andrea Pirlo rá gyakorolt hatásáról, illetve a Bianconeri talán legnagyobb sztárjának, Cristiano Ronaldónak megkérdőjelezhetetlenül nagy jelentőségéről is. 

A francia középpályás elsőként a Zebrákhoz való, 2019 nyarán történő megérkezésről, illetve a Piemontban töltött első napokról idézte fel emlékeit, leszögezve, hogy annak ellenére, hogy a fent említett időpontban már minden tekintetben elég érettnek érezte magát az Olaszország legnagyobb csapatában való szerepléshez, ezt követően pedig kitért napi rutinjára is. 

"Mielőtt a Juventushoz szerződtem, minden szempontból elég érett srácnak éreztem magam a lépés megtételéhez, hiszen ekkor már huszonnégy esztendős voltam, nem pedig egy pályafutását éppen csak elkezdő tinédzser, s úgy véltem, eljött az idő egy külföldi kalandhoz, melyet Olaszország legnagyobb alakulatának kötelékében volt lehetőségem véghezvinni. Természetes, hogy a Franciaországon kívüli élet eleinte nehézségeket okozott számomra, hiszen Torinóban másfajta futballal, szokásokkal, s mindenekelőtt más nyelvvel találkoztam, mint szülőhazámban,  azonban idővel teljes mértékben sikerült beilleszkednem az Öreg Hölgynél talált közegbe, s mostanra büszkén vallhatom, hogy a Juve labdarúgója vagyok" – jelentette ki a Billion Keys kérdésére. 

"Hogy miként néz ki egy átlagos napom? Először is, megérkezem az edzőközpontba, ahol néha a csapattársaim társaságában, egyes alkalmakkor pedig egymagamban fogyasztom el reggelimet, majd ezt követően közösen részt veszünk a csapatmegbeszélésen, mely minden egyes nap a 11 órai edzés előtt egy órával veszi kezdetét. 10 óra 30 perckor már mindenki a konditeremben készülődik a labdás tréningre, ezen időszak alatt pedig mindenki saját egyéni igényei és állapota szerint végzi el a bemelegítés részét képező mozdulatsorokat. 

Utóbbi folyamatra a Juventus mindenkori szakmai stábja igen nagy hangsúlyt fektet, mely számomra igen meglepően hatott, ugyanis a PSG-nél az edzés megkezdése előtt mindenki az öltözőben maradhatott, itt azonban két találkozó között is rendkívül keményen dolgozunk, ennek pedig magától értetődően a helyesen elvégzett alapozás is alapvető részét képezi. Az edzéseket követően mindenki részt vesz a regenerációs tevékenységek valamelyikén, ami szintén minden tekintetben profi körülmények között megy végbe, hiszen a klub ennek megfelelő kivitelezést is megkülönböztetett figyelemmel kíséri. Általában hideg, vagy forró zuhanyt veszünk, egyes esetekben pedig a medencében is úszunk pár távot, majd együtt ebédelünk, s 14 óra 30 perc körül elhagyjuk a Continassát."

A jelenlegi szezon igen sok szempontból különösnek tekinthető, ugyanakkor a legszokatlanabb tényezőnek minden bizonnyal a szurkolók nélkül lejátszott összecsapások számítanak, ennek következtében pedig a huszonhat esztendős játékos ezzel kapcsolatos érzéseire is kitértek a beszélgetésben. 

"Egyszerűen nagyon szar érzés fog el, ha üres stadionokban kell pályára lépnem, hiszen a szurkolók a futball alapvető részét képezik. Ha 40, vagy 50 ezer drukker jelenléte mellett futhatsz ki a gyepre, képes vagy tudatosítani magadban ottléted miértjét, ám hiányukban gyakran azt érezzük, hogy az előttünk álló megmérettetés csak egy edzőmeccs fontosságával ér fel. Motivációnk, illetve a bennünk munkálkodó adrenalin korántsem éri el azt a szintet, mint egy telt házas összecsapás esetében. 

Egészen egyszerűen szükségünk van a szurkolóinkra, mivel megszoktuk, hogy buzdítanak bennünket, támogatásuk nélkül pedig semmilyen szempontból nem vagyunk képesek az általunk elvárt produkciót nyújtani. A rajongók képesek kirángatni egy alakulatot a kisebb-nagyobb gödrökből és hullámvölgyekből, mivel ha egy csapat nagy fizikai és mentális nyomás alatt áll, szurkolóinak jelenléte arra ösztönzi a labdarúgókat, hogy megkettőzött erővel küzdjenek gárdájuk sikeréért. 

Teljes mértékben egyetértek azokkal, akik felemelték hangjukat a stadionok kinyitásának érdekében, s ugyan egyesek, mint például Benoît Paire teniszező [akit a napokban heves nyilatkozatai miatt kizártak az olimpiai játékokról – a szerk.] túlzottan nagy érzelmekkel nyilatkoztak a sajtónak, a döntéshozóknak fel kell fogniuk, hogy a jelenlegi intézkedések mellett a sportolók nem képesek a normális kerékvágás idején látottakhoz hasonlóan teljesíteni. Ennek ellenére tudatosítanunk kell magunkban, hogy az emberéletek sokkal fontosabbak személyes gondjainknál, ekképp egyelőre nem tehetünk mást, mint hogy reménykedünk a létesítmények lehetőleg minél előbb bekövetkező újranyitásában." 

Sokak számára feltűnt, hogy Rabiot az utóbbi hónapokban jelentősnek mondható izomtömegre tett szert, ennek révén az interjúban ennek pontosabb okaira és előzményeire is kitértek. 

"Szeretnék megnyugtatni mindenkit, egyáltalán nem használok tömegnövelőket, vagy doppingszereket, izomtömegem növekedése csupán a Juventus által foganatosított edzésmódszerek összhatásának köszönhető, ugyanakkor személyes tekintetben én magam nem igazán szeretek a konditeremben tartózkodni, s sokkal szívesebben végzek gyakorlatokat a szabad levegőn, emellett pedig igyekszem nagy hangsúlyt fektetni az egészséges táplálkozásra, illetve a helyes életmódra is."

Vajon egy futballista huszonhatodik életévének betöltését követően még mindig képes új dolgok elsajátítására, vagy eddig ismeretlen tudásanyagok magába szívására? 

"Természetesen. Az ember holtig tanul, ebből kifolyólag minden egyes nap szerzünk olyan tapasztalatokat, melyeknek eddig nem voltunk birtokában. Az Öreg Hölgyhöz való szerződésem révén például sok tekintetben addig ismeretlen nézőpontokat tapasztalhattam meg, akár az edzésmunkát, akár a futball taktikai jellemzőit illetően. Egy olyan szakembertől, mint Andrea Pirlo, csak tanulni lehet, ennek fényében a Maestro az elmúlt hónapokban rengeteget segített számomra, előidézve ezzel fejlődésemet és jobb produkciómat is. Közös munkánk során új szempontokat is tanultam a labdarúgás világával, valamint az élet átfogóbb témáival kapcsolatban, ám ezen ismereteket nem csak a mestertől, hanem egyes csapattársaimtól is elsajátíthattam, akik mind-mind magukban hordozzák a világ egy kis szeletét."

Az Öreg Hölgy idei, meglehetősen kudarcos idényében egyvalaki egészen biztosan elégedett lehet személyes eredményeivel, ugyanis Cristiano Ronaldo Udinese elleni duplájával tovább száguld a gólkirályi cím felé, azonban felvetődik a kérdés, hogy a portugál klasszis eredeti fényéből mit sem vesztő mentalitása milyen mértékben hat az alakulat többi futballistájára. 

"A siker kulcsa mindenekelőtt a munka, a munka, illetve még több munka. Ez az élet minden egyes területén így van, s míg például Elon Musk ugyanennek köszönhetően tette világmárkává a Tesla autóipari céget, Cristiano is rengeteg energiával és munkával válhatott a történelem egyik legnagyobb labdarúgójává. Ronaldo hatalmas következetességet képvisel mindennapos tevékenysége során, ám annak ellenére, hogy gyakran felvetődik az ezt firtató kérdés, CR7-nek nincsenek titkai. 

Természetesen eredendően is óriási tehetséggel, valamint egyedülálló kvalitásokkal rendelkezik, azonban tökéletesen ismeri testének minden egyes pocikáját, így pedig képes annak megfelelő koordinálására is. Cristiano rendkívüli intelligenciával bír, ez pedig lehetővé teszi számára, hogy harminchat esztendős korában is szükség szerint gazdálkodjon erejével, ezen képesség pedig egyáltalán nem sajátítható el, ugyanis ennek mindenképpen belülről kell fakadnia, irányításához pedig minden képzeletet felülíró akaraterő és mentalitás szükségeltetik. Ronaldo nap mint nap megtanít arra, hogy miként válhat belőlem sikeres labdarúgó. Elképesztő, hogy ennyi idősen is képes különbséget jelenteni az általa felemésztett óriási energiatartalékok ellenére, azonban éppen ezen tulajdonsága teszi a földkerekség legkiemelkedőbb játékosává" – zárta mondanivalóját Rabiot.