Helyzetjelentés – Az utánpótlás és a női csapat

pedersen.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni nemrég indult sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

Az aktuális hét mérkőzései a Juventus Primavera múlt vasárnapi találkozójával vették kezdetüket, melynek keretein belül Andrea Bonatti alábbi összeállításban pályára lépő fiai a Sampdoria U19-es alakulatával mérték össze erejüket.  Az első félidő fordulatos játékképet hozott, előbb ugyanis a fekete-fehérek veszélyeztettek Cosimo Marco Da Graca révén, majd a Blucherciata vette be a Bianconeri kapuját, s annak ellenére, hogy találatukat a játékvezető érvénytelennek minősítette, a továbbiakban is inkább a hazaiak helyezték nyomás alá az Öreg Hölgy ifjú titánjait. A 43. percben a fehér-kékek névleges dominanciája megdőlt, ugyanis egy hosszú indítást követően a teljesen üresen álló, védője mögül kibúvó Da Graca ezúttal belőtte az előtte adódó lehetőséget, melyre azonban az ellenfél két minutummal később szinte azonnal válaszolni tudott a szlovén Nik Prelec fejesének köszönhetően. A szünetet követően ismételten kiegyenlített játék jellemezte a találkozót, mely még annak ellenére is kijelenthető, hogy a Juve kapusának, Giovanni Garifaninak egy helyen hatalmas bravúrt kellett bemutatnia. A zebracsikóknak végezetül mégis sikerült a Samp fölé kerekedniük, ugyanis a 78. percben Matías Soulé egy remekbe szabott szabadrúgással vette be a hazaiak kapuját, ezzel beállítva az 1-2-es végeredményt. 

Andrea Bonatti mester a következő szavakat mondta a meccs lefújása után: "Rendkívül elégedett vagyok a mai győzelemmel, hiszen úgy vélem, hogy megérdemelt sikert arattunk, mely minden tekintetben nagy önbizalmat adhat a srácoknak a továbbiakra nézve. A ma délutáni találkozó egy igen fontos teszt volt számunkra, s meglátásom szerint sikerül bebizonyítanunk értékeinket, amivel egyértelművé tettük csapatunk fejlődésének egyre növekvő mértékét. Sajnáljuk, hogy vezetésünk megszerzése után szinte azonnal gólt kaptunk, azonban a Sampdoria erejének ellenére is haza tudtuk hozni a három pontot, emiatt pedig semmiképpen sem szabad bánkódnunk egyes apróbb mellényúlásokon."

Az U19-es alakulat szombati összecsapásán még nagyobb feladat várt az ifjakra, ugyanis a bajnoki tabella második helyén tanyázó Roma együttesével szemben kellett  megcsillogtatniuk tudásukat, mely összességében sikerült is a következő kezdőcsapattal szereplő hazainaknak. Mindez azonban az összecsapás elején nem mutatkozott meg, ugyanis a Farkasok, rendkívül okos helyzetkihasználásuknak köszönhetően Felix Afena-Gyan révén már a 13. percben bevették Garofani kapuját, melyet a fordulás után, egészen pontosan az 56. percben sikerült is megduplázniuk, mikor Suf Podgoreanu a Zebrák védelmének bizonytalanságát kihasználva kétgólos előnyhöz juttatta a fővárosi gárdát. Az Öreg Hölgy erejét bizonyítja, hogy a fiatalok mindennek ismeretében is képesek voltak felállni a padlóról, s már a 62. percben megszerezték a szépítő találatot Leonardo Cerri lesipuskás találatának köszönhetően. A dráma ugyanakkor csak ezt követően jelentkezett, hiszen a fekete-fehér mezben szereplő alakulat erejéből Alessandro Pio Riccio által az egyenlítésre is futotta, aki a 90+4. minutumban kotorta be a játékszert egy szép egyérintős összjáték után, találatával a tabella negyedik helyére repítve a Juventust. 

Andrea Bonatti a következő szavakat mondta a meglehetősen kiélezett találkozót követően: "Lehetőségeink, illetve ezen helyzetek magas minősége miatt egészen más végeredményt érdemeltünk volna, azonban a három pont begyűjtéséhez a látottaknál sokkal jobban kellett volna fókuszálnunk a pályán zajló eseményekre. Ennek ellenére sem érzem csalódottnak magamat, ugyanis kétgólos hátrányból is képesek voltuk pontot rabolni egy olyan erős együttessel szemben, mint a Roma, ám ennek ellenére tisztában vagyunk vele, hogy a jelenleginél sokkal magasabb szint elérésére is képesek vagyunk, a továbbiakban pedig mindent meg is teszünk majd a színvonal javítása érdekében. Szerdán újabb nehéz összecsapás vár ránk, ezúttal a bajnokság legtöbb gólt lövő csapata, az Empoli ellen, így mint mindig, most is maximális koncentrációra lesz szükségünk."

A Juventus U23-as alakulata a héten ezúttal csak egy összecsapáson lépett pályára, ám abban sem volt sok köszönet, mivel Lamberto Zauli alábbi felállásban szereplő fiai 3-2-es vereséget szenvedtek a Piacenza Calcio gárdájával szemben. A mérkőzés változatosan kezdődött, hiszen az első percekben mindkét együttes előtt adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek, melyet közül a legjelentősebbet Michele Toriano egy fejes által gólra is tudta váltani a meccs 9. percében. A Bianconeri nem sokáig örülhetett a vezetésnek, ugyanis a 13. minutumban a játékvezető egy buktatást követően büntetőt ítélt a hazaiaknak, melyet ugyan a Juve kapusa, Franco Israel magabiztosan védett, a kipattanót Alessandro Cesarini már gond nélkül kotorta a hálóba. A huszadik percben a túloldalon is hasonló jelenetek játszódtak le, s miután Marley Akét a tizenhatoson belül hátulról fellökték, a Juventus felnőttcsapatában is bemutatkozó Nicolò Fagioli előtt állt a tizenegyes értékesítésének feladata, melyet a reménység rendkívül határozottan el is végzett, ismét előnyhöz juttatva együttesét. Bár a Juve töretlenül menetelt előre, az első játékrészben már egyik helyzetét sem tudta kihasználni, ez pedig meg is bosszulta önmagát, hiszen a 68. percben a Piacenza Andrea Corbani kapáslövése révén egalizálni tudott. A játék képe ezt követően az eddig látottakhoz hasonló módon igen fordulatosnak számított, mindkét gárda előtt adódtak nagyobb esélyek, melyekkel azonban egyik fél sem tudott élni, mígnem a lefújáshoz közeledve, a meccs 90+5. percében a fehér-piros mezes hazaiak Francesco Maiónak köszönhetően megszerezték a győzelmet, s ezzel együtt a három pontot is. 

Zauli a következőképpen értékelt a kudarcos vereség után: "Rendkívül sajnáljuk, hogy az összecsapás utolsó minutumában egy ilyen banális helyzetből vették be a kapunkat, ugyanakkor ennek ellenére is azzal a tudattal térhetünk haza, hogy igen jó mérkőzést játszottunk, különösképp az első játékrészben. Mivel a jelenlegi mérkőzés az alapszakasz utolsó találkozójának számított, előzetesen úgy határoztunk, hogy néhány futballistánkat pihentetni fogjuk, ám összességében ezen alapembereink hiányában is magabiztos teljesítményt nyújtottunk. Ezt követően egy új fejezet következik alakulatunk életében, melynek keretien belül végre lehetőségünk lesz kamatoztatni az utóbbi tíz hónapban elvégzett munkánkat, s máris igen nagy feladat áll előttünk, hiszen a rájátszás első megmérettetéseként a Pro Patriával nézünk majd szembe, akik a bajnokság legjobb védelmét tudhatják magukénak. Bár igen komplikált összecsapás lesz, bízom benne, hogy hatékonyan játsszuk majd ki kártyáinkat, s ennek révén megszerezhetjük majd a győzelmet együttesünknek."

A Juventus női alakulata a hétvégén igazi gólparádét rendezett, ugyanis a lányok 6-1-es vereséget mértek a Fiorentina alakulatára, bosszút állva ezzel Andrea Pirlo fiainak múlt heti, Firenzében elért 1-1-es döntetlenjéért. A lányok már a meccs 6. percben vezetéshez jutottak Matilde Lundorf Skovsen találatának köszönhetően, melyet a 30. minutumban Sofie Junge Pedersen növelt kétgólos előnyre, míg tizenkét perccel később Valentina Cernoira révén már három gombóc került a Violák kapujába. A vendégek ennek ellenére a fordulást követően képesek voltak szépíteni Melania Martinovic 48. percben lőtt találatával, ugyanakkor ezután Andrea Stašková kétszer (61. és 68. perc), míg Barbara Bonansea egyszer (71. perc) köszönt be, ezzel beállítva a kiütésnek is beillő végeredményt.