Capello: "Allegri helyében átgondolnám a visszatérést"

capello-e-allegri.jpegMint ahogy arról több ízben is beszámoltunk, az olasz sportsajtó nagy részében egyre erősödnek a pletykák Massimiliano Allegri állítólagos Öreg Hölgyhöz való visszatérésével kapcsolatban, a híresztelésekkel együtt pedig Itália futballéletének jelentős alakjai is igyekeznek kifejteni véleményüket az értesülésekről.

A közelmúltban így tett az ismert olasz sikeredző, Fabio Capello is, aki egy tegnap adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a mestereknek nem minden alkalommal sikerül jól a volt csapataikhoz való visszatérés, melyre ő maga is kiváló példát szolgáltatott, hiszen a Milan, majd a Real Madrid trénereként töltött második periódusában közel sem volt képes akkora sikereket aratni, mint a fenti csapatoknál eltöltött első időszakaiban. 

"Mikor egy vezetőedző valamilyen oknál fogva visszatér egykori alakulatához, az esetek többségében nem sikerül beváltania a hozzá fűzött reményeket, ekképp az ehhez hasonló ügyletek sokkal inkább bizonyulnak bukásnak, mint sikertörténetnek. Ezzel kapcsolatban saját példáimból is meríthetek, ugyanakkor a további gondolatmenet közzétételét megelőzően szeretném leszögezni, hogy Max Allegri minden bizonnyal pontosan tisztában van a Juve gyenge pontjaival, s valószínűleg ezek megoldására is határozott elképzelésekkel bír" – jelentette ki a Don Fabio becenévre hallgató korábbi szakvezető a Tuttosportnak. 

Capello a továbbiakban elsősorban a Bianconeri vezetőségének felelősségét firtatta, meglátása szerint pedig a Juve felső körei által képviselt koncepciótlanság egyértelműen kiütközik a csapat eredményein is, ekképp csak akkor szabadna meneszteniük Andrea Pirlót, ha képesek lennének olyan trénert találni helyére, akivel képesek teljes összhangban tevékenykedni. 

"Allegri kapcsán mindig felmerül bennem a kérdés, hogy miért ment el egyáltalán a Juventustól. A klub vezetősége minden bizonnyal új útra akart lépni, ugyanakkor Maurizio Sarri semmilyen tekintetben nem volt képes az általa elvártak szerint teljesíteni, személyében ráadásul egy olyan mestert sikerült találni a kispadra, aki iránt Andrea Agnelli mindig is ellenérzésekkel viseltetett. 

Nem vagyok tisztában vele, hogy ki a felelős az utóbbi esztendőkben meghozott amatőr döntésekért, ugyanakkor úgy vélem, hogy a Juventus felső körei egészen egyszerűen jóval kompetensebbnek, s minden szempontból jobb szakembernek tartják magukat az együttes aktuális trénerénél, ami alapvetően mérgezi meg a felek kapcsolatát. Agnelli és társai annak ellenére gondolják ezt, hogy ők csak a páholy kényelméből szemlélik az eseményeket, hiszen nem nekik kell foglalkozniuk a keretet illető mindennapos problémákkal, s nem is nekik kell orvosolniuk ezen gondokat. 

Agnelli egyszerűen túlságosan okosnak hiszi magát, ám tudnia kellene, hogy egy projekt önmagában nem lesz sikeres attól, hogy egy szakembert megbíznak levezénylésével. Egy trénernek szüksége van a vezetőség maximális támogatására és egyetértésére, s tökéletes összhangban kell tevékenykednie ezen személyekkel, akár még a klub játékospolitikájába való beleszólási jog megléte mellett is. Úgy vélem, hogy a három idény alatt kieszközölt három edzőváltás egyértelműen azt bizonyítja, hogy a Juve vezetősége túlságosan nagyra tartotta és tartja önmagát, s ekkor még nem is beszéltünk a Zebráknál fennálló súlyos gazdasági helyzetről. Ha Allegri helyében lennék, erősen elgondolkodnék rajta, hogy elvállaljam-e ezt a megbízatást" – összegzett Capello.