A Serie A együttesei szankciókat kértek az ESL-klubokra – FRISSÍTVE 11:05-kor

italy_clib.jpgUgyan a Szuperliga egy időre minden bizonnyal mellékvágányra került, utórengései továbbra is a napok legfontosabb, majdhogynem mindent felülíró témáját képezik Európában, ennek révén magától értetődő módon Olaszországban is, ahol a tegnapi nap folyamán újabb szintlépés történt az ESL itáliai alapítóinak sokszor emlegetett esetleges felelősségre vonása kapcsán is. 

A tegnap esti órákban elsőként a La Repubblica írta meg, hogy tizenegy Serie A-együttes közös levelet juttatott el az Olasz Labdarúgó Szövetségnek (FIGC), illetve a Legának, melyben közös fellépéssel követelték a tervezett versenysorozat létrehozásában résztvevő klubok esetleges szankcionálási lehetőségeinek mérlegelését, ugyanis állításuk szerint a bajnokság hagyományosan három legnagyobbnak tartott alakulata, azaz a Juventus, az Inter, illetve az AC Milan elárulta a hazai versenysorozat alaptételeit, saját anyagi hasznát jóval előrébb tartotta az olasz csapatok kollektív érdekeinél, mindemellett pedig a calcio alapvető történelmi értékeit is sárba tiporták a szándéknyilatkozat elfogadásával, illetve az ennek kidolgozásában való, esetenként meglehetősen aktív részvétellel. 

A kérelemben ezzel egyidejűleg az aláíró klubok – jelesül az AS Roma, a Torino, a Bologna, a Genoa, a Sampdoria, a Sassuolo, a Spezia, a Benevento, a Parma, illetve a Cagliari – rendkívüli ligaülés összehívását szorgalmazták a Lega Serie A elnökénél, Paolo Dal Pinónál, mivel állításuk szerint a tervezett büntetések megvitatását csak ennek révén lehetne kivitelezni. 

A római lap hírét követően a Sky Sport Italia számára jelentő, rendkívül megbízható újságíró, Gianluca Di Marzio is beszámolt az eseményekről, aki az ANSA hírügynökség értesüléseire hivatkozva arról tett közzé értesüléseket, hogy a követelményt benyújtó alakulatok elsősorban a szóban forgó klubok vezetői által elkövetett cselekedetek következményeit kívánják megvizsgálni, még annak ellenére is, hogy a Szuperliga, megalakulása után alig negyvennyolc órával, szinte minden tekintetben összeomlott az alapítók kétharmadának távozásával. 

A kérvény értelmében a kezdeményezők szerint a torinói, illetve a két milánói alakulat egyértelműen a labdarúgás számára káros folyamatokat igyekezett elindítani az olasz, valamint a nemzetközi futballban, melynek következtében mindenképpen büntetésekben kell részesíteni őket. A források ennek ellenére megjegyzik, hogy a Lega vezetősége korántsem képvisel egységes álláspontot az ügyet illetően, ugyanis a Serie A nagyobb klubjai, ekképp az Atalanta, a Napoli, a Lazio, a Fiorentina, illetve a Verona nem csatlakoztak a kezdeményezéshez, mégpedig ezen együtteseknek szava státuszukból kifolyólag a szövetség szemében is jóval többet nyom a latba, mint a fent részletezett kluboké. 

Nicolò Schira értesülései szerint az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Gabriele Gravina az UEFA-val összhangban azt fontolgatja, hogy a Serie A alapszabályzatába bevezetnek egy úgynevezett Szuperliga-ellenes záradékot, mely ki fogja mondani, hogy azon együtteseknek, melyek részt kívánnak venni az olasz bajnokság további küzdelmeiben, hivatalosan is ki kell fejezniük az ESL-ből való kilépési szándékukat, máskülönben kizárják őket a Serie A-ból. A FIGC holnap szavaz majd a kitétel életbe léptetéséről. 

Frissítés (11:05): Čeferin, a Daily Mail információi szerint: "A Szuperliga kezdeményezőit három csopoprtba soroljuk: az elsőbe tartoznak az angol klubok, akik először hátráltak ki és hivatalosan is elnézést kértek. Utána jönnek az Inter, a Milan és az Atlético, majd az a három csapat, akik kvázi a laposföld-hívők közé tartoznak, mert azt hiszik, hogy a Szuperliga még mindig létezik. Ezek a Juventus, a Real Madrid és a Barcelona. Ez a három csapat fogja a legkeményebb büntetést kapni, akiket kizárhatunk a BL következő szezonjából. Az angol csapatokkal elnézőbbek leszünk korai kilépésüknek köszönhetően."