Valdano: "Pérez álszent, míg Agnelli csupán egy áruló"

agnelli_superlegga.jpgA Real Madrid egykori labdarúgója, majd a Blancók későbbi sportigazgatója, Jorge Valdano egy, az elmúlt órák során adott nyilatkozatában meglehetősen élet kritikával illette az Európai Szuperliga minden jel szerint két fő kiötlőjének számító Florentino Pérezt, illetve a Juventus első emberét, Andrea Agnellit, kijelentve, hogy az olasz sportvezető tetteire semmilyen tekintetben nem lehet mentség, mivel az elnök több mint kétszáz klubot árult el az utóbbi napok folyamán. 

A néhány évvel ezelőtt visszavonuló argentin szakember mindenekelőtt magáról a projektről fejtette ki véleményét, leszögezve, hogy a tervezett versenysorozat már alapötletét illetően is teljesen irreálisnak bizonyult, ugyanakkor kijelentette, hogy az elképzelések nyilvános kudarca után széleskörű társadalmi párbeszédre, nyílt vitára van szükség a labdarúgás jövőjével kapcsolatos kérdésekről. 

"Az elmúlt napokban a futballisták minden kétséget kizáróan megmutatták, hogy a pályán zajló eseményekre nincsenek hatással az irodákban, illetve különféle tárgyalótermekben zajló történések, mellyel minden egyes klubvezetőnek, illetve mindkét félnek világos üzenetet fogalmaztak meg. Korábbi munkám során én magam is tanúja lehetettem nagyszabású ötletek, sőt teljes együttesek széthullásának, ennek révén nem lepett meg, hogy az Európai Szuperliga is erre a sorsra jutott" – fogalmazott az El Transistornak adott interjújában. 

"Meglátásom szerint a szóban forgó alakulatok egy minden eddiginél gigantikusabb projekttel álltak elő, ennek azonban nem létesítettek megfelelő hátteret, sem gazdasági, sem sportszakmai, sem pedig jogi értelemben. A Szuperliga egy agyaglábú óriás volt, melynek széthullása az első perctől fogva biztosnak tűnt, ez pedig be is következett a legelső repedés felbukkanása után.

Számomra a bejelentéstől fogva világosnak bizonyult, hogy az aláírt szerződések valójában semmit sem jelentenek, hiszen fontosságuk ellenére pusztán pillanatok alatt összetéphető papírlapokról van szó. A szurkolók dühének egyetlen okmány sem képes gátat szabni, ez pedig jelen esetben is így történt, mikor a futballvilág drukkerei elsöpörték a Szuperligát. A háborút az angol rajongók robbantották ki, s ők is nyerték meg, míg itt, Spanyolországban a tradicionális klubok ultrái az ujjukat sem mozdították annak érdekében, hogy meghátrálásra kényszerítsék együtteseiket. Pérez és társai egyetlen, ám alapvető hibát követtek el: úgy, illetve azok nevében indítottak forradalmat, akiket valójában nem is ismertek. Ez pedig megbosszulta önmagát."

Valdano ezt követően kitért a fentiekben említett két vezetőre is, s a Királyiak elnökét álszentnek, míg az Öreg Hölgy mecénását árulónak titulálva kendőzetlenül őszinte szavaiban. 

"Pérez rendkívül meggondolatlan lépést tett. Hétfő este elment az El Chringiutio stúdiójába, majd elkezdte hosszasan magyarázni lépésének okait, miközben álszent módon egyértelműen a futball megmentőjeként állította be magát, ezt több alkalommal is egyértelműsítve mondanivalójában. Hiteles ember látszatát szerette volna kelteni, ehelyett azonban semmilyen tekintetben nem tárta a világ elé, hogy valójában mit is szeretne csinálni, ezzel pedig végső soron csak önmagát járatta le, s önnön megbízhatóságának mítoszát semmisítette meg. 

Vele szemben Agnelli nem hiteltelen ember, csupán egy áruló. Az Európai Klubszövetség elnökeként a kontinens összes labdarúgócsapatának képviseletére volt hivatott, ezzel ellentétben a hatalmas gazdasági haszon reményében egyidejűleg mintegy kétszáz együttesnek fordított hátat, minden tekintetben elárulva ezzel őket. Szinte még a dollárjeleket is láttam csillogni a szemében, ám Pérezhez hasonlóan ő maga is erősen alábecsülte a sportág négymilliárd szerelmesének valós érdekeit, ezzel eredendően kudarcra ítélve terveit" – összegzett az egykori sportigazgató.