Pirlo: "Cristiano kihagyja a holnapi meccset" – BŐVÍTVE

andrea_pilro.jpgA holnapi nap folyamán igen nehéz feladat vár a Juventusra, ugyanis a jelen pillanatban a tabella harmadik helyén álló torinóiak a meglehetősen jó formában lévő, tőlük mindössze egy pontegységgel lemaradó Atalanta otthonába látogatnak, hogy megpróbálják elszakítani maguktól a bergamói alakulatot, mellyel minden bizonnyal hatalmas lépést tehetnének a Bajnokok Ligája-kvalifikáció kiharcolásáért is. 

A találkozót megelőző napon természetesen a Juventus vezetőedzője, Andrea Pirlo is az olasz sportsajtó kamerái elé állt, hogy megtegye ilyenkor szokott, mérkőzéssel kapcsolatos nyilatkozatát, melyben egyebek mellett szót ejtett a fekete-kékek erősségeiről, a csapat várható összeállításáról, illetve Cristiano Ronaldo nélkülözéséről is. 

"A héten kifejezetten eredményes edzésmunkát végeztünk, mivel pontosan tisztában vagyunk vele, hogy az Atalanta igen sajátos futballstílussal rendelkezik, melynek következtében másfajta elképzelésekkel játszanak, mint a bajnokság többi együttese. Úgy vélem, hogy a bergamóiak erős nyomás alá próbálnak majd helyezni bennünket, ugyanakkor nagy bizakodással várom a holnapi találkozót, hiszen mindent megtettünk annak érdekében, hogy meggátolhassuk ellenfelünk ötleteinek érvényre jutását" – jelentette ki a Maestro a sajtótájékoztató kezdeteként. 

"Az Atalanta keretében rengeteg nagyszerű labdarúgó lelhető fel, akik egytől-egyig kivételes tulajdonságokkal rendelkeznek, elég csak a Duván Zapata fizikai erejére, Josip Iličić kreativitására,  vagy Matteo Pessina nagyszerű képességeire gondolni, mely leginkább az egyes csapatrészek összekötésében mutatkozik meg. Ennek ellenére nincs különösebb értelme Gian Piero Gasperini fiairól értekezni, mivel továbbra is kizárólag magunkra kell összpontosítanunk, s bíznunk kell benne, hogy holnap sikerül diadalt aratnunk a liga egyig legnagyobb fejtörést okozó és legnehezebb ellenfelével szemben. 

Hogy foglalkoznék-e egy olyan futballistával, mint Robin Gosens? A Nerazzurri nem csak egyéni szinten rendelkezik jó labdarúgókkal, mivel erősségük elsősorban csapategységükben rejlik, s legfőképp ennek köszönhetik, hogy az elmúlt években ilyen hangzatos sikereket arattak Olaszországban, valamint, hogy a tavalyi idényben Európa legjobb nyolc alakulata között szerepelhettek. Mikor egy csapat dinamikája eredményesen működik, a futballisták önálló kvalitásai is nagyobb hangsúlyt nyernek, ennek révén Gosens felemelkedése is jórészt emiatt következett be. A német képességeit mindennél jobban megmutatja, hogy nemrég a válogatottban is bemutatkozhatott. Igen értékes játékos, aki minden gárdának nagy erősítést jelentene. 

Az első, egymás elleni őszi mérkőzésünkön meglehetősen jól futballoztunk, hiszen a megfelelő hozzáállás mentén léptünk pályára, s a találkozó bizonyos szakaszaiban képesek voltunk a Nerazzurri ellen fordítani saját fegyverét, azaz erős nyomást tudtunk gyakorolni rájuk. A La Dea minden esetben arra kényszerít, hogy te magad is intenzíven futballozz, s nem engedi, hogy egy gólt követően visszaállj védekezni a tizenhatosos tájékára. Remélem, hogy a soron következő párharcunkon is az előző felvonás remek játékát látom majd visszaköszönni, mivel egyedül ennek megvalósítása révén lehet esélyünk a győzelemre" – tette hozzá. 

Az egykori középpályás a továbbiakban a csapat egyes futballistáinak állapotáról, illetve a várható összeállításról ejtett szót, kijelentve, hogy a sérüléséből nemrég visszatérő Paulo Dybala ismételten kezdőként juthat szóhoz, ám Cristiano Ronaldo biztosan kihagyja a holnapi megmérettetést. 

"Cristiano nem állhat rendelkezésünkre a holnapi nap folyamán, mivel némi feszültséget észlelt a hajlítóizmaiban a Genoa elleni találkozó lefújását követően, mely után megpróbált külön edzésmunkát végezni, azonban nem tudott úgy teljesíteni, ahogy előzetesen szeretett volna. Az utóbbi napokban alaposan kiértékeltük az állapotát, s ő maga vallotta be nekem, hogy az elmúlt hetekben rendkívül sok mérkőzésen szerepelt, hiszen az érvénytelenített gólja miatt a portugál nemzeti alakulatban is három alkalommal futott ki a gyepre az eredetileg tervezet két meccs helyett. 

Ez magától értetődő módon kockázatossá tenné a szerepeltetését, azt pedig nem engedhetjük meg magunknak, hogy huzamosabb időre elveszítsünk egy ennyire fontos labdarúgót a szezon véghajrájára. Ennek következtében Paulo Dybala mindenképpen a kezdőcsapatban kap majd helyet, akárcsak Álvaro Morata, mellettük pedig Leonardo Bonucci is visszatérhet, hiszen sikeresen felépült koronavírus-fertőzéséből, ami hatalmas örömmel tölt el bennünket, hiszen mindannyian emlékezhetünk rá, hogy az őszi találkozón milyen eredményesen szerepelt Zapatával szemben. Weston McKennie és Arthur szintén jól érzik magukat, a hét folyamán pedig igen kiválóan végezték még a legnagyobb intenzitással járó edzéseket is, ebből kifolyólag pedig mindketten bevethetőek lesznek a fekete-kékek ellen. 

Hogy miért nem adok több lehetőséget Nicolò Fagiolinak? Ez a srác egy kivételes tehetség, nem pedig egy lottószelvény, melyet szerencse reményében ide-oda pakolgathatok a futballpályán. Tisztában vagyunk, hogy személyében mekkora kincsre bukkantunk, ugyanakkor az életkor semmilyen tekintetben nem határoz arról, hogy egyes játékosok mennyire állnak készen a profi futballra. Dejan Kulusevski például Fagioli korában már a Serie A-ban szerepelt, Nicolò pedig egyelőre csak kerettagnak, nem pedig alapembernek számít, ám az ő esetében valószínűleg még további tapasztalatszerzésre van szükség, s meg kell várnunk, amíg e folyamat végére ér. Az európai topcsapatok egy részét illetően az utóbbi időben a mesterek megtalálták a módját, hogy miként tudják kiaknázni az ilyen fiatal labdarúgókban rejlő lehetőségeket, s mi is ehhez hasonló tettek megvalósítására törekszünk. Kiváló középpályásaink vannak, akik remek produkcióra képesek a szerepkörében, a fontosabb megmérettetéseken ekképp elsősorban őket vetjük be, ám nem elképzelhetetlen, hogy az elkövetkezendőkben kezdőként léphet majd pályára."

Pirlo ezt követően a Bianconeri további célkitűzéseiről értekezett, leszögezve, hogy a Scudetto elúszásával immár a második hely megszerzése jelenti a legfőbb célt az olasz rekordgyőztesnél, végezetül pedig szót ejtett a tényről is, miszerint a két együttes egy hónap múlva ismételten szurkolók előtt mérkőzhet majd meg a Mapei Stadiumban a Coppa Italia döntőjében, ugyanis az olasz kormány a napokban határozatot hozott a stadionok május elsejétől történő megnyitásáról. 

"A továbbiakban immár csupán egyetlen célkitűzés lebeg a szemünk előtt, ez pedig az, hogy az idény végeztével minél magasabb pozícióban álljunk majd a tabellán. Jelen pillanatban már ez számít legfőbb célunknak, hiszen a bajnoki tabellán fennálló hátrány sajnálatos módon nem teszi lehetővé, hogy az aranyérem megszerzéséért álljunk harcban az elkövetkezendő hetekben. Természetesen abból fakadóan, hogy mi vagyunk a Juventus, nem lehetünk elégedettek a fennálló helyzettel, ugyanakkor mindenképpen eredményesen kell befejeznünk a szezont, hogy jövőre újult erővel vethessük bele magunkat az előttünk álló küzdelmekbe. 

Hogy május elsejétől fogva ismételten szurkolók előtt léphetünk majd pályára? Ez igen nagyszerű és örvendetes hír, s nem csupán a labdarúgás világának szempontjából, ugyanis ezzel bebizonyosodott, hogy egy rendkívül megerőltető évet követően sikerült legyőznünk a világjárványt, az életünk pedig kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Ha a futballstadionok újra megtelhetnek, az emberek közérzete is jobbá válik, ez pedig hatványozottan igaz Olaszországra, ahol szinte mindenki imádja ezt a gyönyörű sportágat" – zárta szavait a tréner. 

Szerk.: a nyilatkozat bővítésre került, az új részeket dőlt betűvel találhatjátok meg a cikkben.