Rampulla: "A Juve középpályája nagyszerű"

rampulla.jpgA Juventus egykori hálóőre, Michelangelo Rampulla a minap hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben többek között arról beszélt, hogy az Öreg Hölgy legnagyobb problémáját Paulo Dybala hiánya jelentette a szezon során, emellett pedig a Bianconeri szerinte reformra szoruló csapatrészeiről, illetve az ezen helyekre igazolandó futballistákról is szót ejtett. 

A korábbi kapus a TMW Radio adásában közzétett interjújának kezdeteként a fekete-fehérek argentin támadójáról ejtett szót, ennek keretein belül pedig kijelentette, hogy Dybala egyértelműen hozzáadott értéket képvisel a futballpályán, melyet tökéletesen bebizonyított, hogy a Napoli elleni összecsapáson is ő jelentette a különbséget. 

"Andrea Pirlo legnagyobb problémáját Paulo Dybala hiánya jelentette az idényben, mivel ha az argentin a pályán tartózkodik, egyértelmű létszámfölényt jelent a Bianconerinek a cseleinek, valamint a kreativitásának köszönhetően, ekképp mindenekfelett álló gondolatként leszögezhető, hogy Dybala a Juventus legfontosabb játékosa, s véleményem szerint jövőbeli kapitánya."

Sokak szerint a torinóiak lejelentősebb gondját a középpálya meglehetősen alacsony minősége okozza, ám a portás meglátása alapján nagyobb problémát jelent a csapatösszhang hiánya, melynek következtében az alakulat szinte sosem lehet egyensúlyban. 

"A Pirlo rendelkezésére álló játékosok nemes egyszerűséggel képtelenek voltak megtalálni a futballhoz elengedhetetlenül szükséges egyensúlyt, ennek révén pedig annak ellenére, hogy kiváló középpályásokról beszélünk, nem is képesek valódi csapatrészt alkotni, hiszen inkább csak egy sor, véletlenszerűen egymás oldalán szereplő játékosnak tűnnek. Ha a középpálya nem működik, a teljes együttes futballja akadozni fog, hiszen a csapat tengelyének kiválásával a védelem, illetve a támadósor sem funkcionál rendeltetésszerűen. 

A Juventusnak a piaci tendenciák alapján is ki kell értékelnie középpályásainak helyzetét, ugyanakkor úgy vélem, hogy a klubnak nem feltétlenül kellene egynél több játékost igazolnia a kérdéses csapatrészbe, hiszen az itt szereplő labdarúgók egytől-egyig minőségi futballisták. Ugyan Pirlo idén nem volt képes kihozni belőlük a maximumot, a következő szezonban sokkal jobban fognak teljesíteni, hiszen Rodrigo Bentancur, Adrien Rabiot, Arthur, Weston McKennie, illetve Aaron Ramsey egytől-egyig ideális életkorban lévő, s minden tekintetben nagyszerű játékosok, akik valódi tartást adhatnak a Bianconerinek."

Az olasz rekordbajnok kapcsán az egyik legtöbbet emlegetett név a jelen pillanatban az Olympique Marseille együttesében szereplő Arkadiusz Milik, akit állítása szerint maga Rampulla is szívesen látna zebramezes szerelésben.

"Milik kiváló vételnek számítana, ám ezt már akkor kijelentettem, mikor a lengyel szerződtetése csupán pletykaszinten merült fel a sajtóban. Igen nagyra tartom a lengyelt, aki egy olyan játékos, aki a legnehezebb helyzetekben is képes gólokkal segíteni az alakulatait, emellett pedig fizikailag erős, s pontosan tisztában van vele, hogy miként kell egy csapatban szerepelni a különböző stílusú támadókkal, ennek révén megállná a helyét mind Cristiano Ronaldo, mind pedig Paulo Dybala, de akár Fede Chiesa és Dejan Kuluševski mellett is. A Juventusnak éppen egy hozzá hasonló center, egy saját Lukaku hiányzik, aki jelen pillanatban kizárólag az Inter keretében található meg, s éppen ez jelenti a Nerazzurri legnagyobb erősségét is. 

CR7-nek a Real Madridban is rendelkezésére állt egy őt minden tekintetben kiszolgáló társ Karim Benzema személyében, s megítélésem szerint a portugálak továbbra is garantálni kell egy ilyen futballistát a támadósorba, mivel csak egy, a franciához hasonló karakterisztikával rendelkező csatár mellett tud igazán kibontakozni. Meggyőződésem, hogy ha Milik folyamatosan helyet teremtene Ronaldónak, ő is sokkal több gólt szerezhetne az elmúlt szezonokban látottaknál."

Az utóbbi időben több ízben felmerült, hogy a Juve egykori mestere, Marcello Lippi visszatérne az együtteshez, hogy technikai igazgatóként Pirlo munkáját segítse, ami a kapus szerint a jövőbeli sikerek egyik legnagyobb kulcsát jelentené. 

"Marcello Lippi mindig, minden körülmények között egy plusz értéket képviselt, attól függetlenül, hogy éppen milyen pozícióban tevékenykedett, s úgy vélem, hogy a tapasztalata, továbbá a karizmája révén még mindig képes lenne segíteni a topfutballban. A mester hatalmas lelkesedést, s a Juventusból jelenleg talán némiképp hiányzó szakmai kompetenciát hozna a Bianconerihez, ugyanakkor a vezetőségnek számolnia kell a lehetőséggel, hogy a szakember már nem tudna megfelelően alkalmazkodni a most uralkodó elképzelésekhez és irányvonalakhoz."

Az AC Milan kapusa, a még mindig rendkívül fiatal, ennek ellenére máris klasszisnak számító Gianluigi Donnarumma mindeddig nem hosszabbította meg szerződését a Diavolival, ám vajon megfelelő opciót jelentene az utóbbi időben hálóőrei helyzetével kapcsolatban elbizonytalanodó Öreg Hölgynek? 

"Ha fennállna Gigio megszerzésének lehetősége, a Juventusnak mindenképpen le kellene igazolnia őt, még a váratóan igen nagy erőfeszítések ellenére is, hiszen személyében az elkövetkezendő tizenöt év egyik legnagyobb kapusát, s mondhatni, az új Buffont szereznék meg. Ugyan nagyszerű hálóőrnek tartom Wojciech Szczęsny-t, az igazán jelentős portások évtizedekig szolgálják alakulataikat, emellett pedig sosem véltem akkora bajnoknak a lengyelt, aki képes lenne nagy győzelmekre vezetni a Bianconerit, hiszen annak ellenére, hogy megbízható teljesítményt nyújt, csak körülbelül 70%-ban gondolom kellően stabil futballistának, ekképp nem biztos, hogy minden tekintetben vele kell elképzelni a jövő csapatát. 

Donnarumma mellett természetesen számos jó választás lenne, hiszen Emil Audero, Alessio Cragno, vagy éppen Marco Silvestri mind az új olasz generáció hatalmas potenciállal bíró képviselői, akik hamarosan mind be fognak mutatkozni a válogatottban is, legalábbis nagyon remélem, hogy láthatom őket az Azzurri mezében. Alex Meret szintén kimagasló portás, ugyanakkor mivel gyakorlatilag folyamatos váltásban játszik David Ospinával, némiképp megrekedt a fejlődésben, ha pedig több lehetőséget kapna, sokkal magabiztosabb kapus válna belőle. 

Hogy a klubnál tartanám-e Buffont? Egyértelműen, hiszen Gigi továbbra is kiváló labdarúgó, aki még mindig képes lenne a szezon összes találkozóján védeni, mivel szinte semmit sem veszített erényeiből az esztendők elteltével. Buffon nem egy kapus a sok közül, ő gyakorlatilag a poszt megtestesítője, aki, ha egészséges, magától értetődő módon lehetne első számú választás, legfőképp a karizmájából, illetve a technikai tudásából kifolyólag. Úgy vélem, hogy akár negyvenöt éves koráig is profi játékos maradhat, amit nemrég én magam is közöltem vele."

A Juventus újkori sikerszériája kilenc idényt követően megszakadni látszik, ám magától értetődően adódik a kérdés, hogy a Bianconeri számára ez hosszútávú megrekedést, vagy csupán a tiszta lappal való indulás egy új lehetőségét jelenti-e. 

"Ez igen fogós kérdés. Ha egy csapat kilenc esztendőn keresztül rendre elhódítja a Scudettót, a visszaesés előbb-utóbb természetszerűen bekövetkezik, ugyanakkor a Juventus legnagyobb hibája abban rejlik, hogy nem az igazán nagy rangadókon bukták el a bajnoki címet, hanem a kisebb együttesek ellen fosztották meg magukat az aranyérem elérésének lehetőségétől, márpedig örök törvénynek számít, hogy csak akkor végezhetsz a tabella élén, ha a nálad csekélyebb játékerőt képviselő alakulatokkal szemben is begyűjtöd a szükséges pontokat. Mindazonáltal a vezetőség kitűnő munkát végzett az elmúlt évek során, ugyanakkor nem tudom, hogy eljött-e a valódi változás ideje, vagy csupán egy átmeneti szezonról van szó. 

Hogy Zidane lehet-e valamikor a Juve vezetőedzője? Zizou kétségkívül nagyszerű szakember, aki páratlanul nagy alázattal rendelkezik, ez pedig lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a rendelkezésére álló keretekből. Ennek ellenére meglehetősen kevés lehetőséget ad a fiatalabb futballistáknak, Olaszországban pedig éppen arra kellene törekednünk, hogy több teret engedjünk a tehetségeinknek, hogy ne a külföldi topcsapatok által levedlett sztárokat kelljen szerződtetnünk, hanem mi magunk neveljünk ki hozzájuk hasonló klasszisokat" – összegzett Rampulla.