Furino: "Chiellini a legnagyobbak közé tartozik"

furino_beppe.jpegA Juventus egykori középpályása és csapatkapitánya, Giuseppe Furino a ma reggeli órákban hosszabb idő után ismételten interjút adott az olasz sportsajtónak, ám ezt nem hétköznapi kedvtelésből, hanem meglehetősen jeles alkalomból tette, ugyanis a Napoli elleni összecsapáson az Öreg Hölgy karszalagjának jelenlegi viselője, Giorgio Chiellini utolérte őt a Bianconeri színeiben legtöbbször pályára lépők örökranglistáján, ekképp a két legenda jelen pillanatban egyaránt 528 fekete-fehérben lejátszott találkozónál tart. 

A korábbi klasszis, aki King Konghoz hasonlóan tizenöt esztendőn keresztül, 1969 és 1984 között szerepelt az olasz rekordbajnok kötelékében, melynek 1974-től visszavonulásáig kapitánya is volt, mindenekelőtt gratulált utódjának a jeles szám eléréséhez, mellyel a középhátvéd immár a negyedik legtöbbször pályára lépő futballista a torinóiak történelmében, Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon, illetve Gaetano Scirea mögött. 

"Chiellini nagyszerű, s örök időkig fennálló tettet hajtott végre szerda este, s boldog vagyok, hogy elérhette ezt a számot, hiszen egy kiváló labdarúgóról, s egy félelmetesen kiemelkedő védőről beszélünk, ám még nagyobb örömöt okoz, hogy még jelen pillanatban, ennyi év elteltével is ott lehetek a klub legendáinak élmezőnyében, s hogy rövid ideig egy olyan labdarúgóval osztozhatok az 528-as számon, mint Giorgio" – kezdte mondanivalóját a Tuttosportnak nyilatkozva. 

A két ikon labdarúgóként számos tekintetben hasonlít egymásra, hiszen mindketten hosszú időn keresztül szerepeltek a zebracsíkos mezben, emellett pedig mindig töretlen elkötelezettséggel, s szeretettel segítették alakulatukat, melynek egy idő után csapatkapitányai is lettek. 

"Chiellini élő példája azon erkölcsi tulajdonságok megtestesülésének, melyek a pályán túl alkotják a futballt, hiszen lényében egyesülnek az elszántság, az akaraterő, az áldozathozatal, valamint a végsőkig való küzdelem jellemvonásai, melyeknek minden labdarúgónál alapvető tulajdonságoknak kellene lenniük. Csak az egészen kivételes játékosok tesznek meg feltételek nélkül mindent együttesükért, hiszen nem feledkezhetünk meg arról, hogy mindössze néhány egyedülálló labdarúgó, mint például Pelé, vagy Diego Maradona voltak képesek ezt a szellemiséget képviselni a futballpályán.

Ők olyan emberek, akik rendkívüli alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, ennek köszönhetően pedig a legnehezebb helyzetekben is elszántak maradnak, míg az átlagos labdarúgóknak egész pályafutása során egyensúlyozniuk kell személyiségük, valamint technikai képességeik között, hiszen az esetek nagy többségében csak az egyik található meg bennük eredendően a megfelelő módon, míg a másikat saját maguknak kell kifejleszteniük, illetve kordában tartaniuk az évek során, melyre azonban nem mindenki képes, így értékük gyakran csak egy fél játékost tesz ki, ha fogalmazhatok kissé gorombán."

A jelenlegi Juventusban számos erős karakterrel bíró játékos szerepel, ennek következtében adja magát a kérdés, hogy a jövőben közülük kik emelkedhetnek olyan magasságokba, mint a fent említett ikonok. 

"Úgy vélem, hogy Federico Chiesa egyértelműen rendelkezik az igazán nagy futballistákhoz méltó szellemiséggel, mellette pedig elsősorban Matthijs de Ligtet emelném ki, aki valóban nagyon erős labdarúgó. Rajtuk kívül Radu Drăgușin képességei is lenyűgözőek, ám mindeddig nem igazán csillogtathatta meg ezeket tétmérkőzéseken, ekképp mindenképpen szorgalmaznám a nagyobb találkozókon való játszatását, hiszen könnyen lehet, a jövő egyik alapemberét leltük meg személyében. 

Az olasz futball egyik nagy problémája, hogy a trénerek nem merik bevetni a fiatal labdarúgókat az igazán nagy jelentőséggel bíró összecsapásokon, holott a reménységek éppen ezen mérkőzéseken tudnának igazán nagy mértékben fejlődni. Egy, a jelenlegihez hasonló gazdasági válság idején, mikor a klubok nehezebben szerződtethetnek új játékosokat, az utánpótlásnak biztos bázist kellene képeznie, melyből bátran lehet meríteni az első csapat kisegítése érdekében, ugyanakkor ehhez bátorságra és következetességre is szükség van, mellyel sajnálatos módon nem minden mester rendelkezik."

A Bianconeri az elmúlt évtized legrosszabb szezonját éli meg, s jelen pillanatban az is nagy kérdésnek számít, hogy a csapat képes lesz-e kvalifikálni magát a Bajnokok Ligájába, melyre Furino sem tudta egyértelműen megadni a választ. 

"Ez igen nehéz kérdés, s őszintén szólva nem is tudnám eldönteni jelen pillanatban. Úgy vélem, hogy az AC Milan együttese meglehetősen sokat veszített a szezon elején képviselt erejéből, ugyanis mostanra kevésbé szervezettek, illetve eltökéltebbek, mint ősszel. A BL-indulásért versengő többi együttes jóval nagyobb veszélyt jelenthet a Bianconerire, ugyanakkor, ha Andrea Pirlo csapata képes lesz úgy játszani, mint a Napoli elleni találkozón, bármire képesek lehetnek. Ha a csapat nagyobb kohézióval rendelkezett volna az idény eddigi részében, meggyőződésem, hogy élesebb harc bontakozott volna ki a Scudettóért, ugyanis az egyéni képességeket tekintve a Juventus még mindig az Inter előtt jár, egy-két poszt hiányosságait leszámítva" – összegzett a legenda.