Pirlo: "Agnelli és a játékosok is bíznak bennem"

pirlo_before_napoli.jpgSorsdöntő összecsapás előtt áll a Juventus, illetve a torinói alakulat mestere, Andrea Pirlo is, ugyanis az olasz sportsajtó képviselőinek egybehangzó értesülései szerint ha az Öreg Hölgy nem lesz képes megnyerni holnap esti, Napoli elleni találkozóját, a klub és az egykori középpályás útjai különválnak, ekképp az olasz rekordbajnoknak mindenképpen győzelmet kellene aratnia ellenfelével szemben. A Partenopei elleni mérkőzés ennek ellenére közel sem lesz könnyű falat a Bianconerinek, ugyanis Gennaro Gattuso fiai rendületlenül törnek előre a Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciók felé, s minden bizonnyal igen jó helyzetbe kívánnak kerülni a fekete-fehérek ellen is, melyre minden esélyük megvan az eredetileg október 4-én megrendezett meccs pótlásán. 

A megmérettetés előtt természetesen az egyik legfőbb érintett, Andrea Pirlo is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melyben egyebek mellett szót ejtett a csapat várható összeállításáról, a mentalitás kulcsszerepéről, illetve Andrea Agnelli iránta táplált bizalmáról is. 

"Holnap igen fontos találkozót kell játszanunk, mely sok szempontból befolyásolhatja majd a bajnokság végeredményét is. A Napoli az utóbbi hetekben rendre sikerrel vette az akadályokat, azonban ez nem gátolhat meg bennünket a jó eredmény elérésében, ugyanis hasonló ambíciókkal rendelkezünk, mint a Partenopei, s mindenképpen szeretnénk diadalt aratni az összecsapáson. Mindent meg fogunk tenni a három pont megszerzésének érdekében, efelől mindenkit biztosíthatok. Meglehetősen nyílt megmérettetésre számítunk, melynek során mindkét együttesnek saját futballjának megvalósítására kell törekednie, mivel jelen esetben ez lehet az egyetlen kifizetődő elképzelés" – jelentette ki a Maestro az ilyenkor szokásos sajtótájékoztató keretein belül.

Az eddigiekhez hasonlóan a Bianconeri nélkülözni kényszerül majd néhány labdarúgóját, ugyanakkor a szezon jelentős részében sérült futballisták némelyike visszatérhetett az alakulathoz, ami mindenképpen bizakodásra adhat okot Torinóban. 

"Tevékenységemből kifolyólag napi szintű kapcsolatban állok a játékosaimmal, s mivel ennyi idő elegendő volt a kiismerésükhöz, rendkívüli mértékben bízom a képességeikben, valamint a hozzáállásuk helyességében. A közös edzésmunka megkezdése előtt, valamint befejezte után mindig élénk párbeszédet folytatunk egymással, ekképp nagyon bízom az utunk megfelelőségében, s hiszem, hogy sikerülni fog megvalósítanunk a projektünket. A futballistáim tisztában vannak vele, hogy nehéz helyzetben vagyunk, ám éppen ezért feltétel nélkül követnek engem, ami az utóbbi hónapok során kialakult kölcsönös megértésnek köszönhető. 

Paulo Dybala jól érzi magát, s többé már nem érez fájdalmat a labdával való találkozáskor, ami rendkívül jó hírnek számít. Reméljük, hogy holnap is bevethető lesz, azonban még nincs kellő játékperc a lábaiban, ekképp nem is lehet majd pályán a teljes találkozón, ám várakozásaink szerint kisvártatva 100%-osan a csapat rendelkezésére áll majd. Wojciech Szczęsny szintén jó állapotban van, ám mentális tekintetben szüksége volt némi megerősítésre a derbit követően. A rossz teljesítmény után mindig hatalmas bizonyítási vágy munkálkodik a játékosokban, így ez Tek esetében sincsen másképp. 

Juan Cuadradót egyaránt használhatjuk szélső védőként, illetve szélső támadóként is. A Supercoppa Italiana döntőjében előbbi szerepkörben futballozott, mivel így hatékonyabban semlegesíthette Lorenzo Insignét, azonban bármely pozícióban biztonsággal alkalmazható. A formációnkat nem a játékosok egyéni képességei alapján határozzuk meg, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a labdarúgók olyan szerepkörben mozogjanak, melyben a lehető legjobb teljesítményt képesek nyújtani. 

Dejan Kulusevski tekintetében is csak a fentieket tudom elmondani. Mivel egy igen fiatal játékosról beszélünk, mindenképpen tudatosítani kell benne, hogy a hibák bárkivel előfordulhatnak, ekképp a kisebb-nagyobb tévesztések esetén is nyugodtnak kell maradnunk, s felszegett fejjel szükséges folytatnunk a megkezdett nyomvonalat. Kulu bízik a szakmai stábban, valamint a klubban, ebből kifolyólag semmi különösebb oka nincs az aggodalomra. 

Álvaro Morata immár négy találkozó óta nem volt képes bevenni az ellenfelek kapuját, mindazonáltal továbbra is egy nagyszerű csatár maradt, ekképp biztos vagyok benne, hogy a következő mérkőzések valamelyikén ismét gólt szerez majd. Federico Bernardeschi sajnálatos módon nem állhat majd rendelkezésünkre, ám mivel minden esetben a protokoll betartására törekszünk, a koronavírusos esetek nem jelentnek akadályt a holnapi összecsapás megrendezése előtt."

Az olasz sportsajtó egyes képviselői szerint Andrea Agnelli a napokban találkozott a csapat előző mesterével, Massimiliano Allegrivel, Pirlo nehéz helyzetéből kifolyólag pedig máris felröppentek a fekete-fehérekkel öt Scudettót szerző tréner visszatéréséről szóló pletykák. 

"Hogy Agnelli és Allegri találkoztak egymással? Nem igazán értem, hogy ez miért jelentett egyáltalán gondot önöknek, hiszen két barátról beszélünk, akik bármikor leülhetnek egymással beszélgetni. Az elmúlt napokban az elnök úr velem is leült tárgyalni, azonban kettejük megbeszélésének semmilyen jelentősége nincsen, hiszen a kérdéses egyeztetés nagyjából egy köztem, valamint Paolo Maldini között megrendezett vacsorával lenne egyenértékű. 

Az elnök úrral napi szintű kapcsolatban állok, s mindig megvitatjuk egymással az éppen aktuális történéseket, hiszen valódi bizalmi kapcsolatban állunk egymással, ebből kifolyólag bármikor megtehetjük ezt. Tisztában voltam vele, hogy találkozni fog Max Allegrivel, ugyanakkor tudom, hogy Agnelli bízik bennem, s biztos vagyok benne, hogy a dolgok rosszra fordulásakor a negatívabb eredmények megváltoztathatják a jövőképünket egyes kérdéseket illetően, ám egyelőre azon kell dolgoznom, hogy jövőre is a Juventus mesterének mondhassam magam. 

A Toro elleni döntetlent követően semmi okom nem volt rá, hogy tisztázzam magam a játékosaim előtt, mivel a keret feltétlenül bízott bennem az eddigiek során, s nem tapasztaltam, hogy a helyzet változott volna e tekintetben. Továbbra is nyugodtan végezhetem a munkámat, mivel a futballisták kérdés nélkül betartják az utasításaimat, ami kizárólag jó jel lehet. 

A derbin alapvetően jó megközelítésben, s helyénvaló elképzelésekkel léptünk pályára, azonban az energiánk és a koncentrációnk sajnálatos módon elpárolgott a találkozó előrehaladtával, ami az eredeti ötleteinktől gyökeresen eltérő játékra késztetett bennünket. Jelen pillanatban is kijelenthetem, hogy minden egyes helyzetre felkészülünk a találkozóinkat megelőzően, az egyes mozdulatsoraink pedig a legtöbb esetben az ellenfelek jellemzőitől függenek. 

Januárban nagyszerű sorozatot tudhattunk magunkénak, hiszen 11 összecsapáson 10 győzelmet arattunk, ám ezen időszakot követően a játékunk minősége meredeken zuhanni kezdett, a rendkívül szoros versenynaptárból kifolyólag pedig nem tudtunk következetességet hozni az eredményeinkbe. Tisztában voltunk vele, hogy nehéz idény áll előttünk, ám nem gondoltuk volna, hogy ennyi problémánk fog adódni a sérülésekből. A Bajnokok Ligájából való kiesés mentális téren is nagy hatással volt ránk, azonban mindig én vagyok a legboldogtalanabb az eredményeink miatt, s nem tudom, miként merülhet fel egyesekben, hogy a Juventus helyzetének aláásásáért munkálkodom. A jelenlegi szezon számos történést hozott magával, ám a magunk mögött hagyott időszak pozitívumokkal is járt, hiszen rendkívül sokat tanulhattunk belőle, mely tapasztalatok nagy segítséget jelentenek majd számunkra az elkövetkezendő esztendőkben" – összegzett Pirlo.