Cobolli Gigli: "Marotta elküldése meghatározó volt"

cobolli-gigli.jpgA Juventus korábbi első embere, Giovanni Cobolli Gigli a mai nap folyamán ismételten terjedelmes rádióinterjúban igyekezett megfogalmazni álláspontját az Öreg Hölgy jelenlegi helyzetével kapcsolatban, miután szombat este a Bianconeri mindössze 2-2-es döntetlent volt képes elérni a városi rivális Torino alakulatával szemben, mely ismételten nagy hullámokat vert az olasz sportsajtóban. 

Az egykori sportvezető mindenekelőtt a fekete-fehéreknél továbbra is fennálló edzőkérdésről beszélt, leszögezve, hogy meglátása szerint a híresztelésekkel ellentétben nem történt találkozó Andrea Agnelli és Max Allegri között, emellett kitért kedvenc témájára, a vezetőség által elrontott lépések boncolgatására is. 

"Hogy volt-e találkozó Agnelli és Allegri között? Személy szerint nem gondolnám, hogy célzott megbeszéléseket folytattak volna, a sajtó által említett véletlenszerű összefutás története pedig meglehetősen olcsó magyarázatnak tűnik számomra, ugyanakkor annyi mindenképpen megállapítható, hogy ha volt egyeztetés a felek között, akkor az bizonyára nem ok nélkül ment végbe" – kezdte mondanivalóját Cobollig Gigli a Radio Bianconera Up&Down című műsorában. 

"Természetesen nem elképzelhetetlen, hogy a fent említett két személy találkozzon egymással, hiszen korábbi közös munkájukból kifolyólag szoros baráti kötelékek fűzhetik össze őket, melyek Allegri menesztését követően is megmaradtak, ugyanakkor nem gondolnám, hogy az Öreg Hölgy Max visszahozatalában gondolkodna. Hogy mik az idei kudarcos teljesítmény okai? A Juve kilenc esztendőn keresztül ült Olaszország trónján, mely időszakot egy jóval sanyarúbb tizedik év követte, ennek pedig a vezetőségen belül uralkodó koncepciótlanság a legfőbb előidézője. 

Mikor a Bianconeri 2018-ba elküldte Beppe Marottát, már előrelátható volt, hogy nélküle jóval eredménytelenebbek lesznek, mint vele, mivel egy ilyen kaliberű szakember hiányát minden egyes klub megérezné. Látható, hogy egy olyan kiváló sportigazgató, mint Beppe még egy olyan problémás klubot is ki tud emelni a posványból, mint az Inter, akiket közel egy évtizedes szenvedést követően tett a Scudetto fő várományosaivá, megtisztítva a keretet az oda nem illő elemektől, például Mauro Icarditól. Ugyan az Internél hatalmas gondok tapasztalhatók pénzügyi szempontból, a Marotta által meglehetősen okosan felépített kereten e problémák közül semmi sem látszódik, mivel Antonio Conte irányítása alatt megállíthatatlanul robognak a bajnoki cím felé, s nem törődnek a Nerazzurrinál fennálló strukturális nehézségekkel. A Juve önként  lemondott Olaszország legjobb sportigazgatójáról, most pedig éppen ő taszítja le az Öreg Hölgyet a trónról. 

A milánóiak jelen pillanatban jóval egységesebbek, mint a Bianconeri, mely alakulat gyakorlatilag Beppét és Allegrit adta Ronaldóért cserébe. Cristiano megszerzése teljesen ésszerűtlen lépésnek bizonyult, mely kizárólag úgy jöhetett létre, hogy Marottának semmilyen beleszólást nem hagytak a transzfert illetően, hiszen ő pontosan tisztában volt vele, hogy a portugál leigazolása milyen mértékű anyagi terhet fog jelenteni a Zebráknak. CR7 jelenléte szinte minden szempontból megköti a Juventus kezét, hiszen ha 30 találatot szerez egy idényben, az Öreg Hölgy gólonként másfél millió eurót fizet ki neki. Mindemellett a támadó sportszakmailag is jelentős akadályt jelent Torinóban, hiszen ha a pályán van, a fekete-fehérek játéka egyből kiszámíthatóvá válik."

A korábbi elnök ellen ellenére nem látja teljesen kilátástalannak a piemontiak helyzetét, ugyanis elmondása szerint a csapat argentin klasszisa, Paulo Dybala előtt továbbra is ott áll a lehetőség a bizonyításra, a vezetőségnek pedig mindenképpen a támadó köré kellene építenie az együttest, ha sikereket szeretne aratni a jövőben. 

"Dybala tekintetében nem az idei szezonból kell kiindulni, hanem az előző idényből, amikor Maurizio Sarri kezei alatt a Scudetto egyik fő letéteményesének bizonyult. Véleményem szerint az argentin kiváló igazolás volt annak idején, azonban a jelenlegi szezonban rendkívül szerencsétlen időszakon kényszerült keresztülmenni, ám ki tudna folytonos jó teljesítményt nyújtani egy olyan alakulatban, ami két esztendeje folyamatosan értékesíteni akarja? Agnelli azonban elkésett Dybala eladásával, hiszen már közel sem ér annyit, mint 2018-ban, mikor akár 100 millió eurót is kérhettek volna érte. Meglátásom szerint ekkor nem az eladásán kellett volna dolgozni, hanem Ronaldo megszerzése helyett köré kellett volna építeni a csapatot. Ha a vezetőség ezt az utat választja, Paulót ma a világ legjobb futballistái között tartanák számon."

Az olasz sportsajtót múlt héten leginkább a Sky Sport Italia hírei foglalkoztatták, melyek szerint a Juventus az idény végeztével nem fog új szerződést kínálni a csapat két legendájának, Giorgio Chiellininek és Gianluigi Buffonnak, Cobolli Gigli szerint pedig ez nem lenne feltétlenül rossz döntés a vezetőség részéről. 

"Giorgio Chiellini az én elnökségem alatt érkezett a Juventushoz, s már akkor is meglehetősen nagyra értékeltem, azóta pedig a világ egyik legjobb középhátvédje vált belőle, még annak ellenére is, hogy a Torino ellen benne sem lehetett felfedezni az ehhez hasonló összecsapásokon szükséges szívet és akaraterőt. Gigi Buffon képességeit senkinek sem kell bemutatni, hiszen ő is az utóbbi évtizedek egyik legjobbja a saját posztján. Őszintén szólva, fizikai állapotából kifolyólag magam sem hosszabbítanék Chiellinivel, ugyanakkor biztosan a klubnál tartanám, s a vezetőségnél biztosítanék neki állást, míg Buffon esete merőben más, hiszen ő jelen pillanatban is hiányzik a Juventus kezdőcsapatából. Vele mindenképpen számolnék, legalább egy további szezon erejéig, ám félő, hogy mindkettejük története úgy fog végződni, mint Alessandro Del Pieróé, vagy Francesco Tottié, akik maradni szerettek volna, ám a vezetőség mégis kiebrudalta őket."

A magát szakembernek tartó korábbi elnök végezetül a csapat jelenlegi sportigazgatójáról, Fabio Paraticiről is szót ejtett, akinek véleménye szerint az a legnagyobb gondja, hogy immár egyedül kell irányítania a Juventus átigazolási ügyleteit. 

"Egyértelmű, hogy Paraticinek az okozza a legnagyobb gondot, hogy nincs mellette egy tapasztalt szakember, hiszen ő mindenekelőtt egy rossz általános igazgató, ugyanakkor Marotta jobbkezeként tökéletesen, s szinte hibátlanul tevékenykedett. Úgy vélem, hogy Fabio jelen pillanatban igen nagy bajban van az állását illetően, melyen azonban nem segítenek az interjúi során elmondott újabb és újabb közhelyei. Paraticinek mindenképpen szüksége van egy nagyobb rálátással bíró felettesre vagy segédre, aki képes lenne korrigálni a mellényúlásait, ekképp Agnellinek két út között kell választania, melyeknek értelmében vagy elküldi a sportigazgatóját, vagy lefokozása mellett továbbra is igényt tart a szolgálataira" – összegezte hosszúra nyúló szavait Cobolli Gigli.