Chiellini: "A probléma maga a Juventus"

chiellini_azzurri.jpgA Juventus csapatkapitánya, Giorgio Chiellini a tegnapi nap folyamán az olasz nemzeti tizenegy ma esti, világbajnoki selejtezők keretében megtartott mérkőzését megelőzően adott interjút a találkozó előtti sajtótájékoztatón, melyen kijelentette, hogy az Azzurri mezét viselve kizárólag a válogatottra kíván összpontosítani, félretéve az Öreg Hölgy pillanatnyi helyzetét, valamint szót ejtett soron következő ellenfelükről, Észak-Írországról is. 

"Mivel az utóbbi időben sikerült helyreállítanunk együttesünk becsületét, kicsit furcsán hangozhat, hogy arról kell beszélnem, hogy egyáltalán nem becsüljük le a holnap esti ellenfelüket, azonban annak fényében, hogy néhány esztendővel ezelőtt milyen körülmények között maradtunk le a világbajnokságról, ez korántsem számíthat meglepő kijelentésnek" – kezdte mondanivalóját az összecsapás előtti sajtótájékoztatón. 

"Úgy véljük, hogy jó úton haladunk, ebből kifolyólag nem aggódom amiatt, hogy hibázni fogunk, vagy hogy helytelen mentalitással futunk ki a gyepre, még azzal együtt sem, hogy meglehetősen kemény alakulattal kell szembenéznünk, egy sok szempontból megerőltetőnek ígérkező találkozó keretein belül.

Észak-Írország együttese, alapvető jellemzőit tekintve teljes mértékben különbözik az olasz nemzeti alakulattól. Úgy vélem, hogy a sokak által hangoztatott szintbéli különbség ellenére kemény találkozóra kell készülnünk, ugyanis ha szilárd védekezést valósítanak meg, elzárva előlünk az összes területet, rendkívüli mértékben megnehezíthetik a dolgunkat, melynek vége egyedül szenvedés lehet."

Ugyan Roberto Mancini gárdájában számos fiatal futballista kapott szerepet az utóbbi években, néhány veteránnal egyetemben a válogatott kapitánya továbbra is meghatározó kerettagnak számít, nagyrészt vezéregyéniségéből kifolyólag. 

"Csodálatos látni, hogy az együttesünk milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, s még jobb gondolatokkal tölt el bennünket, hogy ez a növekedés jelen pillanatban is folytatódik. Az elmúlt két szezonban mindenekelőtt azt tapasztaltam, hogy rendkívül mély kerettel rendelkezünk, ennek folyományaként pedig egyikünknek sem biztos a helye a kezdőcsapatban, mely folyamatosan jó teljesítményre ösztönöz bennünket. 

Mikor felállást váltottunk, mindig jó produkciót nyújtottunk, ami elsősorban arról ad tanúbizonyságot, hogy mindannyian egyetlen, közös célért tevékenykedünk, amit egytől-egyig a magunkénak érezhetünk. Ebből fakadóan nem számít, ha néhány kulcsemberünk, például Marco Verratti, Jorginho, vagy Leonardo Bonucci hiányzik, mivel a csapat nélkülük is ugyanazzal a valószínűséggel képes kiemelkedően futballozni, mintha ők is velünk lennének."

Chiellinit arról is kérdezték, hogy a 2022-es világbajnokságot követően, mikor a jelenlegi szövetségi kapitány visszavonul a válogatott irányításától, az Azzurri képes lesz-e ugyanilyen jól játszani, vagy akár trófeákat nyerni a fiatal labdarúgók által alkotott gerincnek köszönhetően. 

"Természetesen mindenkit rendkívül érdekel, hogy a nemzeti tizenegy milyen eredményekre lesz képes 2022 és 2026 között, mely időszakban a mostani ifjak valószínűleg pályafutásuk csúcsán tartanak majd. A keretben vitathatatlanul hatalmas potenciál rejlik, a bennünk lakozó lehetőség pedig élesen megmutatkozott a Hollandia elleni mérkőzéseinken, kiváltképp az Amszterdamban lejátszott találkozón. 

Új, meglehetősen ígéretes futballisták ölthették magukra a címeres mezt, mint Manuel Locatelli, Matteo Pessina, vagy akár Alessandro Bastoni, nem is beszélve a korábban már debütáló labdarúgóinkról. Minden játékos álma, hogy a válogatottban szerepeljen, hiszen ez a legnagyobb megtiszteltetés, mely egy futballistát érhet a pályafutása során. Hogy Leo holnap játssza majd 100. tétmérkőzését égszínkékben? Nagyon örülök, hogy immár ő is elérhette ezt a számot, mivel a sérüléseim miatt gyakorlatilag mostanra ő vált az Azzurri és a Juventus csapatkapitányává. 

Az Oranje képes volt pusztán azért megváltoztatni az alapvető játékstílusát, hogy igazodjanak hozzánk, ez pedig nem sűrűn fordult elő velünk az elmúlt évtizedben, ekképp mindenképpen azt jelenti, hogy sikerült visszanyernünk a nevünket a világ előtt. Meglátjuk, hogy a júniusi Európa-bajnokságon mire leszünk képesek, mivel a továbbiakban rendkívül megerőltető bajnoki összecsapások állnak előttünk a klubcsapatainknál, ráadásul egyesek még a Bajnokok Ligájában, valamint az Európa-ligában is versenyben vannak."

Az utóbbi napok egyik legnagyobb beszédtémáját Cesare Prandelli szolgálgatta Olaszországban, aki magánéleti gondjaira hivatkozva bejelentette, hogy lemond a Fiorentina vezetőedzői posztjáról, s valószínűleg a sportágnak is búcsút int. 

"Nagyon sajnálom Cesare döntését, s nyilvánvalóan nem estek jól a legutóbb közzétett szavai, mivel éreztem a mondanivalóján a nagyfokú zavartságot és kényelmetlenséget, melyet a mester átélhet ezekben a pillanatokban. Mindazonáltal rendkívül őszinte, s mélyről szóló nyilatkozat volt, mely nem is jelenthet meglepetést a Cesarét ismerőknek, akik pontosan tisztában vannak vele, hogy milyen érzékeny személyiség is ő. 

Bár nem vagyok tisztában Prandelli döntésének okaival, úgy vélem, hogy az elmúlt két esztendő közrejátszhatott ezen elhatározás meghozatalában. Nagy szeretettel gondolok rá és hatalmas ölelést küldök neki, nem felejtve azokat az éveket, mikor egymás oldalán munkálkodtunk. E szavak mindenkinek fájnak, aki valaha kapcsolatban állt vele, azonban a sajnálatom ellenére tiszteletben tartom a döntését."

A harminchat esztendős középhátvédet természetesen az Öreg Hölgy problémáiról is kérdezték, véleménye szerint pedig a Bianconerinél fennálló gondok nem idén jelentkeztek, mivel egy alapvető befolyással lévő problémáról van szó. 

"A csapat nem úgy teljesít ebben az esztendőben, ahogy azt előzetesen elvártuk magunktól, azonban a gondok nem idén jelentkeztek, mivel a probléma maga a Juventus. Ennek ellenére nem hiszem, hogy jelen sajtótájékoztatón bővebben kellene beszélnem a Bianconeri helyzetéről, mivel most a válogatott élvez elsőbbséget a keretnél, ennek pedig a közbeszédben is így kell lennie. Hogy Andrea Pirlo marad-e a mesterünk az következő szezonban is? Úgy vélem, hogy Fabio Paratici és Pavel Nedvěd mindent elmondtak ezzel kapcsolatban, ami feltétlenül fontos volt" – összegzett Chiellini.