Interjú – Benevento Calcio Magyar Fanklub

benevento_calcio_magyar_fanklub.pngMint ismert, a Juventus alig néhány óra múlva, délután 15 órakor a Benevento alakulatát fogadja az Allianz Stadiumban, mely találkozó annak ellenére, hogy kötelező győzelemnek tűnik az Öreg Hölgy számára, minden bizonnyal korántsem lesz olyan egyértelmű, mint melynek a Bianconeri szerelmesei első pillantásra gondolhatják. Többek között ennek okairól, valamint a Strega idei, meglehetősen eredményes szerepléséről faggattuk a csapat első és mindmáig egyetlen magyar szurkolói közösségét, a Benevento Calcio Magyar Fanklubot, mely oldal részéről K. Admin válaszolt kérdéseinkre.

JuventusFanatikus: Legelőször szeretném megköszönni, hogy elfogadtátok a felkérésünket!

K. Admin: Ugyan. Ez a legkevesebb. ;)

JF: A Strega jelenleg egyre közelebb van a kiesést jelentő helyek egyikéhez, ugyanis 26 ponttal a 16-ik helyen tanyáznak, négy egységgel többet gyűjtve, mint a már veszélyzónás Cagliari. Mit gondoltok, meglesz a történelmi bennmaradás?

K.A: Ha szigorúan akarjuk nézni, akkor már a 16-ik fordulóban történelmet írt a csapat, ugyanis akkor a Cagliari legyőzésével sikeresen megszerezte azt a 21 pontot, amit a 2017-18-as szezon során sikerült a De Zerbis gárdának összeszednie, úgyhogy egy igazi szaktekintélyt, Egervári Sanyi bácsit idézve: „Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen.” Na, de viccet félretéve tényleg sokkal jobban játszik ez a csapat, mint az első Serie A-s szezonunk során, úgyhogy én bizakodó vagyok. Most lesz pár kulcsmérkőzés az elkövetkező 11 fordulóban. A Parma, a Genoa, a Cagliari, a Crotone és a Torino ellen. Ezeken a meccseken jó lenne győzni, de ami a legfontosabb semmiképpen sem szabadna vereséget szenvednünk, hiszen az végzetes lehet az elszámolásnál.

Én személy szerint a Sassuolo és az Udinese elleni meccseken is érzek pontokat a srácokban, korábbi edzőnknek, Roberto De Zerbinek jó lenne az orra alá fricskázni, pláne azután a bunkerfoci után, amit a sassuolói meccsünkön bemutattak. Reálisan nézve papírforma alapján a Juventus, a Lazio, a Milan az Atalanta és ellen már bravúrszámba menne a pontszerzés is, hiszen mind a négy találkozót idegenben játssza a csapat, azonban én bízom a srácokban, és alakulhat úgy ezeknek a meccseknek is a forgatókönyve, hogy a Beneventónak kedvezzen. Ráadásul, ha megnézzük az őszi szezonban is a Fiorentina meccs után indult be igazán a csapat szekere (ez most tavasszal sajnos elmaradt), viszont lehet bízni, hogy hasonlóan teljesítenek a srácok, mint ősszel ilyenkor. Úgyhogy véleményem szerint meglehet a bennmaradás, a közvetlen riválisoknak sincsen könnyebb sorsolása, és tényleg attól fog függeni, hogy az egymás elleni kulcsmérkőzéseket milyen eredményekkel zárja a csapat.

JF: Remekül kezdte a szezont a Benevento, ám az utóbbi időben elképesztő rossz formában vannak, ugyanis 11 mérkőzés óta nyeretlenek. Ha nem sikerül kimászni a gödörből, akkor Inzaghi munkájába is kerülhet? Vagy továbbra is bíztok a trénerben, és másban látjátok a rossz forma okát?

K.A: Szimplán most egy peches periódusban van a csapat, ha őszinték akarunk lenni még jobban is játszunk mint ősszel ilyenkor. Az, hogy remekül kezdtük a szezont kicsit túlzás, mert a szezon elején összesen 2 győzelmünk volt a Sampdoria és a Bologna ellen, a többi találkozót elvesztettük a Fiorentina elleni meccsig, amitől elkezdett beindulni a csapat. Szimplán most egy elég rossz szériában vagyunk, az említett 11 meccsből elég sokszor csak egy pici hiányzott volna a győzelemhez. A Crotone ellen hiába kaptunk ki 4-1-re összesen 3 lövésük ment kapura, míg mi rengeteget tüzeltünk. A Torino elleni meccsen 2-0-ra is vezettünk, és Zazának csak a 93-ik percben sikerült egyenlítenie. A Sampdoria ellen is vezettünk a 80-ik percig, a Bologna ellen pedig sokkal jobban játszottunk, mint az őszi meccsünkön, mégsem tudtuk legyőzni őket.

Viszont a Roma és a Spezia elleni meccsünket lehoztuk ikszre, úgyhogy ott még jobb eredményeket is értünk el, mint ősszel ilyenkor. Egyedül a legutóbbi Fiorentina elleni meccs adhat okot aggodalomra, hiszen ott ősszel győztünk idegenben, viszont otthon sajnos egy 4-1-es vereségbe szaladtunk bele, bár hozzáteszem, hogy azon a meccsen is volt egy nagyon jó periódusunk a második félidő elején, ahol sokkal több helyzetet dolgoztunk ki, mint a Violák, viszont ők sokkal jobban gazdálkodtak a lehetőségeikkel és Vlahović sajnos nagyszerűen játszott. Úgyhogy én elsődlegesen nem Inzaghiban látom a rosszabb teljesítmény okát, viszont ha továbbra sem jön meg a szerencsénk, akkor lehet, hogy egy új válságmenedzser kinevezésével újra megtáltosodhatna a csapat, és meglehetne a bennmaradás, viszont Pippónak akkora kultusza van Beneventóban, hogy erre csak akkor látok esélyt, ha már tényleg nagyon szorulna a hurok a csapat körül és a vonal alatt lennénk.

JF: A Boszorkányok a Serie B-ből meglehetősen simán, nagyszerű futballt játszva jutottak fel az olasz legfelsőbb osztályba. Úgy tűnik, hogy a gólszerzés itt már kevésbé megy (27 lőtt gól, amitől csak a Parma szerzett kevesebbet, 25-öt), az 51 találatot kapó védelem pedig szintén nem egy életbiztosítás. Mikor ismét felkerült a Serie A-ba a Benevento, akkor a tisztes helytállást vártátok el, vagy mindenképp a bennmaradás volt a kitűzött cél?

K.A: Aki figyelemmel követte a Benevento Serie B-s meccseit az tudhatja, hogy Pippo nem a támadófocira, hanem főként a védelem stabilizására helyezte a hangsúlyt, és a meccseink többségét 1-0-ra vagy éppen 2-0-ra nyertük, amelyeken rendre a 80-ik perc után szereztük a második gólt, amikor kitámadt az ellenfél. Igaz volt néhány találkozó, amikor nagyon kiszakadt a gólzsák (pl. Trappani, Ascoli és Pescara elleni meccsek), viszont inkább a védekezésen volt a hangsúly. A védelmünk az elégé hektikus idén sajnos, van olyan meccs, amikor képesek lehúzni a rolót, viszont van olyan is sajnos, amikor totál szétesnek, és kapnak egy ötöst vagy egy négyest. Ha megnézzük, akkor az Intertől és a Romától egy-egy ötöst, az Atalantától, a Crotonétól és a Fiorentinától pedig egy-egy négyest kaptunk. Ha ezeket összeadjuk, akkor 22 gól jön ki, amely elégé eltorzítja a gólarányt. Viszont, ha megnézitek a másik oldalt, akkor Montipò ebben a szezonban már 6 clean sheetnél jár, amely pontosan megegyezik Szczęsny kapott gól nélkül lehozott mérkőzéseinek a számával. Nyilván torzítja a statisztikát, hogy Szczęsny 6 mérkőzéssel kevesebbet játszott, viszont Montipò előtt azért nem egy Bonucci, de Ligt, Demiral vagy éppen Chiellini szaladgál, úgyhogy azért ez egy említésre való mutató.

Az is a védelmünk kárára írható, hogy elég sokszor előfordul, hogy az első negyed órában rendre hátrányba kerülünk, viszont ha azt a periódust megússza a csapat, akkor onnantól elég masszívan tud összeállni a védelem. Abban teljesen egyetértek, hogy a támadójátékunkkal problémák vannak. Sajnos a téli szezonban sem sikerült ezt elég jól orvosolni. Viszonylag sokszor helyzetbe tudnak kerülni a játékosaink, viszont elég rosszul fejeznek be sajnos a kapu előtt. A robbanékonyabb játékosaink elég gyengén fejeznek be, viszont a jobb befejezők pedig kicsit lomhák, és ezért szinte alig jutnak el az ellenfelek kapujáig.

JF: A nyáron komoly kereterősítésen ment keresztül az együttes, télen pedig ismételten jöttek új fiúk, mint amilyen Adolfo Gaich és Fabio Depaoli. Elégedettek vagytok ennyi igazolással, vagy szükség lett volna komolyabb erősítésekre is? Melyek azok a posztok, amelyek gyenge pontnak számítanak?

K.A: Depaoli az elköszönő Maggio helyére jött, vele úgy gondolom, hogy erősödött a csapat, mert habár nem olyan rutinos, viszont jóval gyorsabb, mint a Leccébe távozó honfitársa. Adolfo Gaich ügyes a labdával, és jól fejez be, viszont elég lomha szegény. Úgy gondolom, hogy helyette inkább Gianluca Lapadulát kellene játszatnia Inzaghinak, viszont a fáradt védelem ellen nagyszerű lehet. Az előbb említett támadójátékunkat tartom gyenge pontnak, véleményem szerint egy gyors és éles befejező csatár még elkélne a csapatba. Továbbá egy kreatív középpályást Viola és Schiattarella mellé még el tudnék képzelni.

JF: Inzaghi mester rendelkezésére állnak olyan ismertebb játékosok is, mint amilyen Kamil Glik, Iago Falqué, vagy éppen Gianluca Lapadula. Ha egy kulcsembert kellene választanotok, közülük kerülne ki, vagy esetleg másra esne a választás?

K.A: Iago Falquét semmiképpen sem mondanám kulcsembernek, mivel sérülésekkel bajlódott és eddig összesen 7 meccsen állt Inzaghi rendelkezésére, rendre csereként. Gliket és Lapadulát már inkább nevezhetjük kulcsembernek. A lengyel védő eddig egyetlen találkozón nem játszott, akkor is azért, mert el volt tiltva, úgyhogy rá töretlenül számít Inzaghi. A nemrégiben a perui válogatottban is bemutatkozó Lapadula szintén hatalmas vezére a csapatnak, még akkor is, ha idén nem is megy neki olyan jól a gólgyártás. Hihetetlenül jól tartja meg a felívelt labdákat és rendre jól játssza tovább, igazi csapatjátékos. Ha kulcsembert kéne még választani rajtuk kívül a csapatból, akkor én Caprarit, Schiattarellát, Violát és Letiziát mondanám. Caprari hihetetlenül jó vétel volt, nagyon gyors játékos és sokszor kerül helyzetbe. Az egyetlen probléma vele, hogy nem igazán jó a helyzetkihasználása, viszont még így is ő a csapat házi gólkirálya 4 találattal.

Schiattarella ki tud fogni nagyon jó meccseket, ahol elit szinten focizik és nagyon jó mélységi labdákat osztogat. Viola és Letizia már az első Serie A-s szezonunkban is a csapat tagja volt. Előbbi nagyon jól lát a pályán és rafinált megoldásai vannak, viszont fél évig sérült volt. Utóbbi a legjobb szélső védője a csapatnak, aki mindkét oldalon bevethető és kifejezetten gólerős, mi sem bizonyítaná ezt, mint az eddig szerzett 3 találata (ebből egyet ugye az őszi Juventus elleni meccsen szerzett).

JF: A Benevento keretét inkább rutinosabb játékosok alkotják, ám így is vannak olyan meggyőző teljesítményt nyújtó labdarúgók is, akik nagyobb együttesekben is hasznosak tudnának lenni. Kik lehetnek azok, akik később akár egy komolyabb, felsőházi együttesben is megállnák a helyüket?

K.A: Az előbb említett játékosokat ide lehet sorolni. Rajtuk kívül a kapusunkat Lorenzo Montipò-t emelném ki, aki igaz, hogy néha képes hibázni, viszont sokszor lehúzza a rolót, és szinte lehetetlen neki gólt szerezni. Az elején még szokta a Serie A légkörét, viszont mostanra már tényleg minden meccsen bemutat valami hatalmas bravúrt. A belga játékosunkat, Daam Foulont is ide sorolnám, igaz őt nem az eddigi teljesítménye, hanem inkább az életkora miatt mondanám, hiszen mindössze csak 20 éves, de egész jól beleszokott a Serie A légkörébe.

JF: Az együttesben találhatunk egykoron a Primaverában megfordult játékosokat, mint amilyen Andrés Tello, vagy a fentebb említett Iago Falqué, és Filippo Inzaghi is  a Juventusban futballozott annak idején. Különösen a 24 esztendős kolumbiai helyzete érdekelne, mire vitte eddig Beneventóban?

K.A: Andres Tellót még a 18-19-es Serie B-s szezonban hozta el, az akkori edzőnk Christian Bucchi, aki a Benevento történelmének egyik legrosszabb trénere volt. Én nem igazán kedvelem a játékát, mert elég hektikus, viszont ha jó napot fog ki, akkor tényleg képes nagyszerű teljesítményt nyújtani. A Serie B-ben is rendre cserejátékosként számolt vele Bucchi és Inzaghi is, úgyhogy nem meglepő, hogy az A-ban sem kap olyan sok lehetőséget.  Én személy szerint egy erős Serie B-s képességű játékosnak tartom, de még viszonylag fiatal, úgyhogy lehet az évek során fejlődik. Azt viszont kétségtelen, hogy hatalmas forma, és az öltöző hangulatát nagyon fel tudja dobni.

JF: Milyen trénernek tartjátok Pippót? Mint ismert, korábban a Serie A-ban volt már a Milan és a Bologna trénere is, de mindkét helyen megbukott, míg a B-ben és a C-ben bajnokcsapatokat faragott aktuális együtteseiből. Ha egyszer elhagyja jelenlegi együttesét, az első, vagy a másodosztályban lenne érdemes csapatot keresnie?

K.A: Már fentebb említettem, hogy Pippónak hatalmas kultusza van Beneventóban, azóta, hogy a tavalyi szezonban leírt edzőként odajött, és ligarekord pontszámmal megnyerte a Beneventóval a Serie B-t. Azért az elég combos teljesítmény, hogy még a Nedvědes, Del Pierós, Trezeguet-s világsztárokkal teletűzdelt Juventus is eggyel kevesebb pontot szerzett a Serie B-ben, mint a tavalyi Benevento, ráadásul mindezt úgy, hogy 4 fordulóval még kevesebbet is játszottak. Azóta Inzaghi kiérdemelte a „Mister Record” becenevet Beneventóban. A legjobban nyilván nálunk tudnám elképzelni Pippót, de ha váltania kellene, akkor szerintem egy középcsapat élén megállná a helyét. Sőt ezért lehet a Juve drukkerek megköveznek, viszont szerintem azt a szintet tudná hozni ezzel a Juventussal, amit most Pirlo elér…

JF: Mi a véleményetek a jelenlegi, Pirlo vezette Juventusról?

K.A: Őszinte leszek, egyre jobban látom a Juventus mélyrepülését. Úgy gondolom, hogy nagyon rossz ötlet volt kirúgni Allegrit, ugyanis azóta csak esik vissza a csapat teljesítménye. Már tavaly sem volt túl praktikus Itália bohócát leültetni a torinói kispadra, de neki még Ronaldóék nagy nehezen összekaparták a bajnokságot. Viszont most úgy néz ki, hogy a Contés Inter is beérett pont akkor, amikor egy még edzői tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező egykori klasszis játékost neveztek ki a kispadra. Nem mondom, hogy esélytelen a Juventus idén a bajnoki címre, mert ismerjük az Intert, hogy bármekkora előnyt képes lenne eltékozolni, de a jelenlegi Juvét kevésnek érzem, hogy megfogja őket. A játékosaik egy része még túl fiatal, a másik része pedig már kiöregedett. Jövőre, ha Allegrit sikerülne visszacsábítaniuk, és egy Dybala vezetésével beinduló fiatalított Juventus lépne a pályára, akkor könnyedén visszakerülhetnének Olaszország trónjára, de ez a jelenlegi Juve kicsit súlytalan.

JF: Szerintetek a szezon végén kik lesznek a kiesők, és kik fognak BL-helyen végezni?

K.A: A Crotone és a Parma nagy valószínűség szerint búcsúzik az első osztálytól, ha csak nem kezdenek bele valami huszáros hajrába a végén. A harmadik kieső helyért a Cagliari, a Torino, a Spezia és mi fogunk „versengeni”. Még talán a Genoát is ide vehetjük, de ők most egész jó formában vannak, úgyhogy őket nem mondanám. Ha tippelnem kellene, akkor a Cagliarit mondanám, kivéve, ha nem verik meg szombaton a Speziát, mert akkor őket.

JF: A meccsen a Juve részéről nem lesz elérhető Paulo Dybala, Merih Demiral, Juan Cuadrado (eltiltott), Alex Sandro és Aaron Ramsey, míg a Benevento szinte csak kulcsembereket nélkülöz, ugyanis hiányozni fog Kamil Glik, Pasquale Schiattarella, Iago Falqué, Gaetano Letizia és Fabio Depaoli is. Vannak a keretben olyan futballisták, akik valamelyest meg tudják oldani a pótlásukat, vagy az elvesztésük akkora érvágás, hogy ezzel szinte minden esély elszállt?

K.A: Gliket nehéz lesz pótolni, de a Tuia-Caldirola duó már a Serie B-ben is jól muzsikált, úgyhogy reméljük jól összezárnak. Schiattarella szintjét Viola tudja hozni, és így lehet még szabadabban is tud mozogni a pályán. Falquére szinte egész szezonban nem számíthatunk. Egyedül a Letizia-Depaoli duó pótlása okozhat fejtörést, de ha Foulonnak és Improtának sikerülne kifognia egy jó meccset, akkor még bármi megeshet. A középpályán én újra lehetőséget adnék Brian Dabónak, aki a szezon elején kiválóan játszott, viszont a szezon második felében alig-alig kap csak szerepet.

JF: Az első összecsapáson egy bravúros 1-1-et játszott az olasz rekordbajnokkal a frissen feljutó Stregioni, sikerülhet ezt megismételni, esetleg ettől jobb, vagy rosszabb eredményre számítotok? Mit vártok a meccstől?

K.A: A Juventusnak nagyon kell ez a győzelem, mert ha ezen a meccsen nem sikerülne elhozniuk a 3 pontot, az akár Pirlo állásába is kerülhet. Nyilván a Juventus lesz a találkozó esélyese, és bármely pontot is szerzünk, az hatalmas bravúrszámba menne. Viszont egy olyan forgatókönyvet el tudnék képzelni, hogyha sikerülne kapott gól nélkül megúsznunk az első negyed órát, akkor egy betömörült védelemmel egyszer lekontrázható lehetne a Juve és tudjuk jól, hogy az a védelem sem egy életbiztosítás pláne Demiral és Cuadrado hiányában. A meccshez egy kis érdekességként szolgál, hogyha jól tudom, akkor Ronaldónak eddig egyedül csak a Benevento ellen nem sikerült gólt szerezni a jelenlegi Serie A-s csapatok közül (igaz még nem is játszott ellenünk egyszer sem…). Reméljük ezt a jó szokását megtartja, mi pedig tisztességesen helyt tudunk állni a vasárnapi meccsünkön. Egy biztos, a Youtube csatornánkon közvetítjük a találkozót, ahova minden kedves Juventus-szurkolót is szeretettel várunk, feltéve ha nem halmoznak el minket dislike-okkal… :D