Pirlo: "Hinnünk kell önmagunkban"

pirlo_cagliari.jpgA Juventus a Porto elleni Bajnokok Ligája-búcsút követően holnap este a Serie A-ban folytatja menetelését, ellenfele pedig ezúttal a kiesés ellen küzdő, nemrég edzőváltáson is keresztülmenő Cagliari alakulata lesz. Ugyan az Öreg Hölgy enyhén szólva sincsen túlzottan jó helyzetben, a fekete-fehéreknek mindenképpen a három pont begyűjtésére kell törekedniük az összecsapáson, ha továbbra is életben akarják tartani a Scudetto megszerzéséről táplált reményeiket.

A mérkőzést megelőzően természetesen a Bianconeri vezetőedzője, Andrea Pirlo is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtónak, melyben többek  között szót ejtett a sérültek helyzetéről, valamint a nemzetközi kupaporondon elszenvedett kudarc tanulságairól is.

"A csapat a felépülés útján halad. A keddi kiesés hatalmas csapás volt számunkra, azonban most tiszta lappal folytathatjuk utunkat. Holnap nagy büszkeséggel, valódi csapatszellemet mutatva kell futballoznunk, mivel csak így érhetjük el céljainkat" – jelentette ki a Maestro az összecsapás előtti sajtótájékoztatón.

"A Cagliari alakulata nemrégiben menesztette mesterét, most pedig új trénerrel vághatnak neki a szezon további részének. Az utóbbi időben kezdenek magukra találni, s rendkívül fontos pontokat gyűjtöttek be, emiatt mindenképpen a fent említett mentalitással kell pályára lépnünk, hiszen a győzelem kulcsát az esetek többségében a hozzáállás jelenti."

A Zebrák kudarcát követően az olasz és a nemzetközi sportsajtó egyből elkezdte megszellőztetni a keretet érintő lehetséges változások kimenetelét, ekképp az egykori középpályás igyekezett felvilágosítást adni játékosainak állapotáról, továbbá személyes érzéseikről is.

"Cristiano jól érzi magát. Teljesen természetes, hogy csalódott a legutóbbi kudarcunk miatt, ám a keret tagjai közül mindenki hasonló állapotban van. A héten nagyszerű edzésmunkát végzett, s holnap minden tekintetben készen áll a bevetésre.

Megszokottnak mondható, hogy egy ehhez hasonló kiesést követően a lapok egyből elkezdenek pletykákat gyártani, hiszen Lionel Messivel ők ketten a futball legfontosabb játékosai. Ronaldo azonban mindeddig számos alkalommal bizonyította, hogy kiváló igazolás volt, ugyanis több mint 90 találatot szerzett a Juventusnak, ennek eredményeképpen pedig az érte kifizetett összeg sokszorosan megtérült.

Paulo Dybala, Merih Demiral, valamint Aaron Ramsey sérültek, míg Rodrigo Bentancur koronavírusos, ennek következtében rájuk nem számíthatunk holnap. Velük ellentétben Giorgio Chiellini felépült, így minden bizonnyal a kezdőcsapatban kap majd helyet.

Reméljük, hogy Paulo legkésőbb a válogatott szünetet követően visszatérhet a csapatunkhoz, mivel igen nagy szükségünk lesz rá a szezon utolsó szakaszában. A jelenlegi idényben gyakorlatilag egyetlen alkalommal sem dolgozhattunk teljes kerettel, ez pedig jelentős mértékben nehezítette a dolgunkat."

Ugyan az aktuális idény mindössze első edzőként töltött szezonja, Pirlo sokkal több tapasztalattal rendelkezik a futball világáról, mint egyes játékosai, hiszen labdarúgóként ő maga is számos BL-kudarcot élt át az évek során.

"Sok ehhez hasonló helyzettel kellett szembesülnöm pályafutásom időtartama alatt, mivel számos mérkőzést nyertem meg, s vesztettem el. A kudarcok miatt érzett csalódás ellenére minden egyes alkalommal megpróbáltam új utat kezdeni, s változatlan elhivatottsággal kifutni a gyepre, hiszen ha sokat keseregtem volna, nem teljesíthettem volna be a küldetésemet. Azt szeretném, ha mi is így tennénk a legutóbbi csapást követően.

Kedden nem ért véget a szezonunk, mivel még rengeteg bajnoki megmérettetés áll előttünk, emellett pedig a Coppa Italia döntőjében is meg fogunk küzdeni egy trófeáért. Mindenképpen meg szeretnénk mutatni, hogy mi vagyunk a Juventus, e célkitűzés pedig óriási mértékben motivál bennünket.

Be akarjuk bizonyítani, hogy a negatív eredményekre is képesek vagyunk megfelelő módon, valódi csapatként reagálni, s a lehető legjobbat szeretnénk kihozni magunkból, ami kizárólag rajtunk, valamint az általunk meghatározott célkitűzéseken múlik.

Az idény kezdetén természetesen mindenki abban bízik, hogy a szezon összes mérkőzésén győzelmet arat, ám ez nem egy álom, hanem a valóság, ekképp pedig nem támaszthatunk magunkkal szemben teljességgel irreális elvárásokat. Tudatosítani kell magunkban, hogy vereségeken is keresztül fogunk menni a szezonunk során, azonban ennek ellenére ugyanolyan keményen kell dolgoznunk ezek elkerülésének érdekében.

Az elmúlt években megkezdett projekt kivitelezéséhez igen nagy tapasztalattal bíró futballisták is szükségesek, mivel lehetetlen kizárólag fiatal labdarúgókkal tevékenykedni. Az ötlet mindig is az volt, hogy a két típus megfelelő elegyéből alkossunk egy versenyképes alakulatot, a fő nyomvonalnak pedig jelen pillanatban is pontosan ez számít.

A Bajnokok Ligája ezen szakaszában nem engedhetünk meg magunknak olyan hibákat, mint amilyeneket a magunk mögött hagyott párharc során elkövettünk. El kell fogadnunk a kiesést, s tanulnunk kell a fent említett tévesztésekből, ám jelenleg a Scudetto az elsődleges célunk, ennek révén mindenekelőtt e serleg megszerzésével foglalkozunk.

Egyszerre csak egy összecsapással szabad törődnünk, s a lehető legjobb módon szükséges futballoznunk. Ki kell használnunk, hogy most több idő áll rendelkezésünkre a pihenés megvalósítására, s szabadabb versenynaptár áll előttünk, melynek eredményeképpen alaposabb módon készülődhetünk a találkozóinkra. Mindenképpen higgadtabbnak kell lennünk, hiszen már nincs miért aggodalmaskodnunk.

Az utunk továbbra is változatlan, mivel hinnünk kell, s hiszünk is önmagunkban. Nagy önbizalom munkálkodik bennünk, s meggyőződésünk, hogy hatalmas jövő áll a csapatunk előtt" – zárta szavait Pirlo.