BŐVÍTVE – Sacchi: "A Juventusnak csapattá kell érnie"

sacchi_porto_bl.jpgA korábbi olasz sztáredző, az AC Milan együttesével az egész futballra nagy hatást gyakorló Arrigo Sacchi is megszólalt a Juventus Bajnokok Ligájában elszenvedett kudarca kapcsán, s mint legutóbb, ezúttal is éles kritikával illette az Öreg Hölgy alakulatát, mely csapat szerinte nem tett meg eleget a győzelemért.

Ugyan a kedden elszenvedett kudarc óta már több mint huszonnégy óra telt el, Olaszországot továbbra is a Bianconeri újabb bukása foglalkoztatja, ekképp várható volt, hogy belátható időn belül a sportág nagy tekintélyei is megszólalnak Andrea Pirlo fiainak kiesésével kapcsolatban. Így tett most Sacchi is, aki elsősorban Cristiano Ronaldót okolta a fekete-fehérek vesztéért.

"A labdarúgás olyan, mint a matematika. Egy játékos csak egyetlen futballistát ér, míg tíz nem fog többet nyomni a latba tíznél. A futball mindig is csapatsport volt. Ronaldónak természetesen kiváló képességei vannak, kivételes és egyedülálló támadó, azonban ha egy alakulat taktikája ennyire egy adott személyre van kihegyezve, az ő rossz teljesítménye egyben a csapat vesztét is okozza" – fogalmazott Sacchi a La Gazzetta dello Sportnak.

"Még a valaha volt egyik legnagyobb labdarúgó, Diego Maradona sem lett volna képes egyedül megnyerni a világbajnokságot. Edzőként sosem szerettem az ilyen nagy hatást gyakorló játékosokat, mivel attól tartottam, hogy az érkezésükkel párhuzamosan a csapatjáték is elveszne. Akár tíz ilyen futballistát is megvásárolhatsz, ha az együttesed nem csapatként futballozik, semmi esélyed sincsen.

Elég csak megnézni a Real Madridot a galaktikusok érájában. A kezdőben ott volt David Beckham, Raúl, Ronaldo, Zinédine Zidane, Roberto Carlos, illetve Luís Figo, míg a padon Michael Owen és Fernando Morientes foglalt helyet, ennek ellenére 2003 és 2007 között egyetlen trófeát sem nyertek.

Őszintén szólva, a helyzet ellenére igen meglepett a Juve kiesése. Nyilvánvalóan bíztam benne, hogy továbbjutnak, s úgy véltem, hogy a múlt hétvégi, Lazio ellen mutatott játék alapján erre minden esélyük megvan. Biztos voltam benne, hogy a Porto ellen ugyanekkora intenzitással fognak futballozni, ezzel sikerrel veszik az akadályt.

Mostanra mindannyian tudjuk, hogy nem így történt. Az Öreg Hölgy pontosan úgy játszott, mint az idény szinte összes találkozóján, azaz rendkívül körülményesen és a csapatjáték megléte nélkül. Nem voltak képesek együttesként munkálkodni, sem támadni, sem pedig védekezni, míg a portugálok igen szervezettnek bizonyultak.

Természetesen abszurdnak tűnik, hogy egy ilyen fontos megmérettetésen egy alakulat nem leli meg a motivációt. Nehezen lehetne megmagyarázni, hogy miért nem sikerült kvalifikálniuk magukat a negyeddöntőbe, mikor közel hetven percen keresztül emberelőnyben futballozhattak. Úgy vélem, hogy Pirlo fiai alábecsülték az ellenfelet. Való igaz, hogy a Porto jelenleg nem számít topcsapatnak, ám ennek ellenére igen egységesek, s nagy fokú összhangban vannak egymással. Higgadtan és jól játszanak, magabiztosan építik fel az akcióikat, mindezt olyan labdarúgókkal, akik tökéletesen illenek az adott szisztémába.

Nagy bátorságot képviseltek, s hatalmas motivációval léptek pályára. A szükséges csapategység hiányában semmire sem leszel képes, hiába rendelkezel egyéni szinten kiemelkedő játékosokkal. Mindennek ellenére úgy vélem, hogy a Juventusnak éppen ez a kudarc kellett ahhoz, hogy felfedje a keret hiányosságait. A mindent eldöntő szabadrúgásgól dióhéjban megmutatta, hogy mi nincs meg a Bianconeriben, ez pedig a csapatszellem, az egység, valamint a kellő motiváció."

Mint ismert, a tegnapi nap folyamán ismételten a Juventus mestere, Andrea Pirlo kapta a  Striscia La Notizia  című műsor Arany Tapír-díját a BL-kiesésért, Sacchi pedig elmondta, hogy mindeddig nem sikerült kiismernie az egykori középpályást trénerként

"Igen kettős érzéseim vannak Pirlóval kapcsolatban, s nem vagyok képes egyértelműen megítélni őt vezetőedzőként, leginkább azért, mert nem látom tisztán, hogy maga akart-e a Juve mestere lenni, vagy a nyári kényszerhelyzetben pusztán csak elvállalta-e a pozíciót, kockára téve a most induló karrierjét.

Agnelli hibát követett el, mikor Allegri helyett Sarrit nevezte ki, hiszen két teljesen más felfogással rendelkező mester nagyjából ugyanazzal a kerettel tevékenykedhetett, ami nem volt alkalmas mindkét futballstílushoz, a helyzet pedig számos probléma kiindulópontja lett. Hogy mit javasolnék az Öreg Hölgynek?

Mindenképpen olyan mestert ültessenek le a kispadra, aki egyértelmű elképzelésekkel bír, s képes csapatot építeni, valamint támadófutballt alkotni. A Juve szinte mindig megnyeri a Scudettót, azonban Európában, ahol más stílusban kell futballozni, egyszerűen kevésnek bizonyulnak. Amíg nem változtatnak a fent említett dolgokon, nem fogják megnyerni a Bajnokok Ligáját sem" – összegzett az egykori szakember.