Del Piero: "Azonnali változások kellenek"

porto_juve_ucl_1003_2.JPGA Juventus újabb Bajnokok Ligájában elszenvedett kudarcát követően az olasz sportsajtó egyes szakértői is megszólaltak az Öreg Hölgy helyzetével, valamint a Porto elleni kiesés okaival kapcsolatban, kijelentve, hogy a Bianconerinek alapvetően kellene megkérdőjeleznie saját helyzetét, módosítva az utóbbi időben gyökeret eresztett elképzeléseken.

A korábbi olasz sikeredző, Fabio Capello mindenekelőtt a portugál bajnok harmadik találatát eredményező szabadrúgást okolta a Zebrák kieséséért, ezen belül is elsősorban a fekete-fehérek sorfalát felelőssé téve a kapott gólért. A jelen pillanatban a Sky Sport Italia szakkommentátoraként tevékenykedő egykori tréner kijelentette, hogy a torinóiak ismételten hatalmas hibát követtek el ellenfelükkel szemben, melyet azonban már nem volt lehetőségük kijavítani a hátralévő bő nyolc percben.

"A Juventus hatalmas tévesztéseket követett el a párharc mindkét összecsapásán. A Porto tizenegyese Merih Demiralnak köszönhető, azonban Cristiano Ronaldo és Adrien Rabiot idő előtti felugrása elképesztő, s egyszerűen megbocsáthatatlan hibának számít. Az ilyen tettekre semmiféle indok nem adhat mentséget, ekképp nem is érdemes több szót ejteni róla" – kezdte mondanivalóját a korábban az olasz rekordbajnokot is irányító Capello.

"Az én időmben az ellenfél szabadrúgásainál azon labdarúgókat állítottuk a sorfalba, akik rendelkeztek az ehhez hasonló szituációknál feltétlenül szükséges bátorsággal, s nem utolsósorban nem féltek a labdától. Nem is értem, hogy a Juve szakmai stábja mit gondolt ennél a döntésnél. A szóban forgó két futballista egyszerűen megijedt a játékszertől, s annak hátat fordítva ugrottak ki a védvonalból. Ez minden tekintetben megbocsáthatatlan vétség.

Emellett természetesen más játékosok sem vétlenek. Arthur például szinte nem is labdarúgó, mivel gyakorlatilag rögbit játszik a lapos, oldalra irányuló passzival. Lehet, hogy Brazíliában ez kifizetőt, viszont Európában semmiféleképpen nem vezet eredményre. A sok kritikát kapó Max Allegri egy ennél gyengébb kerettel öt bajnokságot nyert és két BL-döntőbe jutott, ám ennek ellenére sosem kapta meg a kellő elismerést. Mikor menesztették, az volt a legfőbb indok a kirúgása mellett, hogy a Juventusnak modernebb futballra van szüksége, ám mostanra a Zebrák vezetősége saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy a váltás nem mindig jár kellemes és pozitív következményekkel."

Az AC Milan, az AS Roma, illetve a Real Madrid korábbi mestere a Juve idősebb játékosait is felelősségre vonta értékelésében, kijelentve, hogy a keret veteránjai a győzelmek után bátran kiállnak a sajtó elé, azonban a kudarcok esetén fiatalabb csapattársaikra hagyják a meccset követő nyilatkozatokat.

"Tisztán látható, hogy a mostani kudarc után is a fiatal futballistáknak kellett magyarázkodniuk a médiának, nekik volt muszáj kiállniuk és vállalniuk az arcukat ezekben a nehéz pillanatokban, mindeközben pedig a nagy Szenátorok és a legjelentősebb világsztárok, akik a sikerek idején büszkén zsebelik be az elismeréseket, minden jelzés nélkül felszívódnak, s napokra eltűnnek a nyilvánosság elől" – állította Capello.

A Juventus első számú legendája, Alessandro Del Piero egykori trénere mellett ülve elmondta, hogy véleménye szerint szeretett klubjánál hatalmas változásokra van szükség a továbbiakban, mivel egyértelműen kivehető, hogy az Öreg Hölgy évek óta tévúton halad.

"Cristiano Ronaldo ma este ismét borzalmasan futballozott, emellett kiábrándító teljesítményt nyújtott. Minden bizonnyal neki is vállalnia kell a felelősséget a BL-ből való kiesésért, mivel teljesen világos, hogy ő az alakulat egyik szellemi vezetője és legfőbb reklámarca, azonban a mai kudarc nem kizárólag az ő hibája" – fogalmazott a Juveninók örök Capitanója.

"Az Öreg Hölgy több mint egy órán keresztül játszhatott emberelőnyben, e helyzettel pedig jóval többet kezdhetett volna. Federico Chiesa második találata után azonban számomra érthetetlen módon visszavettek a tempóból, melynek utólag meg is lettek a következményei. Teljesen egyértelmű, hogy a Juventus nem haladhat tovább a jelenlegi úton. A ma esti kudarcot követően azonnali változások kellenek, máskülönben még nagyobb problémák jelentkeznek majd a klubnál" – összegzett Del Piero.