Sacchi: "A Juve elárulja a történelmét"

sacchi_sallal.jpgA legendás olasz tréner, Arrigo Sacchi a minap rövid nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak a Juventus általa felfedezni vélt problémáiról, melyben többek között kijelentette, hogy az Öreg Hölgy együttesében a fiatal futballisták egyszerűen nem találhatják meg helyüket, mivel az együttes a jelenlegi, 2020/2021-es szezonban gyökereitől teljesen eltérő futballt mutat be, elárulva ezzel a klubtradíciókat. 

Az olasz bajnokság tabellájának élén álló Inter tegnap esti, Parma ellen aratott győzelmével immár hatpontos előnnyel vezeti a tabellát a második AC Milan előtt, míg a harmadik pozícióban tanyázó, ám egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Bianconerivel szemben immár tízpontos előnyre tett szert, mely hatalmas szakadékot jelent a Serie A küzdelmeit az utóbbi kilenc esztendőben rendre megnyerő torinóiaknak. 

A Rossoneri korábbi trénere e helyzet kapcsán igyekezett iránymutatásokkal szolgálni a milánói illetőségű La Gazzetta dello Sportnak adott interjújában, melyben elsősorban a Juve motiválatlanságának okaira próbált fényt deríteni, megemlítve a olasz rekordbajnok hosszú ideje tartó uralkodásának hátrányait is.

"A Juve mindig is egy olyan alakulat volt, melynek háza táján a győzelem számított az elsődleges feladatnak, e küzdelmekben pedig nagyrészt sokat átélt, erős jellemmel rendelkező labdarúgókra, valódi bajnokokra épített, akik szükség esetén a vállukra vették a csapatot, ezáltal kihúzva azt a szorult helyzetekből" – kezdte mondanivalóját az egykori mester. 

"Az Öreg Hölgy továbbra is igen bizonytalan. Ugyan a hétközi fordulóban megverték a Speziát, nem voltak képesek meggyőző játékot nyújtani, ami egyébként is rendkívül jellemzőnek számított az utóbbi időben. Az elmúlt idényekben a Juve erős motivációval bírt, azonban e tulajdonság mára kiveszett a játékosaikból. 

Őszintén szólva, nagyon nehéz feladat lenne megítélni a fekete-fehérek idei futballját, s egyáltalán nem véletlen, hogy a nyáron igazolt, fiatalabb játékosok kissé zavartnak tűnnek az Öreg Hölgy szerelésében, hiszen egy olyan együtteshez sikerült csatlakozniuk, mely gátlástalanul elárulja egy klub dicsőséges történelmét."

Az egykori sikeredző vádiratnak is beillő szavaiban kitért azon körülményre is, miszerint egy ilyen sikeres labdarúgókból álló keretet igen nehéz motiválttá tenni a további megmérettetések idejére, mely nem csak az alakulat jelenlegi edzőjének, Andrea Pirlónak dolgát nehezíti meg, mivel minden egyes szakember szenvedne egy ilyen szituációban. 

"Ha az Öreg Hölgy játékosai képtelenek további motivációt találni, illetve erőt meríteni ezekből, minden őket irányító edző helyzetét megnehezítik. Ez nem csak Andrea Pirlóval van így, mivel mindenki hasonlóképp szenvedne egy ehhez  ilyen állapot meglétekor. 

Természetes, hogy kilenc évnyi dominanciát követően egy keret kienged, mivel egy ilyen hosszú ideig tartó egyeduralom olyan szintű mentális és szakmai erőfeszítéseket követel meg egy csapattól, melyek nem tarthatók fenn az örökkévalóságig. Úgy vélem, hogy mindezt az idő igazolja is, mivel jelenleg éppen a szemünk előtt játszódik le ez a folyamat."

A mester ezt követően kitért a sokáig a tabella élén álló AC Milanra is, mely alakulat kapcsán elmondta, hogy Stefano Pioli együttese hatalmas formaingadozást mutat be, szinte fordulóról fordulóra. 

"Ugyan a Milan múlt héten idegenben aratott diadalt a Roma ellen, az Udinese ellen már csak egy keményen kiszenvedett döntetlenre futotta az erejükből, ráadásul hazai pályán. Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben úgy játszanak, ahogy az a szezon előtt elvárható volt tőlük, mivel visszavettek az erejükből, ám úgy gondolom, hogy nem fizikálisan, sokkal inkább mentálisan fáradtak el. 

A siker, melyet az elmúlt években nem szokhattak meg, valamint az ebből fakadó, mind növekedő győzelmi követelmény olyan stresszhelyzetet okozhatnak, melyet jelen pillanatban nem képesek megfelelően kezelni. Szerdán lassan, körülményesen, a kellő ritmus megléte nélkül futballoztak, illetve a szükséges agresszivitás is hiányzott belőlük, ez pedig bizonyosan a fenti okokra vezethető vissza. 

Mindemellett rendkívül szervezetlennek tűntek, túl sokáig tartogatták a játékszert, valamint felesleges cseleket követtek el, ebből kifolyólag pedig nem működött az őket jellemző gyors passzjáték. Kevés volt a labda nélküli mozgás, valamint a támadók is túl messze helyezkedtek egymástól, megkönnyítve ezzel az Udinese védőinek dolgát. Ante Rebić a Roma ellen nyújtott teljesítményéhez képest önmaga árnyékának számított, míg Rafael Leão szinte észrevehetetlen volt" –  összegzett Sacchi.