De Ligt: "Mindenki számára nehéz ez az év"

de-ligt-940x627.jpgA Juventus fiatal védője, Matthijs de Ligt a tegnapi nap folyamán érdekes nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben egyebek mellett szót ejtett múltjáról, s posztjához kötődő érzéseiről, valamint beszélt fiatalkori példaképeiről is, akik egyike éppen jelenlegi trénere, Andrea Pirlo volt.

"Tizennégy esztendős koromig védekező középpályásként futballoztam az Ajax utánpótláscsapataiban, e poszt tekintetében pedig mindenekelőtt két példaképem volt, Sergio Busquets, illetve Andrea Pirlo" – jelentette ki mosolyogva a Sky Sport Italia riporterének.

"Rengeteg videót néztem a Maestróról, ezek hatására pedig igen megkedveltem a játékát. Egy igazi, ráadásul egy kiemelkedő példának tartottam, akit minden szempontból igyekeztem követni, hogy én is jobbá válhassak."

Mint ismert, a holland labdarúgó ezt követően vált középhátvéddé, e szerepkörben pedig korábbi együttesénél is remek játékosoktól tanulhatott, ám a valódi áttörést az Öreg Hölgyhöz való igazolás jelentette, a futballista pedig sosem titkolta, hogy a Bianconeri védői által képviselt szint kiemelkedő ok volt klubváltásában.

"Leonardo Bonucci egy igen erős védő, aki nagyon jól kezeli a játékszert, emellett kiemelkedő módon lát a pályán. Rendkívül pontos passzokat ad attól függetlenül, hogy ezek hosszú, vagy rövid átadások, ebben pedig nagy segítségemre van, mivel tisztában vagyok vele, hogy e téren még javulnom kell.

Giorgio Chiellini emberfogás terén a legjobb játékos, akit ismerek, elképesztő módon tapad az ellenfelekre a tizenhatoson belül. Gyakran viccelődök azzal, hogy mágnes van a fejében, mivel hihetetlenül szorosan fogja a betörő csatárokat, s minden egyes alkalommal megtalálja az adott pillanatban megfelelő pozíciót. Felfoghatatlan képességekkel bír, korábban sosem láttam még hozzá hasonló védőt."

Bár de Ligt első, Olaszországban töltött hónapjaiban számos problémával, többek között formaingadozással szembesült, mára a Serie A egyik legjobb játékosává nőtte ki magát posztján, egyesek szerint pedig a világ legjobb középhátvédjeinek egyike lett.

"Úgy vélem, hogy az utóbbi egy évben sok tekintetben jobb formába kerültem fizikailag, s gyorsabbnak, illetve erősebbnek érzem magam, mióta Olaszországban futballozom, emellett taktikai szempontból is rengeteg ismeretet szívtam magamba. Az Ajaxnál emberfogást alkalmaztunk, míg a Juventusnál töltött első idényemben zónavédekezést használtunk, ám azáltal, hogy mindkét játékrendszerben tapasztalatot szerzek, jobb labdarúgó válik belőlem."

Ugyan a Zebrák jelen pillanatban csupán a harmadik helyen állnak a bajnokságban, folyamatosan közelebb kerülnek a tabella első két pozícióját elfoglaló milánói együttesekhez, a holland reménység szerint pedig az idei szezon nem csak az olasz rekordbajnok számára tartogat eddig nem tapasztalt nehézségeket.

"Ez az idény mindegyik alakulat számára rendkívül nehéznek bizonyul, nem csak mi vagyunk ebben a helyzetben, példaként lehetne említeni a Real Madridot, esetleg a Liverpoolt is. Továbbra is erős együttesnek számítunk, azonban az Inter, a Milan, a Lazio, és az Atalanta is kiemelkedő játékerőt képvisel. Szurkolói szempontból nagyszerű szezont élünk át, mivel sok csapat helyezkedik el egymás mellett a tabellán, alig néhány pontnyi különbséggel.

A Juve mindig a Serie A egyik favoritja, azonban ebben az esztendőben sokkal nagyobb küzdelem bontakozott ki a Scudetto elhódításáért. Az ősz folyamán sok pontot elhullajtottunk a kisebb együttesekkel szemben, mivel akkor még nem sikerült teljes mértékben alkalmazkodnunk Pirlo mester elképzeléseihez, ám mostanra sokat fejlődtünk ebből a szempontból is" – zárta szavait de Ligt.