Pirlo: "Még mindig talpon vagyunk"

img_20210221_112726.pngA Porto együttesétől elszenvedett, 2-1-es Bajnokok Ligája-nyolcaddöntős kudarcot követően a Juventus ismét a Serie A-ban folytathatja menetelését, hogy a legutóbbi meccsnap nápolyi vereségén túllendülve arasson győzelmet a tabella utolsó helyén szerénykedő, az eddigiek során pedig mindössze tizenkét pontot gyűjtő Crotone alakulatával szemben, melynek minden nehézség, s a keretet sújtó sérüléshullám ellenére is kötelező sikernek kell számítania az Öreg Hölgy számára.

A találkozó előtt a szokott módon a torinói csapat vezetőedzője, Andrea Pirlo is megtartotta mérkőzéssel kapcsolatos sajtótájékoztatóját az olasz sportsajtó riportereinek, melyben egyebek mellett arról beszélt, hogy a Bianconeri még mindig versenyben van kitűzött céljainak eléréséért, ám tudja, hogy a portugál bajnok ellen jóval többet kellett volna nyújtaniuk.

"Fontos kihívás áll előttünk, mivel mindenképpen folytatni szeretnénk a Scudettóért folyó küzdelmet, ehhez pedig minden egyes pontot meg kell szereznünk. Annak ellenére, hogy a Crotone nincs jó formában, nehéz mérkőzésre számítok, hiszen a csapatuk a rossz eredmények ellenére jó futballt mutat be, s jottányit sem engedtek filozófiájukból. Érdekes megközelítésekkel élnek, ez pedig komplikálttá teheti az ellenfelek dolgát" – kezdte Juventus TV-nek adott online nyilatkozatát a Maestro.

Az olasz rekordbajnok számos játékosa bajlódik sérüléssel, az egészséges labdarúgók közül pedig néhányan közel sem produkálják a tőlük elvárható teljesítményt, emiatt az egykori középpályás futballistáinak állapotáról, továbbá a várható összeállításról is szót ejtett.

"Holnap minden bizonnyal Gigi Buffon áll majd a kapuban. Paulo Dybala továbbra is térdfájdalmakkal küzd, ennek következtében pedig még nem állhat rendelkezésünkre, további időre van szüksége a visszatéréshez. Vele ellentétben Aaron Ramsey felgyógyult sérüléséből, ekképp mindenképpen fel fogjuk mérni, hogy kezdőként játszatjuk-e majd, valamint a szerepkörét is meghatározzuk.

Rodrigo Bentancur jobban érzi magát. A héten volt egy kisebb egészségügyi gondja, ám holnap bevethető lesz. Csalódott a Porto elleni produkciója miatt, ám tudja, hogy az ehhez hasonló hibák a játék részét képezik, így az a feladata, hogy továbblépjen, azzal együtt, hogy felelősséget vállal tetteiért. Tudjuk, hogy még rendelkezésünkre áll kilencven perc a továbbjutás elérésére, emiatt pedig nem aggodalmaskodunk.

Kulusevski szintén jobban van. Az utóbbi napokban lázas volt, ám mostanra felépült, s ő is igen sajnálja a legutóbbi összecsapáson történteket, mikor egyszerűen nem tudta ellátni a feladatát, mivel nem tudott a szerepkörének megfelelő módon játszani, s a kellő energia is hiányzott belőle. Még mindig jó idényt fut, ám néhány tekintetben egyértelműen javulnia kell.

Weston McKennie-nek csípőfájdalmai voltak, ám ő egy igazi szikla, ezért összeszorított fogakkal is megpróbál futballozni, hiszen tudja, hogy nincs sok alternatívánk a középpályán. Nicolò Fagioli és Radu Drăgușin jó opciót jelenthetnek a posztjukon, ha pedig szükség van rájuk, bevethetőek, akár kezdőként, akár cserejátékosként. Álvaro Morata gyógyulófélben van, s bízunk benne, hogy holnap számíthatunk rá a találkozó bizonyos szakaszától fogva.

A játékosok jellemzői sok mindent befolyásolnak, többek között ezektől függ, hogy lövésre, vagy passzra szánják el magukat. A középpályásaink erényei inkább a passzolási készségek terén bontakoznak ki, így többször próbálkoznak átadással, mint lövési kísérletekkel.

Arthur kiesését természetesen mindannyian megérezzük, hiszen más jellemzői vannak, mint a posztján szereplő többi labdarúgónak, így további pluszt ad a játékunkhoz. Napról napra megvizsgáljuk az állapotát, ám amíg fájdalmakat észlel, nem tudjuk a pályára küldeni. Meglátjuk, hogy holnap ki kap majd szerepet a helyén, az ehhez hasonló kérdésekben pedig mindig az adott összecsapás stílusjegyeinek függvényében hozunk döntést."

A portugál bajnokkal szembeni kiábrándító vereség alkalmából a csapat sokak szerint teljesen vállalhatatlanul futballozott, e kritikát pedig Pirlo is elismerte, elmondva, hogy aznap nem a Juventushoz méltóan teljesítettek.

"Andrea Agnelli elnök úrral állandó párbeszédet folytatunk, így kedden is beszélt velünk a találkozót követően. A hét további részében nem adott újabb tanácsokat és irányelveket, mivel nem volt szükség ezekre. Tisztában vagyunk vele, hogy milyen téren vétettünk hibákat, s tudjuk, hogy általában véve is rosszul cselekedtünk. Aznap nem voltunk önmagunk, nem mi voltunk a Juventus, egy egészen más csapat képét mutattuk a pályán.

A Napoli ellen nem játszottunk rosszul. Úgy kaptunk gólt, hogy nem adtunk esélyt az ellenfélnek, ám a Porto ellen ez nem mondható el, mivel kedden sokkal többet kellett volna tennünk. Az első félidő után némileg felemeltem a hangomat a játékosokkal szemben, mivel rosszul kezeltük a helyzetet, s nem mi irányítottuk az eseményeket sem. Mikor visszatértünk a pályára, ismét elkövettük ugyanazt a hibát, az áramszünet pedig újabb gólt eredményezett a Portónak."

Egyes vélemények úgy gondolják, hogy a Zebrák kiestek a bajnoki címért folyó küzdelemből, ám a Maestro továbbra sem aggódik a Juventus helyzete miatt, mivel meggyőződése, hogy a csapat elérheti a kitűzött célokat, ha összetartóan, s a meghatározott módon játszik.

"Nem aggódom, mivel a legutóbbi 13 meccsünkből 11-en győzelmet arattunk. Természetesnek tűnt, hogy előbb-utóbb botlunk, s sajnálatos, hogy ez egy döntő pillanatban történt. Ennek ellenére úgy vélem, hogy ha negyven nap alatt tizenöt összecsapást kell lejátszanod, elfogadhatóak a kisebb megingások.

Tisztában voltunk vele, hogy nehéz szezon áll előttünk, ám az idény felénél még mindig talpon vagyunk, s továbbra is küzdünk a céljaink eléréséért. Hogy még nem lőttünk gólt szabadrúgásból? Ez nem zavartat minket, bár tény, hogy az ilyen szituációk egész meccseket dönthetnek el a védekezőbb felfogású együttesekkel szemben. Cristiano Ronaldo e tekintetben is javulni szeretne, ennek fényében pedig sokat is gyakorol, s biztos vagyok benne, hogy hamarosan be fog találni szabadrúgásból.

Most, hogy mondanivalóm végéhez közeledek, kijelenthetem, hogy a következő órákban megtekintem a milánói derbit. Ezen összecsapás kimenetele igen fontos számunkra, s mindazoknak, akik az Inter és a Milan mögött helyezkednek el a tabellán. Nem tudom, hogy kettejük közül melyik együttes van jobb helyzetben, ám annyi bizonyos, hogy a Nerazzurri már minden kupasorozatból kiesett, így nekik hetente csak egy megmérettetésen kell szembenézniük az ellenfeleikkel. Remélhetőleg jó mérkőzést láthatunk majd, ám én személy szerint a döntetlenért fogok szorítani" – összegzett Pirlo.