Conceição és Pepe a Juve elleni meccsről

conc.jpgA Juventus mestere, Andrea Pirlo, valamint csapatkapitánya, Giorgio Chiellini mellett a szokott módon a ma esti Bajnokok Ligája-ellenfél, a Porto vezetőedzője, valamint a klub egyik futballistája is megtetette nyilatkozatát az összecsapást megelőzően, melyben röviden kitértek az olasz rekordbajnokra, valamint saját együttesük erősségeire is, felidézve saját, fekete-fehérekhez köthető emlékeiket.

A Sárkányok trénere, Sérgio Conceição mondanivalójában mindenekelőtt arról beszélt, hogy az Öreg Hölgy idei bukdácsolása ellenére rendkívül erős Bianconerire számít, akik mindent megtesznek majd a győzelem érdekében, ugyanakkor véleménye szerint a torinóiak dolga sem lesz egyszerű a párharc során.

"Igen erős Juventusszal számolok. A sorsolást követően a fülembe jutott néhány hang, melyek azt bizonygatták, hogy nem kell olyan mértékben tartani az olaszoktól, mint az ezt megelőző években, azonban ez egészen egyszerűen valótlan állítás. Rendkívül erős csapattal rendelkeznek, ám ennek ellenére ők is szembesülnek majd nehézségekkel" – szögezte le.

"Egy olyan együttessel fogunk szembenézni, mely alapvetően győztes DNS-sel rendelkezik, azonban bennünk is megvannak a sikeres eléréséhez szükséges gének. Mi is bírunk azon képességekkel, melyeknek segítségével bármit megtehetünk, ebből kifolyólag pedig egyértelműen a számunkra pozitív eredményekért fogunk küzdeni, ami természetesen a győzelmet jelenti. Biztos vagyok benne, hogy a Juventus elleni párharc másmilyen lesz, mint amilyenek a Manchester City elleni összecsapások voltak, mivel az olasz együttes rendkívül dinamikus, még akkor is, ha a meccsek bizonyos periódusaiban ők is a biztos labdatartásra építenek.

Meggyőződésem, hogy a mérkőzés során lesznek olyan időszakok, mikor az ellenfelünk kisebb intenzitású nyomást fog gyakorolni ránk, s feltett szándékunk, hogy e pillanatokból próbáljunk meg előnyt kovácsolni. Az ehhez hasonló szituációk meghatározó momentumok lehetnek, azonban ebben a sorozatban minden egyes másodperc kiemelt fontosságúnak számít, a mi alakulatunk, s más klubok számára is. Mentális szempontból teljesen stabilok vagyunk, s minden tekintetben az előttünk álló megmérettetésre fókuszálunk."

A portugál mester a fent említett vonalon továbbmenve kijelentette, hogy a Porto egyértelműen a nagy csapatok közé sorolandó, illetve elárult néhány taktikai részletet csapata elképzeléseiből is, kiemelve azon tapasztalatait, melyeket a Serie A-ban szerepelve szívott magába a Lazio, a Parma, valamint az Inter labdarúgójaként.

"Szilárd és összetartó módon kell futballoznunk, vagyis pontosan úgy, ahogy az eddigiek során tettük a Bajnokok Ligájában. Nagy klub vagyunk, emiatt pedig természetes, hogy minden versenysorozatban ott szeretnénk lenni. Ennek ellenére minden portugál alakulat szenved a nemzetközi szerepléssel járó meccsdömpingtől, mely elsősorban a szezon elején jellemző. Nem titok, hogy mi a mai napig érzékeljük magunkon ennek hosszabb távú következményeit.

Nincs rendjén, hogy az együttes az eddigieknél több gólt kap az utóbbi időben, az pedig, hogy hazai pályán sebezhetőbbek vagyunk, még ennél is nagyobb problémát jelent. Mindez természetesen valahol kapcsolódik a bajnokságban képviselt futballstílusunkhoz is, ám nem szabadna ennyi lehetőséget ajándékozni az ellenfeleinknek.

Az olasz futball rendkívül sokat adott nekem, mind sportszakmailag, mind pedig személyes tekintetben, e megállapítás pedig egyaránt igaz a velem dolgozó trénerekre, illetve a pontvadászat színvonalára is, mely akkor a világ legerősebb sorozatának számított. Ettől függetlenül más játékosnak, s más trénernek lenni, így a találkozóimon nem e tapasztalatokat veszem alapul elsősorban.

Mint ismert, jó emlékek is kötnek a Juventushoz, ugyanis játékosként éppen ellenük hódítottam el az első trófeámat a Lazio színeiben, mikor az Alessandro Del Pieróval és Zinédine Zidane-nal felálló Öreg Hölgyet győztük le 2-1 arányban, ráadásul Torinóban, mely találkozón én is betaláltam, elhódítva ezzel a Coppa Italiát."

Conceição, interjújának végéhez közeledve kitért Cristiano Ronaldo szereplére is, elmondása szerint pedig az ötszörös aranylabdás klasszisra egész Portugáliának büszkének kellene lennie, attól függetlenül, hogy mely csapatok szerelésében futballozott korábban, vagy jelenleg.

"Cristiano kétségkívül Portugália büszkesége, s minden portugálnak áldoznia kellene az általa elért eredmények előtt. Felesleges ennél bővebben méltatnom Ronaldót, s nem kell tovább bizonygatnom az általa képviselt minőséget sem, mivel a számok önmagukért beszélnek" – összegzett a szakember.

pepe.jpegA kék-feketék legismertebb futballistája, Pepe a tegnapi nap folyamán a két csapat egymás elleni összecsapásának okán adott interjút az európai labdarúgó szövetség hivatalos oldalának számító UEFA.com-nak, melyben egyebek mellett a Juventus rendkívüli erejéről, illetve Cristiano Ronalóval ápolt különleges kapcsolatáról is szót ejtett.

"Természetesen reménykedünk a győzelemben, ám tisztában vagyunk vele, hogy ennek elérése igen nehéz feladat lesz. A Juventus remek futballistákkal rendelkezik, Cristiano Ronaldo pedig csak egy ezen magas szintet képviselő labdarúgók közül, ebből kifolyólag pedig minden bizonnyal nem lesz könnyű dolgunk. Ennek ellenére minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a siker érdekében, s igyekszünk majd betartani az edzőnk utasításait is, hogy a párharc mindkét mérkőzésén harcban állhassunk a következő fordulóba való kvalifikációért."

A brazil származású, ám portugál válogatott középhátvéd kiválóan ismeri az Öreg Hölgy világklasszis játékosát, mivel korábban mindketten a Real Madrid együttesében szerepeltek, a nemzeti tizenegyben pedig jelenleg is csapattársakként futballoznak.

"Különösen nehéz lesz majd szembenéznem Cristainóval, hiszen eddigi karrierem során egyszer sem volt lehetőségem ellenfélként kipróbálnom magam ellene, holott igen sokszor edzettem vele, ezen alkalmakkor pedig mindig megcsillogtatta tudása legjavát. Azonban a találkozó nem Pepe és Ronaldo, hanem a Porto és a Juventus összecsapása lesz, s remélem, hogy sikerrel tudjuk venni az akadályt, hogy tovább folytathassuk az utunkat."

A portugál együttes igen kiemelkedően teljesített a sorozat csoportmeccsein, ugyanis öt mérkőzésen nem kapott gólt, s mindössze egy találkozót veszített el a Manchester City csapatának ellenében, négy győzelem és egy döntetlen mellett.

"Nagyon jó mutatóink voltak a csoportkörben, az eredményekért pedig a csapat minden egyes tagját hatalmas köszönet illeti a kifejtett erőfeszítésekért. Ha nem kapsz gólt, egy lépéssel közelebb kerülsz a diadalhoz, a Porto pedig a másik kapu előtt is jól teljesít, mivel szinte minden találkozónkon eredményesek vagyunk. Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, a Juve ellen is sikert arathatnánk, s minden nehézség ellenére úgy gondolom, hogy ez is a kötelességünk" – zárta szavait Pepe.