Chiellini: "El kell kerülnünk az eddigi hibáinkat"

chiello.jpgAz Öreg Hölgy mestere, Andrea Pirlo mellett a szokott módon a keret egyik futballistája is nyilatkozott a Bajnokok Ligája-meccseket megelőző sajtótájékoztatón, a Porto elleni nyolcaddöntő első találkozója előtt pedig a Juventus csapatkapitánya, Giorgio Chiellini állt a kamerák elé.

A harminchat esztendős veterán futballista többek között arról beszélt, hogy együttese a Napoli elleni hétvégi kudarc ellenére igen jó periódusban van, azonban arra is figyelmeztetett, hogy a Bianconerinek el kell kerülnie az elmúlt években elkövetett hibákat a Porto ellen.

"Rendkívül pozitív időszak áll mögöttünk, a szombati vereség pedig nem befolyásolja mindezt, ahogy az együttesre sem gyakorolt a szükségesnél nagyobb hatást. A legfőbb célunk, hogy továbbra is az eddigiekben mutatott kiegyensúlyozottságot képviseljük, illetve nyugodtnak is kell maradnunk. A Serie A-ban még tizenhat találkozó áll előttünk, míg a Bajnokok Ligájára igen lelkesen, ám a várható nehézségek tudatában készülődtünk" – kezdte mondanivalóját a védő.

"A Porto igen keményen védekező együttes, mely az idei kiírásban rendkívül kevés találatot kapott, kiváltképp a nemzetközi színtéren. A széleken és a támadósorban nagyon magas minőséget képviselő futballistákkal rendelkeznek, emellett veszélyesek az ellentámadások során, s testi erejük szempontjából is erősnek számítanak. Mindenképpen el kell kerülnünk, hogy lepattanjunk a hátsó alakzatukról, emellett pedig résen kell lennünk a kontráik során is, lehetőleg megakadályozva ezek kibontakozását."

A Bianconeri mestere nemrégiben arról beszélt, hogy szerencsésnek érzi magát, mivel négy kiváló belső védővel gazdálkodhat, Chiellini pedig csak megerősíteni tudta a Maestro által elmondottakat.

"Négy igen erős középhátvédként tekintek magunkra, akik ugyan különböző jellemzőkkel rendelkeznek, azonban a megfelelő felállást, ahol ezen tulajdonságok érvényesülhetnek, már az edzőnek kell kigondolnia.

Attól függően, hogy ki játszik mellettem a védelem tengelyében, sok dolog megváltozik. Ennek ellenére elmondhatom, hogy mostanra sokkal jobban ismerem Matthijs de Ligtet, mint másfél esztendővel ezelőtt, s ugyanez vonatkozik Merih Demiralra is. Rajtuk kívül természetesen itt van Leonardo Bonucci is, akit szinte jobban ismerek, mint a feleségemet, de ez egy másik történet" – tette hozzá nevetve.

"Mindannyian készen állunk a bevetésre, ám ezzel együtt azt is tudjuk, hogy négyünk közül ketten csak a kispadon foglalhatnak helyet. Mindez azonban nem jár köztünk rivalizálással, hiszen egy csapat vagyunk, s a legmélyebb érzésekkel gondolunk egymásra.

A jelenlegi csapattársaim közül sokan bírnak igen jelentős európai tapasztalattal, az új futballisták számára pedig sokat segíthet az Inter ellen az elmúlt két hétben lejátszott 180 perc, mivel ezen idő alatt belekóstolhattak egy párharc jellegébe. A korábban átélt, esetenként negatív momentumokból szükségszerűen tanulnunk kell, mindazonáltal biztos vagyok benne, hogy másképp fogunk futballozni, mint az elmúlt években. A következő időszakra nézve mindig csak a soron következő találkozóval szabad törődnünk.

Ha visszatekintek hosszú pályafutásomra, minden esetben, mikor előre próbáltam gondolni, hibát követtem el, így abba is hagytam ezt a tevékenységet. Úgy vélem, hogy jelen pillanatban is a tőlem telhető legjobbat szeretném kihozni magamból, az ezután következő történésekkel pedig majd akkor kell foglalkoznom, mikor ezek aktuálissá válnak."

Az olasz rekordbajnok egyik legnagyobb fegyvere minden sorozatban Cristiano Ronaldo, ám a Bajnokok Ligájára hatványozottan igaz ez a megállapítás, ekképp a Capitanót a portugál klasszissal kapcsolatban is kifaggatták.

"Cristiano egy egészen különleges játékos, egy plusz értéket képviselő futballista. Együtt edzeni vele szinte minden pénzt megér, mivel ez együtt jár mindazon apró tényezők összeszedésével is, amik ekkora bajnokká tették őt. Holnap nem csak a BL miatt lesz még jobb, hanem azért is, mert Portugáliában, a szülőhazájában fogunk pályára lépni."

Chiellini a nyilatkozat végén górcső alá vette a Porto együttesét, valamint az alakulat egyes csapatrészeinek jellemzői is, melynek végeztével levonta a csapat elemzéséből megállapítható következtetéseket is.

"A Porto igen jó támadókkal rendelkezik, akik nagyszerűek az üres területeken való játékban, illetve nagy veszélyt jelentenek az oldalváltások, s a beadások során is, emellett a szélsőik is magas szintet képviselnek. Nem szabad sok területet hagyni nekik, mivel könnyen kihasználhatják az ebből adódó lehetőségeket.

Az utóbbi időben számos mérkőzésüket tekintettem meg, ezeken pedig főleg a védőik megfigyelésére fektettem a hangsúlyt. Portugália mindig kiváló védőkkel rendelkezett, példának okáért az egyik legutóbbi felfedezettjük a Manchester City játékosa, Rúben Dias. A jelenlegi keret legismertebb védője természetesen Pepe, akivel én magam is találkozhattam az évek során a válogatottjaink összecsapásain" – összegzett a Capitano.