Pirlo: "A változtatás néha elengedhetetlen"

pirlo_roma.jpgA Coppa Italia döntőjébe való bejutást követően a Juventus holnap folytatja menetelését a Serie A-ban is, s nem kisebb összecsapás vár rá, mint a történelmi riválisnak számító Napoli elleni mérkőzés, melyet első alkalommal rendeznek meg az idei bajnoki kiírásban.

A találkozót megelőzően természetesen a Bianconeri vezetőedzője, Andrea Pirlo is megtette szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtónak, melyben többek között arról beszélt, hogy véleménye szerint a meccs hasonlítani fog a két együttes Supercoppában megvívott párharcához, valamint szót ejtett egyes futballisták állapotáról is.

"A holnapi összecsapás sok tekintetben hasonlítani fog a Supercoppa Italia megmérettetéséhez, kiváltképp a mérkőzés stílusának szempontjából. A három pont megszerzése mindkét együttes számára kiemelt fontosságú, a tét pedig ebből kifolyólag óriási. Természetesen előnyt jelenthet, hogy jó formában vagyunk, míg az ellenfelünk nem, ám ettől függetlenül a kellő komolysággal kell készülődnünk a holnap estére" – jelentette ki a Maestro mondanivalójának kezdeteként.

Az Öreg Hölgynél több alapembernek számító futballista is sérüléssel bajlódik, ám az egykori középpályás úgy véli, mindegyikük jó úton halad a pályára való visszatérés felé, melyre a jövő héten kerülhet sor.

"Arthur állapotát minden egyes nap kiértékeljük. Kellemetlen fájdalmakkal küzd, azonban reményeink szerint hamarosan túllendülhet ezeken. Paulo Dybala rövidesen teljesen felépül, s ugyan még észlel némi fájdalmat a térdében, a játéka csak attól függ majd, hogy milyen állapotban érzi magát.

Leonardo Bonucci ismételten a kerettel készülődhetett, s meglátjuk, hogy velünk jöhet-e Nápolyba. Ugyanez vonatkozik Aaron Ramsey-re is, míg Weston McKennie többé-kevésbé jól érzi magát, ám az utóbbi időben nincs 100%-os állapotban, mivel kisebb csípőprobléma merültek föl nála, melyet ma fogunk megvizsgálni.

Velük ellentétben Álvaro Morata ismét bevethető, így holnap a kezdőben kap majd lehetőséget, ugyanakkor Dejan Kulusevski az elmúlt pár meccsen kiemelkedően végezte a rá bízott feladatokat. Rodrigo Bentancur szintén egyre jobban teljesít, ám a lövéseinek erősségén van mit javítania, mivel passzolni már kiváló szinten képes."

Gennaro Gattuso alakulata egyáltalán nincs jó helyzetben, mivel december óta szinte minden rangadójukat elvesztették, s kisebb együttesek ellen is meglepő vereségeket szenvedtek, ám Pirlo úgy véli, mindez semmit sem módosít a Zebrák helyzetén, akiknek továbbra is egyértelmű célkitűzéseik vannak.

"Kizárólag magunkkal, illetve az előttünk álló megmérettetésekkel kell törődnünk, s egyetlen célunk a mérkőzések megnyerése, hogy további pontokat szerezhessünk. Ehhez minden egyes alkalommal diadalt kell aratnunk, ugyanakkor pillanatnyi rossz formájuk miatt nem becsülhetjük le a Napolit, s továbbra is a Scudetto egyik esélyeseként kell kezelnünk őket. Sajnálom Rino helyzetét, azonban a menesztés gondolata mindig ott lebeg egy edző feje fölött, hiszen a sikerek mellett ez is a munkánk részét képezi. 

Kiemelt fontossággal kell gondolnunk a soron következő összecsapásokra, mivel immár jóval nagyobb a tét, mint az idény első felében. A holnapi találkozó fontosabb, mint az egymás elleni, mindeddig le nem játszott összecsapás, az ehhez hasonló szituációk pedig nyilvánvalóan senkire sincsenek jó hatással. Az elmúlt találkozókon magas fokú koncentrációval munkálkodtunk, a Coppa Italia nehéz küzdelmei után pedig sikerült kipihennünk magunkat, hogy az újabb kihívásokra is készen állhassunk.

A csapatunk egyértelműen a fejlődés jeleit mutatta a magunk mögött hagyott hetek során. Az Inter elleni vereséget követően minden tekintetben szintet léptünk, ám már a szezon elejétől fogva tisztában voltunk vele, hogy az ötleteink gyakorlatba való átültetéséhez időre van szükségünk, ahogy a taktikai változtatások beérése sem ment egyik napról a másikra.

A tét mindig három pont, s nem jelenthet különbséget, hogy egy meccsen, vagy egy oda-visszavágós párharcban kell helytállnunk. A versenynaptár, valamint a találkozóink zsúfoltsága nem képezhet kifogást, mivel a lényegi dolgok csak rajtunk múlnak.

Az alapvető megközelítésünk továbbra is a mérkőzések kontrollálásáról, továbbá a magas szintű presszing megvalósításáról szól, azonban elengedhetetlen, hogy az egyes összecsapások, valamint az ellenfelek sajátos jellemzőinek függvényében néha változtassunk a stílusunkon, a Roma és az Inter ellen pedig pontosan ezt tettük. 

A sikerhez több mint 80 pontra van szükségünk az idény végén, s tudjuk, hogy nem lesz egyszerű dolgunk, mivel számos erős, valamint elkötelezett csapat szeretné elérni ugyanezen célt. Igen komplikált egy teljes bajnoki versenyfutáson keresztül változatlan szinten tartani magunkat, ám ennek ellenére minél több pontot kell szereznünk, ha diadalt kívánunk aratni" – összegzett az olasz tréner.