Beharangozó – az Inter elleni kupameccs

inter.pngKét héttel a katasztrofális játékot és 2:0-ás vereséget hozó Inter elleni mérkőzés után, a kupasorsolás szeszélye folytán újra a Giuseppe Meazza gyepére szólítja a kötelesség a Zebrák csapatát. Az előző körben a hazaiak a városi rivális Milan ellen diadalmaskodtak 2:1 arányban, míg a vendégek a SPAL csapatát múlták felül 4:0-ra. Ma este 20:45-kor kezdődik a Derby d’Italia az Olasz Kupa elődöntőjében, a játékvezető Gianpaolo Calvarese lesz, a tv-ben pedig a SPORT 2 csatornáján lehet majd követni a találkozót.

Az itáliai bírói kar jeles képviselője 1976. február 20-án született, és 2009 óta vezet az olasz élvonalban. A kupában eddig 20 meccs vezénylését bízták rá, ezeken 77 sárga és 2 piros lapot osztott ki, valamint 6 büntetőt ítélt. Mindkét csapatnak egyszer fújt ebben a sorozatban, a milánóiak a tavalyi szezonban 1:0 arányban kaptak ki a Napolitól ebben a stadionban, a piemontiak 2015-ben 6:1-re győzték le a Hellas Veronát.

A  Coppa Italia küzdelmei során Milánóban 18. alkalommal mérik össze az erejüket a felek, a mérleg 6 Nerazzurri és 7 Bianconeri siker, 4 döntetlen, a gólkülönbség 29:35. Legutóbb majdnem napra pontosan 5 éve játszottak ebben a felállásban kupa találkozót, a torinóiak 3:0-ás előnnyel a tarsolyukban érkeztek, ám mivel a védelem minden tagja hibát hibára halmozott, a rendes játékidő végére az Inter ledolgozta a hátrányt. A hosszabbításban nem esett gól, így jöhettek a büntetők, és ebben a periódusban egyedül Rodrigó Palacio hibázott, így a fekete-fehérek jutottak tovább. Az 1975-ös kiírásban sokkal egyszerűbben ment tovább az Öreg Hölgy, hiszen 6:2-es győzelmet aratott ellenfele felett. A kupapárosítás gólfelelőse Roberto Boninsegna 5 találattal.

A Milan elleni továbbjutás vezéráldozatokkal járt, hiszen Achraf Hakimi és Romelu Lukaku eltiltást gyűjtöttek be, Danilo D'Ambrosio pedig sérült, Andrea Pirlo pedig Aaron Ramsey és Paulo Dybala játékára nem számíthat majd.

A Nerazzurri trénerét, Antonio Contét egyetlen Juventino számára sem kell bemutatni, hiszen nem csak játékosa, de 1996 és 2001 között csapatkapitánya is volt az együttesnek, valamint 2011 és 2014 között három bajnoki címet is nyert a fekete-fehérek trénereként. Ebben a periódusban mai ellenlábasa még a pályán segítette munkáját, de mint Pirlo elmondta, Conte munkássága inspirálóan hatott rá, s ennek köszönhetően fordult az edzői szakma felé is.

Az ötvenegy esztendős szakember 1969. július 31-én született Leccében, játékos pályafutása is itt kezdődött, de karrierjének legnagyobb részét, vagyis az 1991 és a 2004 közötti éveket a Juventusban töltötte. Edzői karrierje az Arezzóban indult, útja pedig a Bari, az Atalanta, továbbá a Siena padján keresztül vezetett a Juvéba, ahol elindítója lett a klub jelenkori sikertörténetének, a már említett bajnoki címeken kívül két Olasz Szuperkupát is begyűjtve alakulatával. Ezután 24 mérkőzésen keresztül az olasz válogatottat gardírozta, FA-kupát és bajnoki címet nyert a Chelsea csapatával Angliában, és immár második éve az Inter menedzsere.

A Coppa Italiában 25 alkalommal kísérte harcba az övéit, 11-szer ezek közül a Bianconerit, hatszor pedig az Il Biscionét. Statisztikája ezeken az összecsapásokon 15 győzelem, 3 döntetlen, valamint 7 vereség. Kedvenc felállása a 3-5-2, jelenlegi szerződése a 2022-es szezon végéig szól. Teljes pályafutása során a Zebrák padján öt alkalommal ülhetett jelenlegi csapata ellen, ezeken 4 győzelmet és 1 döntetlent könyvelhetett el, míg ellenfélként eddig ötször találkozott a fekete-fehérekkel és négy alkalommal vereséget szenvedett, a két héttel ezelőtti volt az első sikere, mind a Juventus, mind pedig Andrea Pirlo ellen. A kupában most vezeti először a kék-feketéket volt csapata ellen.

A Sky Sport Italia szerint így néz majd ki a Juventus kezdőcsapata:

kezdo.jpg