Beharangozó – a SPAL elleni kupameccs

spal.pngA Genoa elleni agyonnyert, majd kis híján elszórakozott kupatovábbjutás után, ma a SPAL ellen kísérli meg az elődöntőbe jutást a Juventus a Coppa Italia negyeddöntőjében. A ferrarai együttes hatalmas meglepetésre a Sassuolót búcsúztatta az előző körben, a végeredmény 2:0 lett, míg a bajnokcsapat hosszabbítás után nyert 3:2-re a fent említett mérkőzésen. A sorsolás szeszélye folytán a Zebrák játszanak hazai pályán, tehát az Allianz Stadiumban, a kezdés időpontja 20:45, a közvetítést pedig a Sport 2 szolgáltatja.

A találkozót irányító Ivano Pezzuto játékvezető 1984. február 13-án született Leccében, a magánéletben bankárként tevékenykedik. Az idei évben már vezette a SPAL Salernitana elleni, 2:0-ra végződő mérkőzését. Ezt a találkozót is beleértve mindeddig 6 alkalommal fújt nekik, mely összecsapásokon 4 győzelem, valamint 2 vereség a mérlegük. A házigazdának még sohasem dirigált mérkőzést, de 2015-ös élvonalbeli bemutatkozása óta a kupában 8, a legmagasabb osztályban 6 alkalommal kapott szerepet.

A másodosztályú csapat értéke huszadrésze a hazaiakénak, egész pontosan Wojciech Szczęsny értéke egyezik meg a teljes csapatéval. Legtöbbet érő futballistájuk a 4 millióra taksált középhátvédjük, a 26 éves Francesco Vicari. 19 forduló elteltével a Serie B tabellájának 5. pozícióját foglalják el, 5 pont a lemaradásuk az első helyezetthez képest, tehát abszolút esélyesek a feljutásra, bár az elmúlt öt találkájuk roppant hektikusra sikerült, 2-2 győzelem és vereség, valamint egy döntetlen jutott ezeken nekik. A kupában ez már az 5. meccsük lesz, eddig a Barit, a Crotonét, a Monzát és a fentebb említett Sassuolót győzték le.

Minden sorozatot figyelembe véve a két gárda 43 találkozót tudhat maga mögött egymás ellen, 28 győzelem, 12 döntetlen, 3 vereség a piemontiak mérlege ezeken. Legutóbb tavaly februárban találkoztak, a Juve pedig idegenben nyert 2:1 arányban. Még az 1959/60-as bajnokságban volt egy 6:3-as randevúja a két csapatnak, de az 1973/74-es szezonban, amikor utoljára sorsolták őket össze a kupában, akkor is 5:0-ás kiütés lett a végeredmény. A gólokat Antonello Cuccureddu (2) és Pietro Anastasi (3) lőtték. A párharc mesterlövésze Omar Sívori, 9 találattal. 

A mai este folyamán biztosan nem látjuk a pályán Paulo Dybalát, akinek a felépülése februárra várható, és ha minden jól megy, a Porto ellen léphet majd pályára. Ismét a Maestro rendelkezésére állhat azonban a koronavírusból frissen felépülő Alex Sandro, valamint a Bologna ellen néhány percet már kapó Matthijs de Ligt. A ferrarai együttes nélkülözni kényszerül majd Marco D’Alessandrót, valamint Marco Tumminello sem lesz harcra kész.

A Biancazzurri kispadján Pasquale Marino foglal helyet. Az 58 esztendős szakember Masalában született, edzői karrierjét a Foggiánál kezdte. A SPAL már a tizenharmadik csapata, 2020 augusztusa óta 23 meccsen vezette csatába őket. Legtöbb meccsét, szám szerint 125-öt az Udinese csapatánál töltötte. A Bianconeri ellen eddig 8 alkalommal próbált szerencsét, és négyszer le is győzte a torinói alakulatot, ezen kívül egy döntetlent is begyűjtött, mellyel sok tréner Zebrák ellen elért egyéni rekordját túlszárnyalja. 2011-ben a Parma csapatával aratott 4:1-es diadalt Torinóban, míg a három veresége közül két 1:0 is ebben a stadionban született. Kedvenc felállása a 4-3-3, de a hétvégi fordulóban 3-5-2-es hadrendben értek el 1:1-es döntetlent a Cremonese ellen.

A Sky Sport Italia a következő felállást várja a mérkőzésre:

juvespal.jpg