Juve-Bologna – Az edzők értékelése

img_20210124_140026.pngA Juventus a Serie A 19. fordulójának vasárnap kora délután megrendezésre kerülő összecsapásán hozta a kötelezőt, s 2:0 arányban legyőzte a Bologna csapatát, mellyel ismételten megkezdte felzárkózását a bajnokság két első helyezettjéhez, vagyis az AC Milan, s az Inter együtteseihez.

A találkozót követetően a szokott módon a két alakulat mesterei is értékelték a látottakat, s míg Andrea Pirlo arról beszélt, hogy alakulata tisztában van a benne rejlő potenciállal, addig Siniša Mihajlović a Bologna mentális gátjait emelte ki.

"A mérkőzés megnyerésének szempontjából igen fontos volt az általunk képviselt intenzitás. Az első félidőben számos lehetőségünk volt, mivel igen jól használtuk ki az ellenfél által üresen hagyott terekben rejlő lehetőségeket, annak ellenére, hogy a Bologna igen magas védvonalakkal játszott, s megpróbált letámadni bennünket" – jelentette ki a Maestro a DAZN kamerái előtt.

Arthur megszerezte első gólját a Bianconeri mezében, ráadásul sorozatban már második mérkőzésén teljesített a tőle elvárható módon, s láthatóan játékstílusa is sokat változott.

"Korábban igen sokat beszéltünk Arthurral, ennek eredményeképpen pedig mostanra már sokkal többet ad a csapatnak a támadások során is, néhány feladat pedig ezáltal más középpályásokra hárul. Remekül lát a pályán, és igen hasznos a labdabirtoklásban is, így igen fontos játékos számunkra.

A középpályásaink egyébként is jól szerepeltek ma, ahogy szerdán is nagyszerűen teljesítettek. Az Arthur-Bentancur kettős rendelkezik a kellő összhanggal, s gond nélkül cserélnek helyet a mérkőzések során.

Bernardeschi szintén jól játszott. Eredményesen került a tizenhatos környékére, azonban a lövőhelyzeteinél nem volt meg benne a kellő higgadtság. A meccs egészét tekintve ennek ellenére remekül tette a dolgát, így igen elégedettek vagyunk vele"

Az Öreg Hölgy immár második győzelmét aratta a héten, mivel szerda este a Napoli csapatán sikerült felülkerekednie a Supercoppa Italiana megszerzéséért folyó mérkőzésen, ennek okairól is kérdezték az egykori középpályást.

"Nem volt nehéz felkészülnünk az eheti találkozóinkra, mivel tisztában vagyunk vele, hogy erős csapat vagyunk, ekképp az eredmények csak rajtunk múlnak. Láttuk, hogy milyen hibákat követtünk el a San Siróban, az utóbbi meccseken pedig megpróbáltuk kijavítani ezeket.

Ma úgy döntöttünk, hogy a cserepadon hagyjuk Moratát, s csak később vetjük be, hogy a mérkőzés előrehaladtával plusz támadóerőt jelentsen majd a csapatunknak. Arra törekedtünk, hogy egyértelműen nyomás alá helyezzük az ellenfelet, így hasznos volt még egy csatárt bevetni, mivel általa sikeresebben aknáztuk ki az ellentámadások, valamint az üres területek által előttünk nyíló lehetőségeket."

A kezdő tréner már a szezon elején sem titkolta futballfilozófiáját, az utóbbi összecsapásokon pedig egyre nagyobb eredménnyel mutatkoznak meg elképzelései, melyekről ismételten szót ejtett az interjúban.

"Mindig dominálni akarunk a találkozóinkon. Ha ennyi, támadásban bevethető futballistával rendelkezel, az természetesen együtt jár némi kockázatvállalással. Igen nagy fontossággal bír, hogy ne kapjunk gólokat, mivel ez óriási hatással lehet az önbecsülésünkre is. A továbbiakban mindenképpen agresszívabbnak kell lennünk a kapu előtt, mivel húsz lövési kísérletünk volt, ám csupán két találatot szereztünk.

Ha nem akarjuk nehéz helyzetbe hozni magunkat, az összes lehetőségünket ki kell használnunk. Higgadtnak kell lennünk a támadások befejezésénél. Lassan az összes futballistánk elérhetővé válik, így több esélyük lesz a csapat rotálására, és néhány kulcsjátékosunk pihentetésére, mely főleg azoknál lenne fontos, akik a szezon kezdete óta alapemberek az együttesünkben."

Az olasz szakembert a januári mercatóról is kérdezték, elmondása szerint pedig a klub továbbra is a lehetőségeket mérlegeli az átigazolási piac tekintetében

"Megvizsgáljuk, hogy milyen csatárok elérhetőek, ám nem áll rendelkezésünkre sok lehetőség. Elképzelhető, hogy egy utolsó perces megoldáshoz folyamodunk majd. Ha igazolhatunk valakit, nagyszerű lesz, azonban semmi sem kötelező, így ha ezt nem sikerült majd kivitelezni, akkor is elégedettek leszünk a jelenlegi támadóinkkal.

Csak saját magunkra szabad koncentrálnunk, az eredményeink pedig kizárólag a saját teljesítményünktől függnek. A Milan, valamint az Inter is meg akarja szerezni a bajnoki címet, s ugyanez igaz a Romára, valamint a Napolira is, ekképp végig éles küzdelem lesz a felek között.

Teljesen normális, hogy a Milan fontos játékosok leigazolására törekszik. Nem ismerem a legutóbbi szerzeményüket, Mario Mandžukić-ot, mivel nem futballoztunk együtt a Juventusban, azonban nagyszerű csatárnak tartom őt, aki a Rossonerinél is be fogja bizonyítani az értékét."

A Zebrák csapatkapitánya, Giorgio Chiellini hosszabb kihagyás után térhetett vissza az együtteshez, egykori játékostársát pedig a védő öltözőben betöltött szerepéről is faggatták.

"Nagyon sokat jelent számunkra, hogy Giorgio ismét velünk lehet a pályán, és különösen nagy öröm, hogy ismét rendszeresen számíthatunk rá, mivel évek óta nem játszott egymás után négy mérkőzést. Szintén boldogsággal tölt el bennünket Wojciech Szczęsny jelenléte is, aki nagyszerű hálóőr, hiszen minden lehetőségre készen áll, ezt pedig be is bizonyította a héten" – zárta szavait Pirlo.

img_20210124_140002.pngA Bolognát irányító Siniša Mihajlović arról beszélt a lefújást követően, hogy együttesénél a szokásos mentális problémák jelentkeztek az összecsapáson, melyek különösen a gólszerzés terén mutatkoznak meg a játékosokon.

"Az első félidőben nem hittünk eléggé magunkban, mivel a Juve nagy nyomás alá helyezett bennünket, s a mi tempónk is igen lassú volt" – mondta a szerb tréner a DAZN-nak.

"Úgy gondolom, hogy a levegőben volt az egyenlítésünk, ám a csúcspontunkon kaptunk egy váratlan gólt egy szögletet követően. A Juve kiválóan játszott, jól tette a dolgát, s megérdemelte a győzelmet, ellenben mi nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket.

Megpróbáltuk a szokásos presszingünket alkalmazni ellenük, azonban fontos pillanat volt, mikor Arthur egy taktikai szabálytalanság ellenére nem kapta meg második sárga lapját, mely akár még 2-0-ás állásnál is változtathatott volna a helyzetünkön.

A jól megszokott gondjaink ismételten jelentkeztek, ugyanis a meccs utolsó harmadába lépve szétestünk mentálisan, folyamatosan elrontva a helyzeteinket, a passzainkat, vagy a lövéseinket. Természetesen nem csak ezen múlt a kudarcunk, mivel Wojciech Szczęsny is bemutatott néhány kiváló védést ellenünk.

Ha rendelkeznénk olyan labdarúgókkal, akik nagyobb jelenléttel bírnak a mezőnyben, akkor nem alakíthatnánk ki ennyi gólszerzési lehetőséget, így a hiányosságok, valamint a pozitívumok kiegyenlítik egymást.

Tudom, hogy technikailag képesek lennénk nagyszerű dolgokat véghez vinni, azonban mentálisan van bennünk egy korlát, s hiányzik belőlünk a győztes szellemiség. Több hitre és bátorságra van szükségünk, hogy határozottabbá válhassunk a kapu előtt, mellyel azonban nagyobb felelősségvállalás is jár.

Feltett szándékunk, hogy fejlesszük Musa Barrow képességeit, mivel tisztában vagyunk vele, hogy személyében nem egy klasszikus középcsatár jellemzői érvényesülnek. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező tíz napban még többet fog fejlődni az edzéseken, mivel Rodrigo Palacio tökéletes mentor számára. Érzem, hogy a góllövés a vérében van, azonban még finomítania kell a mozdulatain, a csapatnak pedig több segítséget kell nyújtania neki.

Emanuel Vignato folyamatosan aggódott Juan Cuadrado miatt, ezért a félidőben le is cseréltük, ám nem az ő oldalán akartak próbálkozni, hanem sokkal inkább Mitchell Dijks mozgására figyeltek. Még rendkívül fiatal, s igen sokat kell tanulnia, mivel túlságosan a védekezésre koncentrál, a támadásokhoz való segítségnyújtást pedig némiképp elhanyagolja" – zárta szavait az edző.