Több egykori Juventino is edző lehet

del_piero_alessandro_bernabeu_dupla.jpgA utóbbi időben egyre több olasz legenda határozott úgy, hogy kipróbálja magát szakemberként is, így ennek révén sokan kezdik meg képzésüket az itáliai labdarúgó szövetség hivatalos edzőképző programjában. A közelmúlt legjelentősebb példája erre a Juventus jelenlegi vezetőedzője, Andrea Pirlo, aki szeptember elején nyújtotta be a szakdolgozatát a FIGC-hez, s vált hivatalosan is trénerré.

Az egykori középpályáson kívül azonban mások is úgy döntöttek, hogy sikeres játékoskarrierjük után edzőként is igyekeznek elismertté válni, s ennek révén az UEFA tegnap közzétett listája, mely a FIGC Covercianóban lévő központjába jelentkezést benyújtók neveit tartalmazza, jelentős legendákat is tartalmaz több más játékos mellett, akik között akadnak olyanok is, akik a Zebrák színeiben értek el hatalmas sikereket.

A listán olyan nevek találhatóak, mint a Roma legendás középpályása és volt kapitánya, Daniele De Rossi, a rengeteg olasz együttesben, többek között a Palermo és az Empoli alakulatában is megforduló Massimo Maccarone, a Fiorentina és a Milan volt labdarúgója, Riccardo Montolivo, vagy az Interben és a legutóbb a Hellas Veronában futballozó Giampaolo Pazzini, de szerepel rajta Gianluca Curci, Daniele Gastaldello, Andrea Costa, vagy éppen Ignazio Abate is.

A Bianconeri szempontjából azonban elsősorban nem ők jelentenek különlegességet, hanem azok a játékosok, akik egykor az Öreg Hölgyet is szolgálták, azaz Federico Balzaretti, aki 2005 és 2007, Christian Vieri, aki 1995 és 1996, valamint Alessandro Matri, aki 2011 és 2013 között futballozott Torinóban. 

A legnagyobb név, valamint talán a legjelentősebb meglepetés a listán azonban a Juventus történetének első számú legendája, Alessandro Del Piero, aki egyben az Öreg Hölgy legtöbbször szereplő játékosa 706 pályára lépéssel, valamint legeredményesebb gólszerzője 290 találattal.

A korábbi labdarúgók ennek fényében minden bizonnyal hamarosan megkezdik edzői tanulmányaikat, s reményeik szerint pár éven belül Serie A-csapatoknál is megmutathatják képességeiket, ahogy a közelmúltban Andrea Pirlo is tette az olasz rekordbajnoknál.

A cikk a Football Italia írása alapján készült.